poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7550 .



Puck a jucat în orașul berii
articol [ ]
Cehia, Plsen Colecţia: Cronici culturale

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adina Ungur ]

2008-06-24  |     | 



Puck a jucat în orașul berii


Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca a fost invitat în perioada 15 - 19 iunie să participe la Festivalul Național Ceh al Teatrelor Profesioniste de Marionete, organizat de Teatrul „Alfa” din Plzen, cu spectacolul de tip commedia dell’ arte „Vrăjitorul și Corbul”, de Carlo Gozzi, în regia Monei Chirilă, scenografia Ginei Tărășescu Jianu și coloana sonoră de Corina Sîrbu. Din distribuție fac parte actori ai secției române a Teatrului „Puck”.


Festivalul și-a deschis porțile pe data de 15 iunie, cu spectacole ale teatrelor „Archa” din Praga și cele ale teatrului gazdă „Alfa” din Plzen. De asemenea au avut loc workshopuri realizate de Teatrul Alfa și reuniuni ale păpușarilor. Drumul până în Cehia a fost lung, dar plin de mici bucurii. Păpușarii clujeni au avut o surpriză plăcută atunci când au ajuns în orașul Plzen, renumit pentru berea de calitate fabricată aici. Teatrul „Alfa” a mediatizat festivalul, iar centrul orașului era împânzit de stâlpișori cu programul festivalului, unde fotografia cap de afiș era chiar un instantaneu din spectacolul „Vrăjitorul și Corbul”.


Commedia dell’arte

Pentru spectatorii clujeni care nu au vizionat încă spectacolul, e bine de știut că acesta este construit cu elegante păpuși de tip wayang, cu tijă în mâini și mânuite pe un podium înalt și roșu, iar partea de commedia dell’ arte este dată de actorii îmbrăcați în hainele bufonerești albe, cu celebrele măști, amintind de precupeții care manipulează marionetele prin piețele venețiene. Desigur, există în piesă și păpușile tipice acestui teatru tradițional italian, Pantalone, Colombina, Tartaglia, iar Pulcinella și Mezzetino sunt doi actori cu măști, care deschid și închid spectacolul ce se decupează între pânzele albe și scena roșie. Vrăjitorul este singurul personaj costumat colorat, care are relație cu publicul și care interpretează momentele de clownerie interactive cu publicul. Și pentru că pânzele cele albe, „pantalonii” de scenă, din motive obiective au lipsit din remorca teatrului, scenografa spectacolului, Eugenia Tărășescu a cumpărat pânze albe la dimensiunile scenei din Plezn, le-a cusut, așa încât spectacolul a putut avea loc la înalta ținută la care a fost construit. Dacă la festivalul din Pecs, Ungaria, anul trecut, spectacolul s-a bucurat de un public interactiv și extrem de vesel, reprezentația din Cehia a avut un alt tip de aprecieri, însă, toate au fost pozitive. Micile improvizații ale artiștilor clujeni au înveselit publicul cel serios, format în majoritate din spectatorii participanți la festivalul încheiat cu spectacolul Teatrului „Puck”, în ale cărui decoruri a avut loc festivitatea de decernare a premiilor pentru teatrele din Cehia. Desigur, și „Puck” a obținut o diplomă onorifică de participare. Cu acest turneu „Puck” a încheiat o stagiune record ca număr de premiere, reluări și participări la festivaluri naționale și internaționale. Spectacolul „Vrăjitorul și Corbul” va putea fi urmărit și în stagiunea 2008-2009 la Teatrul de Păpuși „Puck”.


Adina Ungur
www.informatiacluj.ro

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!