poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5909 .



Un mod de abordare a aprecierii textelor publicate pe poezie.ro
articol [ ]
( scris cu prietenie)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [bell ]

2008-01-13  |     | 



Un mod de abordare a aprecierii textelor publicate pe poezie.ro



Am scris această propunere după ce am citit toate comentariile textului ,,O întrebare pentru fiecare,, a lui Radu Herinean. Cred că postarea textului ,, O întrebare pentru fiecare,, întrevede o răscruce pentru sait și că fiecare, dintre cei care țin la acesta, trebuie să facă ceva pentru a găsi o soluție. Consider că propunerile importante, făcute de către cititori, în comentariile cerute de către Radu Herinean, sau nemulțumirile spuse acolo, au o variantă globală de rezolvare în încercarea pe care am să o descriu mai jos:

1. IDEEA DE BAZÃ:
Indiferent de părerile noastre, ca să traiască, OMUL are nevoie în afară de aer și de recunoaștere, dacă nu a valorii măcar a existenței lui.

2. IDEEA DE DEMOCRAÞIE:
Constă în automatizarea primului nivel de selectare a textelor saitului prin folosirea muncii tuturor. Dar mai ales pe baza ambelor valori pe care le avem cu toții și care nu sunt folosite împreună pentru sait. Și ca atare nu sunt recunoscute, cea de a scrie texte dar și cea de a citi și de a aprecia cu efect texte, adică de a emite și de a recepta efectiv o valoare literară. Este cea mai mare durere a celor ce comentează cererea lui Radu Herinean.
-Un alt motiv al automatizării: Este prea mare volumul de muncă pentru a mai fi făcut de cineva voluntar, la nivelul acesta de intrare a textelor în sait. Așa că, fiecare membru va trebui să muncească pentru sait fiind dator să fie într-un fel sau altul și editor.
- Se renunță astfel la ideea de ATELIER.
- METODA DE AUTOMATIZARE: Toți citesc și toți dau puncte după citire, dacă doresc, indiferent de vechime și nivel, cu punctaj de la 5 la 10, în funcție de valoarea considerată. Punctajul nu se afișează și nici numărul total de puncte al textului Acest vot nuanțat permite o diferențiere și o creștere a exigenței celui ce dă puncte.
- Plaja dintre 5 puncte și 10 puncte există deja cuantificată intuitiv în cotarea unei valori din cauza notației din școală.
-Este obligatorie susținerea punctelor cu un comentariu. Prin trimiterea comentariului se accesează și punctajul.

3. PRIMA IDEE DE TOP : TOP 20 la nivelul SECTIUNII FIECÃRUI TIP DE TEXT ( dacă muzica bună poate fi în topuri de ce versurile acestora, poeziile, literele, nu ar fi ?)
-Automat, primele 20 de texte apreciate, deci cu un punctaj acumulat, dar mai mare de o treaptă (determinată statistic de cei ce știu rulajul real al textelor), trec într-un stadiu ( fișier) de așteptare pentru o supervizare din partea unui editor de top 20. Acesta va verifica dacă nu se folosesc clone sau alte mijloace pentru a se ridica în mod fals valoarea textului. Editorii vor avea astfel o preselectare a textelor intr-o proporție foarte mare. Iar pe de altă parte scopul real al saitului nu este postarea de texte pentru a fi citite de cei câțiva editori ci de marele public, adică de toți membrii saitului și de către vizitatorii neînscriși. Aceasta este de fapt esența ideeii de publicare.
- După supervizare textele trec în coloana de TOP 20 (fiind statistic recomandate), dar nu a saitului ci a sectiunii (eseu, poezie, etc), intrând în listă pe sus și ieșind pe jos. ( ca si acum)
-Al doilea criteriu de rămânere în lista de top 20 este data, textul mai nou așteaptă în fața celui mai vechi, (cu o diferență de 2 sau 3 zile) astfel toata lumea are șansa egală de a avea textul la vedere un timp corect stabilit.
-Secțiunile vor avea două coloane, prima cu texte din TOP 20 iar a doua cu textele în ordinea postării lor (ca și in prezent).
- Aprecierea a 20 de texte este necesară pentru a permite persoanelor noi, de valoare, neconsacrate însă, să se afirme. Mi se pare esențial acest lucru.
- Un text mai vechi, de pe pagina cuiva, poate reveni în TOP 20 dacă acumulează la un moment dat punctajul necesar, nefiind astfel uitat.

4. A DOUA IDEE DE TOP: TOP 5 la NIVELUL POEZIE. RO
-De aici începe treaba editorilor, treabă care va fi mai plăcută, mai ușoară și mai ales fără expunerea dificilă de acum.
- Ei vor fi editori pe tip de text și nu pe întreg saitul. Despărțirea editorilor și a topurilor pe tipul de text va aduce o schimbare și o revigorare a părerii despre sait a tuturor celor ce scriu.
- Editorii vor selecta prin aceeași metodă, adică dând puncte susținute de un comentariu textelor aflate în TOP 20, sau de pe pagina unei persoane, dar deja trecute prin TOP 20.Punctajul nu se afișează și nici numărul de puncte al textului.
-Punctele lor vor trece valoarea prin a doua sită de filtare, mai nuanțată și mai pretențioasă.
-În cazul în care au comentat deja textul în faza de top 20, nu mai este necesară repetarea punctării sau a susținerea punctajului cu un comentariu.
-Când editorii accesează un text din lista de intrare, sau de pe pagina unei persoane, punctele lor vor fi folosite doar pentru detașare în TOP 20. După intrarea în TOP 20 același punctaj devine valabil și pentru TOP 5.
-TOP 5 va fi prezent pe pagina principală a saitului pentru toate tipurile de texte pe care le reprezintă, fiecare tip de text având propriul TOP 5 și numele celor cinci texte afișate, intrând în listă pe sus și ieșind pe jos.

5. STELUÞELE SUNT FRUMOASE !
- Steluța de top 20, să zicem una albastră, rămâne ca o amintire în lista proprie dar și ca semn de recunoaștere atunci când cineva vă vizitează.
- Steluțele galbene rămân pentru textele de TOP 5 ca o amintie în lista proprie dar și ca un semn de recunoaștere, atunci când cineva vă vizitează.
- Steluța roșie rămâne la îndemâna editorilor și se referă la articole sau texte despre evenimente de natură natională, istorică, socială, etc, fiind valabile pentru acei oameni care se dedică cu adevărat.

6. CONCLUZIE
În acest fel fiecare membru al saitului:
- simte că aparține saitului, e băgat în seamă
- știe că părerea lui ( a fiecăruia) conteză
- are dreptul de a fi recunoscut egal, dar la valoare literară
egală
- are obligații le fel pentru pretenții la fel
- poate contribui democratic la ascensiunea unui text pe care îl
apreciază și poate determina statistic ca acesta să apară
în TOP 20 și deci și în TOP 5.
- determină stilul și sensul dezvoltării literare a saitului, acest
sens va fi astfel opera tuturor membrilor săi

( Modificarile de program nu sunt grele.)



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!