poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4213 .



Propoziția săptămânii (25)
articol [ Societate ]
rostită sau citată în limba germană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2008-06-22  |     | 



Die B-Elf von Topfavorit Niederlande hat Rumänien den Weg ins EM-Viertelfinale verbaut und damit Weltmeister Italien Schützenhilfe geleistet. – Echipa B a favoritului Olanda a barat drumul românilor spre sferturile de finală a Campionatului European și a contribuit astfel la regularea tirului italienilor.

În stilul acesta, sec jurnalistic, nu a comentat numai DONAUKURIER din Ingolstadt meciul de fotbal de la Euro-2008 dintre România și Olanda, ci toată presa germană. Prin acest unisono nemții au demonstrat cât se poate de clar că nu cunosc sufletul românesc. Românașii noștrii nici nu au vrut să câștige acest meci. Lupta înverșunată pe care au dus-o pentru obținerea acestei înfrângeri capătă chiar dimensiuni eroice dacă ne gândim la motivele foarte plauzibile ale băieților lui Pițurcă.

Pentru a-i înțelege trebuie în primul rând să ne uităm peste marginea farfuriei noastre, să gândim în dimensiuni universale, social-poltice și istorice. Romanii, strămoșii italienilor, s-au înfrățit cu dacii, strămoșii românilor. După ce i-au bătut zdravăn, da într-adevăr, dar și dăruindu-le, după încăierarea cea mare, acea latinitate, din care românitatea își mai trage seva și azi.

În nici o țară din lume nu trăiesc mai mulți români decât în Italia, cu toate că ospitalitatea postromanilor rămâne și în continuare o chestie de interpretare. O fi cum o fi, dar chiar și comisarul Brunetti și-a jertfit timpul prețios pentru a demonstra nevinovăția unei femei de serviciu originară din România și învinuită de săvârșirea unei crime.

Toate aceste fapte ceri o despăgubire neplătibilă în valori materiale, adică morală. Trebuia în sfârșit dat un semn lumii că noi românii știm să apreciem aceste ajutoare imensurabile printr-un semn, un gest sportiv, un fel de aruncare de la margine direct la adversar, acest gest de fairplay, aplaudat prin stadioanele lumii. Renunțăm benevol la titlu și-l dăruim italienilor, și-au spus acrobații noștrii cu pielea rotundă, cu condiția ca totul să decurgă în mod sportiv.

Clar. Cine a urmărit evoluția scorurilor în meciurile Italia – Franța și Olanda – România își va aduce aminte că românii i-au lăsat pe olandezi să marce de fiecare dată abia după ce prietenii noștrii italieni au administrat francezilor câte o boabă. De ăștia – francezii - oricum nu ne-a fost milă de loc. Chiar i-am eliminat intenționat din cursa pentru titlu. Păi de ce să ne sacrificăm și pentru ei? Doar n-am uitat, noi românii, că francezii se laudă cu nume ca Cioran și Ionesco, al nostru Ionescu. Nici nu le e rușine să facă pe marii culturnici cu importul lor cultural din România.

Sau, să ne amintim doar de nume ca Lovinescu & Ierunca. Nu a fost Parisul orașul de unde cei doi au împrăștiat calomniile lor nefaste peste capetele luminate și inimile largi ale celui mai iubit fiu al poporului român – din toate timpurile, se înțelege – și a admiratei sale soții cu titlurile academice? Rușine unei țări care îngăduie așa ceva! Franța asta nu merită titlul, au remarcat și fotbaliștii noștri, ca oameni culți, ce sunt.

Și olandezii ăștia! Păi ce și-a închipuit acest van Basten? O fi crezut într-adevăr că tricolorii se mulțumesc cu un adversar de mâna a doua. Olandezii s-au prezentat cu echipa B pe gazonul stadionului din Berna. O jignire pentru colegii lui Mutu, o umilire care le-a ușurat sarcina sfântă de a îi face pe italieni campioni europeni la fotbal.

* * *

Trezește-te, s-a întâmplat ceva la Berna, m-a zguduit nevasta în fotoliul, în care adormisem în repriza a doua a meciului Italia – Franța pe care l-au transmis nemții. Adevărat, chiar îi invitaseră românii pe batavi să marcheze al doilea gol, să aibă și ei o bucurie, rezerviștii lui van Basten. Somnoros, cum am fost, am realizat totuți imediat, care era treaba.

Photobucket
Tricolorii au părăsit cursa, tricolorul a rămas pe frontul acestei clădiri din Ingolstadt/Germania

Deci, așa băieții noștrii au devenit eroii adevărați de la Euro-2008. Poate înregistrează acum și alții că pe viitor n-ar fi rău să se țină bine cu românii.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!