poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5245 .



Recomandări la jumătatea TIFF
articol [ ]
05.06.08

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adina Ungur ]

2008-06-05  |     | 



Recomandări la jumătatea TIFF


Dacă ieri a fost Ziua Filmului Maghiar, prezentă ca în fiecare an în cadrul TIFF, de data aceasta cu nu mai puțin de opt lungmetraje și șapte scurt metraje, premiate la festivaluri de profil, de azi debutează Zilele Filmului Românesc. Ziua Filmului Maghiar la ediția a șaptea a TIFF s-a încheiat cu un concert de rock alternativ susținut la Meeting Point de trupa Popivan.


În perioada 5-7 iunie urmează trei zile de film românesc, cu cele mai noi producții de lung și scurt metraje, cu filme de ficțiune, comedii și documentare. Prima dintre zilele dedicate cineaștilor autohtoni programează o serie de filme în premieră absolută și întâlniri cu cei mai îndrăgiți cineaști români. Organizatorii TIFF recomandă filmul „Tache” ce rulează astăzi de la ora 12 la Cinema „Arta” ca pe o comedie neagră, marca Igor Cobileanski, în care îi întâlnim pe Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Mara Nicolescu și Gabriel Spahiu. Scenariul este semnat de Mara Nicolescu. Filmul este o proiecție specială, care va avea loc în prezența regizorului și a echipei de realizatori ai filmului. „Marilena” este cea mai nouă producție marca Mircea Daneliuc, și va fi prezentat în premieră absolută în România, de la ora 18 la Cinema „Repuclica”. La proiecția de gală vor fi prezenți actorii Serghei Mizil și Nicodim Ungureanu. Lungmetrajul lui George Dorobanțu „Elevator” este programat de la ora 20.30 la Cinema „Arta”. Însă, întâlnirea cu una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România, Tamara Buciuceanu Botez va fi de la ora 18 la Cinema „Arta”, o dată cu proiecția „Cuibul de viespi”, eveniment la care actrița va fi omagiată și va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră”. Prima zi dedicată producțiilor românești a programat și o serie de scurt metraje de succes, precum „Fatza galbenă care râde”, cu scenariul scris de clujeanul Doru Lupeanu, laureat la ediția anterioară a TIFF cu premiul festivalului pentru cel mai bun scurtmetraj. La Cinematograful „Enigma” se poate urmări de la ora 22.30, documentarul „1 lună cu 432” și producția „Luni”, în regia lui Marian Crișan sau „Povestea unei zile cu totul speciale din viața lui Șișu”, membru al formației „La Familia”. Pe lângă filmele programate, cele trei zile dedicate cinematografiei autohtone sunt însoțite de multiple sesiuni de workshopuri, seminarii și întâlniri între realizatorii de film din România, producători, agenți de vânzare și cineasti din străinătate și reprezentanții mass media acreditați la festival.

Expoziții, workshopuri, ateliere de creație la TIFF

În afară de premierele sau recordurile ediției a șaptea a TIFF, în ceea ce privește proiecțiile în cele opt locații și cifra participanților la acest eveniment internațional, festivalul propune o serie de alte activități ce constau în workshopuri, expoziții artistice sau concerte. Astăzi de la ora 19 are loc vernisajul expoziției foto „Dubluri” în semnătura lui Sorin Spoială, prezentată la Photo Zorki Cafe, cu sediul pe strada Ion Rațiu nr. 10. Creațiile celor mai în vogă designeri vestimentari pot fi urmărite la expoziția „TIFFAshion Showroom”, de pe strada Gheorghe Șincai, nr.4. unde se pot vedea live, la lucru, autorii artiști plastici. Un alt eveniment artistic interactiv are loc în fața Casei Matei, unde un grup de 25 de artiști plastici își mută în stradă atelierele de creație, care pot fi vizionate în aceste zile, între orele 10-20. Atelierul este deschis pentru a informa și a ilustra cum se realizează o linogravură, de pildă sau cum se naște o pictură pe sticlă sau cum se confecționează o bijuterie din metal sau material textil. Manifestarea este organizată de „Asociația Socio-Culturală apARTe”, în parteneriat cu Primăria orașului. De asemenea se mai pot viziona expoziția de afișe TIFF semnate de Sorin Tara și expuse la Cinema Enigma, cu locația în strada Iuliu Maniu, nr. 12 și cea de la Galeria Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, intitulată „Still Sound”, cu fotografii de Cosmin Bumbuț. Un workshop realizat de Renate Roginas, lider al companiei germane de producție Villa Kult, fost director al fondului European de co-producții „Eurimages” va fi susținut în finalul TIFF-ului, sâmbătă, 7 iunie de la ora 15.30, la Casa Matei. Cu titlul „Creative Producing”. Workshopul este adresat studenților și masteranzilor de la facultățile de film din România.

Adina Ungur
www.informatiacluj.ro

Foto: Dragoș Ludușan

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!