poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6656 .



Luminița Zaharia - Călătorie de plăcere
articol [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [AnaUrma ]

2015-12-06  |     | 



Titlul cărții este dat de primul poem din carte și pe drept cuvânt, poate fi considerat o invitație într-o /călătorie de plăcere/, într-un univers fascinant, cu bagaje minime: /cuvântul, visul și securea/. Umorul este inconfundabil are rădăcinile adânc înfipte în sufletul poetei care se rostește pe sine, dezinvolt, cu sinceritate, cu bucuria și încrederea celui care știe bine drumul și rostul cuvintelor. Numai așa călătoria devine deosebită, de plăcere. Cum altfel dacă nu într-o continuă stare de grație, pentru că știm, visul este un dar neprețuit, cât timp visăm suntem vii, trăim și pentru că, în toate trebuie să ne impunem și măsura să nu uităm de arma secretă din bagaj, securea, asociată și ascuțimii minții.
Fiecare carte ne dezvăluie o față mai puțin cunoscută a autorului, la Luminița este altfel. Ea inspiră și expiră probabil unitar poezie, de calitate. Nu se dezminte și nu ne dezminte, cuvintele ei ne apropie și binedispun ca de fiecare dată, vibrează în ele emoția, inocența, tandrețea dar și acel dulce-amar al vieții bine pitit printre versuri. Inventează pentru noi cu o aparentă ușurință, dar nu se poate să nu observi că /bagajul/ poetei este dublat de o vastă cultura și dragoste cântată în scris, pentru cuvinte. Reușește să le dea forță, să construiască o lume încântătoare pe care ne-o dorim și a noastră, de care ne îndrăgostim iremediabil, altfel ca și de poeta Luminița Zaharia. Deși ne-am cunoscut doar în spațiu virtual, Cenaclul Lira 21, personal mi se pare că distanțele nu există, poate datorită /bagajelor/ universale, poate datorită cărților care ne apropie și deconspiră, deopotrivă.
Amintesc numai trei titluri aici: /într-o zi, o narcisă/, /anamneză/, /poezia/, sunt printre preferatele mele. Redau pe prima dintre ele:

într-o zi, o narcisă
mi-a vorbit despre importanța de a fi
despre înfloriri sezoniere
și așteptări preț de trei anotimpuri

m-a învățat cum poți alerga numai cu gîndul
sau cum să-ți aperi rădăcinile
de cîrtițe și alte ființe oarbe

într-o zi o narcisă
dintr-un câmp de narcise
mi-a povestit despre statornicie și vise

grațioasă, m-ar fi lăsat chiar să o rup
la urma urmei ce contează un trup
spunea

i-am împrumutat doar parfumul
și așa travestită
am implorat zeul narciselor
să ne trimită pe aceeași stea

Cartea apărută de curând la editura Armonii Culturale, am citit-o din scoarță-n scoarță, are cincizecișipatru de poezii, este ilustrată cu mare talent de Alina Astăluș, desenele amintind de tehnica desenelor sumi-e care însoțesc poezia de inspirație niponă, coperta …de poveste.
Ana Urma, 5 decembrie 2015



 photo FF1_zpsdafpmbfn.jpg


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!