poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3861 .



La Cluj, cele trei prezentări de carte vor fi patru
articol [ ]
numai astăzi nu e mâine

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adim ]

2005-11-16  |     | 




Evenimentul de mâine, de la Cluj, din cadrul Târgului Editurilor Transilvănene, când protagonistă va fi editura „Arania” din Brașov, prezintă chiar mai multe particularități și puncte de interes decât ceea ce a fost menționat de la început pe afiș. Dar să începem reformulând invitația inițială :


EXPO-TRANSILVANIA
Editura ARANIA Brașov

vă invită
joi, 17 noiembrie 2005, ora 13.00
în cadrul
SALONULUI EDITURILOR TRANSILVANE

sala Expo Transilvania
str. Aurel Vlaicu, Cluj Napoca


să participați la prezentarea cărților


CARAVANA
roman de Daniel Drăgan
prezintă Mihai Dragolea

CIUMA BOILOR
roman de Daniel Drăgan
prezintă Zorin Diaconescu
și

SONETE 1
de Adrian Munteanu
prezintă Adina Ungur


Pe lângă aceste momente, în cadrul întâlnirii de la Cluj va mai fi prezentat, în avanpremieră, un al treilea roman al lui Daniel Drăgan, a cărui lansare propriu-zisă va avea loc abia în prima parte a anului viitor. Este vorba de romanul “Diavolul, aproapele nostru”, o carte pe care am avut șansa să o citesc deja și pe care o recomand cu căldură. Va fi cu siguranță un eveniment.
În premieră vă împărtășesc ce a notat despre acest roman criticul și eseistul Mona Mamulea, cercetător la Academia Română :
“ Într-un sat al cărui vis imposibil este să intre în rândul municipiilor ( trimitere la ”spațiul mioritic”, cu drama lui europeană), descinde Diavolul, dispus să îndeplinească pe loc orice dorință. “Desantul” se produce în lipsa preotului – marele absent – fapt care face posibilă extravaganta hierofanie.
Ești Faust și ai totul de cerut – de aici începe povestea lui Daniel Drăgan. Putere, cunoaștere, bogăție și plăcere – iată cele mai dezirabile bunuri -,toate oferindu-se absolut gratuit, căci acest Mefisto nu vrea nimic în schimb – nici chiar umbra pe care i-o ceruse lui Peter Schlemihl -,cu atât mai puțin sufletul.
Dar nu poți încheia “afaceri durabile” cu oameni care nu vor nimic concludent…Transpus în context românesc, pactul de proveniență nordică își pierde relevanța, iar statutul tragic se deplasează de la personajul uman la Celălalt – non-uman -,care are totul de oferit, dar care devine patetic și de prisos în condițiile în care nu i se dă și un partener pe măsură, unul cu competențe faustice. Raportul bizar, neprevizibil, se încheie, astfel, printr-un bâlci într-o biserică goală. Faust-ul românesc este un anti-Faust – pare să fie miza acestei scrieri conduse cu eleganță, cu inteligență și(auto)ironie, despre o mentalitate atât de căzută în inerția materiei brute (exemplar semnificată prin maldărul de limuzine de lux putrezind pe străzi), o mentalitate atât de prăvălită în neant, în vacuum spiritual, încât nu mai are nevoie de Diavol ca s-o prăbușească. “


Cele trei romane care vor fi prezentate, toate de relevantă ținută intelectuală și cu mari disponibilități narative, alături de volumul meu de sonete, căruia îi voi adăuga un mini-recital, vor completa o manifestare la care vă invit cu bucuria întâlnirii și cu dragul pentru cunoașterea unor prieteni de suferință artistică.

















.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!