poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5759 .



\"poezii din țara lui elian\"
articol [ Cultura ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [teotim ]

2007-06-12  |     | 



Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

(foto: coperta 1 și coperta 4)


Vă anunțăm că ieri a apărut volumul de poezii semnat Dana Banu: „poezii din țara lui elian”. Lansarea sa în cadrul cenaclului literar „Agonia” va avea loc la Deko, la o dată ce va fi semnalată de către editorii site-ului. Oferim mai jos prezentarea introductivă.

*

Poeziile Danei Banu sunt tot atâtea călătorii „spre marginea lumii” în căutarea unei „țări inocente”. Pe de o parte fluxul „vieții spre moarte” subversionează și pare a supune rând pe rând risipirii punțile de conștiință, memorie, limbaj. Este un flux al lumii ca joc al aparițiilor cu darul inefabil și totodată fulguranța lor dramatică.

Cântul orfeic descoperă odată cu „fructul copt” al iubirii o înstăpânire a absenței și răcelii ce nu pot fi abolite în lumea ca univers închis în propria imanență și bordat de moarte.

O lumină caldă, discretă, răzbate însă mereu în „casa ființei” „cu ușa mereu deschisă a plecare”. Ea trezește sâmburele metanoiei livrat cu o frustețe dezarmantă: „dacă aș număra fiecare cădere a danei banu/ și fiecare grimasă a ei fără de har/ s-ar face tăcere”.

Delicatețea neconstrângătoare a chemării transcendenței din miezul pământului asaltat de absență este răvășitoare: „în inima rece a pământului Dumnezeu picta icoane”.

Pelerinul devine în fragilitatea și vulnerabilitatea sa purtător al vocilor și hainei alterității, al elanului misteric, transcendental.

Elegiile Danei Banu adăpostesc polifonic strigătul lumii în diversitatea sfâșierilor baccantice între dorință și suferință, precum și lumina învăluită a liniștii în care se face simțită chemarea divină și moartea apare „îmblânzită”.

Poeta nu trasează linii definitive ci eliberează cântul existenței în plurivalența indefinitelor sale modulări. Ea descrie parcursul interior și cuceririle de teritorii în concretețea sinuoasă și oglindirea lor reciprocă.

În poezie se întretaie zone de ruptură și discontinuitate cu zone de atingeri și continuumuri de prezență.

„Pierderile” și „aflările” punctează ritmul și respirația largă a trecerii frontierei în care „niciodată nopțile nu au fost mai albe și calea mai aproape”.

Cititorul e adus în pragul de a răspunde provocării pascale cu propria ființă: „cel care va citi mărturisi-va în cele din urmă risipirea, uscăciunea sau roua”.


Florin Caragiu




.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!