poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5149 .



Grigore Puică: ”Bine-ar fi, de n-ar fi rău”
articol [ Evenimente ]
Lansare de carte la Chișinău Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Amic ]

2008-02-19  |     | 



Grigore Puică – absolvent al Universitatății de Stat din Moldova, Facultatea litere și al Universității Pedagogice de Stat «Ion Creangă», Facultatea pictură și grafică. Este pasionat de umor, muzică și pictură încă din anii de studii. Primele încercări ale penelului și peniței i-au fost inserate în paginile ziarului studențesc al instituției în care a studiat, întitulat pe atunci «Кишиневский университет». Timp de peste 30 de ani bucură cititorul autohton cu epigrame, catrene și caricaturi în presa republicană: revistele «Nistru» și «Moldova», ziarele «Tineretul Moldovei», «Glasul Națiunii», «Viața studențească», și mai ales în săptămânalul «Literatura și arta» - la rubrica «Beciul vechi». Are în portofoliul său mai multe cărți, printre care: antologia «Iubire de metaforă», 2000, «Cel din oglindă», 2001, «Tentația metaforei», 2007, editura «Pontos», în care cu o deosebită măiestrie scoate în vileag cu ascuțișul peniței viciile umane și sociale.

Zilele acestea, în incinta bibliotecii publice „Târgoviște” din sectorul Buiucani a avut loc lansarea volumului de epigrame ”Bine-ar fi, de n-ar fi rău”, semnat de sexagenarul Grigore Puică și apărut recent la editura «Pontos» din Chișinău.
La ședința actuală a cenaclului literar „La Târgoviște”, sub președenția medicului și scriitorului Ion Cuzuioc, au venit literați, jurnaliști, artiști, pictori, profesori, bibliotecari, elevi, studenți și evident, prieteni și rude – să-l felicite și să-i spună o vorbă bună în această zi jubiliară. Printre ei: editorul Marcela Mardare, umoriștii Ion Diviza, Grigore Drăgan, Gheorghe Postolache, Martin Loghin-Alexeev, Alexandru Frișcu, Vasile Rusu, poeții Ion Proca, Constantin Dragomir, Dumitru Băluță, Boris Schițco, Manole Neagu, ziarista Raia Rohac, pictorul Sergiu Tomșa, Vasile Catană, fost director al Școlii profesionale nr. 2 din Chișinău, în vârstă de 80 de ani, unde a lucrat câțiva ani în calitate de pedagog și omagiatul Grigore Puică. Au venit să-l susțină fiicele Iulia, pictoriță, absolventă a Institutului de Arte din Moldova, cu un stand cu goblenuri și baticuri și câteva cărți ilustrate de ea, și Lidia, studentă în anul II, Facultatea de arte plastice de la Universitatea de Arte «George Enescu» din Iași, cu desene grafice.
Vorbitorii în cunoștință de cauză s-au oprit pe marginea volumului recent apărut, i-au dedicat epigrame și versuri. A susținut un recital de epigrame și autorul, care a fost apreciat cu aplauze din partea publicului.
În cadrul lansării a fost anunțat un Concurs pentru cea mai bună epigramă, madrigal sau dedicație omagiatului. Cele mai reușite au fost epigramele semnate de Martin Loghin-Alexeev, Grigore Drăgan, Ion Proca, Ion Diviza ș.a. Moderatorul seratei, scriitorul Ion Cuzuioc a înmânat învingătorilor rechizite de birou, după cum s-a exprimat dânsul - ca umoriștii să aibă cu ce scrie.
Deținătorului primului loc, un calendar de perete i-a fost înmânat lui Martin Loghin-Alexeev pentru epigrama:

EPIGRAMISTULUI
Grigore PUICÃ

Te bârfește lumea, muică,
Cum c-ai fi Grigore, puică,
Dar după părerea mea –
Pari a fi cocoș-sadea!

Ion Diviza a fost menționat pentru epigrama:

GÃINA BATRÂNÃ...

Puică e deja găină,
A trecut cu brio vama;
Astăzi face zeama bună,
Însă nu și epigrama.

Iar subsemnatul i-a dedicat catrenul:

BOMBE CU... GÃLBENUȘ

Epigramele lui Puică -
Părerile mele?
Sunt ca ouăle de curcă
Căzute din stele.

Actorii Sandu Aristid Cupcea, Iulian Caranfil, poetul Constantin Dragomir, au bucurat publicul cu versuri și cântece interpretate din inimă, acompaniați la muzicuță de prozatorul Pahomiie Bejenaru.
Directoarea bibliotecii publice "Târgoviște” Ludmila Plopa i-a înmânat omagiatului o Diplomă de mențiune, iar cei prezenți la festivitate s-au ales cu câte un volum de epigrame cu autograf din partea autorului.

Am ales din placheta ”Bine-ar fi, de n-ar fi rău”, câteva epigrame pentru cititorii de pe agonie.

Vă doresc lectură plăcută.

Grigore PUICÃ:

LEUL

Cu leuțul nostru mic
Azi nu poți lua nimic,
Dar în bar daca-l prezinți -
Poți lua una la dinți.

MITÃ

Știu că nu-i binevoită
Starea asta (ticăloasă),
Când observi că ne ia mită
Numai "baba cea cu coasă".

PATRIOTISM BASARABEAN

Mătușa mea e putred de bogată
Cu reședința în Italia.
De-ar fi să mă mai nasc odată -
M-aș duce să mă nască ea.

LA NUNTÃ

(Dezbraăcarea miresei)

De bucate-i plină masa,
Nuna ia cuvântul
- Dezbrăcați urgent mireasa...
Că se naște...pruncul.

MIREASA

Cei ce onorează masa,
Știu cum a "fetit mireasa".
A fost bucățică bună
C-a umblat din mână-n mână.

RECIPROCITATE

Șeful cam puțin plătește
(Mie slujba mi-e în cot),
El cu bani mă amăgește -
Eu în timp îl fur căt pot.




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!