poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3912 .



“Fanionul roșu” al lui Radu Paraschivescu a obținut Premiul național Ioan Chirilă
articol [ Carte ]
volumul este cea mai bună carte de sport a anului

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noru ]

2005-12-12  |     | 



Scriitorul și traducătorul Radu Parschivescu a obținut pentru volumul său “Fanionul roșu”, apărut în colecția Arena a prestigioasei Edituri Humanitas, Premiul Ioan Chirilă pentru cea mai bună carte dedicată fenomenului sportiv. Iată ce ne-a declarat autorul în legătură cu acest eveniment:

“Cum am spus și la festivitatea de premiere, am luat ultimul premiu din viață cu treizeci și cinci de ani în urmă, la sfârșitul clasei a patra. Literar vorbind, Premiul Ioan Chirilă pentru cea mai bună carte de sport e prima formă de recunoaștere oficială de care mă bucur. E interesant că nu am impresionat nici prin cele aproape șaizeci de traduceri, nici prin cele două enciclopedii de fotbal și de olimpism, nici prin cele trei cărți fără tangență cu sportul. De data asta cred că am avut șansa unui juriu compus în majoritate din scriitori, oameni care privilegiază calitățile textului, scriitura (deși termenul nu-mi place) și putința autorului de a sui sportul pe podiumul literaturii. Am înțeles că a existat unanimitate în notare și că premiul pentru carte a fost una dintre puținele categorii (dacă nu cumva singura) unde hotărârea a fost ușor de luat.
Dacă mă bucură premiul? Sigur că mă bucură, aș fi ipocrit să spun altceva. La fel cum aplauzele îl fac fericit pe actor sau pe cântăreț, votul confraților îl binedispune pe scriitor. Și mai e ceva. Ca mulți alții, mi-am început lecturile de literatură sportivă cu Ioan Chirilă. Tocmai de aceea mă feresc să-l împachetez în clișee. Nu văd în el patriarhul gazetăriei sportive (asta e o găselniță care mă irită de-a binelea) și nu am căderea să spun că va fi inegalabil. Poate că vor apărea gazetari care îl vor depăși ca valoare sau ca informație. Poate că vor apărea bestseller-uri sportive care se vor traduce în treizeci de limbi. Există deja talente confirmate în domeniu. În ce mă privește, spun doar atât: cărțile lui Chirilă au fost singurele pe care le-am recitit din toate volumele de sport care mi-au picat în mână. De pildă, aproape că știu pe de rost „Ar-gen-ti-na”, chit că în ea Ioan Chirilă povestește eșecul Olandei, echipa pe care o iubeam temeinic în anii 1970-1980.
Dacă îi suntem datori lui Ioan Chirilă, este pentru că el a adus stil, culoare, imagine și sarcină culturală unui domeniu în care importante erau minutul și scorul. Și chiar dacă peste ani se vor ridica oameni care vor putea fi așezați alături de el în vitrina de lux a gazetăriei sportive, el rămâne primul. Ascultăm Oasis, Pulp, Coldplay și atâtea alte trupe la care vibrăm. Dar știm prea bine că totul a început cu Beatles. Ioan Chirilă a făcut în cartea de sport ceea ce a făcut cvartetul din Liverpool pentru muzica pop. Și asta nu-i deloc puțin”.






.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!