poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4176 .



Artă de Cucuteni expusă la Roșiorii de Vede
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Titi Cosasu ]

2009-04-16  |     | 



Vinerea trecută, la Centrul Cultural din Roșiorii de Vede a avut loc vernisajul expoziției „Fascinația Culturii Cucuteni. Arc peste timp”, în fapt o dublă expoziție eveniment. Pe simeze aflându-se, doar pentru două zile, piese de ceramică Cucuteni, din perioada de început și de mijloc a acestei arte, din colecția Muzeului Județean din Botoșani, care deține un extrem de bogat patrimoniu de piese neolitice aparținând culturii Cucuteni, reflectate prin oglinda timpului în lucrările expuse în cealaltă secțiune expozițională de ceramista Elena Nicoleta Mitroi, din Roșiorii de Vede, ale cărei lucrări vor putea fi văzute și achiziționate până după Paște. Ceramica lucrată manual, pictată în două sau trei culori (alb, roșu, negru) incizate sau excizate, extrem de variată în privința formelor (străchini, castroane, căușe, vase de provizii, vase tip binoclu etc.) și dimensiunilor, decorată cu motive geometrice, figurinele antropomorfe și zoomorfe legate de cultul fecundității și fertilității, vetrele și altarele, uneltele din piatră șlefuită și os, descoperite la Drăgușeni, Ștefănești, Trușești , Cucorăni și mai nou la Vorniceni, fac dovada unei civilizații avansate, comparabile cu cele mai cunoscute civilizații ale timpului, a fost mesajul pe care reprezentanta Muzeului Județean din Botoșani, muzeograf Maria Diaconescu, l-a transmis publicului prezent la vernisaj, îndemnându-l ca în peregrinările prin zona Moldovei să nu omită a vizita această instituție, ce a participat cu expoziții ce au cuprins și arta Cucuteni, la Vatican, Olanda, Polonia și din noiembrie, la New York.
„Sunt foarte încântată de frumusețea lucrărilor Nicoletei Mitroi, dar mai ales că păstrează linia acestor vase, dar fără a le copia, ceea ce se cere de altfel unui artist. Și observ că este foarte creativă. Le văzusem pe un CD, dar acum pe lângă confirmare sunt și impresionată. Mă bucur de invitația la Roșiorii de Vede, făcută de artistul Ion Mitroi, fapt pentru care am și adus o parte din „karatele” muzeului nostru, câteva dintre ele fiind expuse și în expoziția cu artă Cucuteni de la Vatican, iar altele, la fel de interesante, le-am adus pentru a ilustra cele trei faze ale acestei culturi, în fapt o prezentare a evoluției acestei culturi. Cei care au trecut pragul muzeului nostru, au observat pe lângă diversitatea pieselor, dimensiunile diverse și cantitatea enormă de ceramică ce se descoperă într-un sit neolitic. Așa cum este și cazul ultimei așezări, la care lucrăm în momentul de față, cea de la Vorniceni, care ne-a dat piese extraordinar de interesante și cu totul deosebite”, ne-a declarat Maria Diaconescu.
Venită ca o surpriză a artistului plastic Ion Mitroi, pentru soția sa, care a insistat pe lângă conducerea Muzeului Județean din Botoșani să deplaseze la Roșiorii de Vede o parte din piesele aflate în colecție, pentru a întregi valoric expoziția personală a Elenei Nicoleta Mitroi -, contactul cu piesele originale realizate de artiștii anonimi creatori de artă Cucuteni au pus-o pe tânăra artistă din Roșiori în postura de a declara: „Ne având contact direct cu lucrările izvorâte din această artă Cucuteni, sunt surprinsă să constat că este puțin diferită de cum am perceput-o eu. Să nu înțelegeți că aș fi dezamăgită, ci chiar sunt bucuroasă că am reușit să descopăr adevărata lor calitate, frumusețea și finețea ce definesc lucrări realizate acum aproape cinci milenii, de artiști anonimi cu mijloace care nu au corespondent în modernitatea actuală. Deși atât de vechi, ele și-au păstrat coloritul, iar simbolistica desenelor este mai mult decât edificatoare pentru oricine le privește. Este, dacă vrei, o onoare să așez lucrările mele lângă cele originale. Nu știu ce voi face de acum încolo din punct de vedere artistic, dar simt că ceva va fi diferit de acum încolo. Lucrările mele nu au trecut proba timpului, pentru a căpăta valoare, de aceea nu pot ieși din fascinația a ceea ce a fost expus din colecția Muzeului Județean din Botoșani, pentru a spune, dacă am făcut sau nu lucrări importante pentru opera mea artistică”.
Un eveniment, mediatizat de presa locală, moderat de scriitorul Liviu Comșia și onorat de artiști, scriitori, iubitori de artă, autorități locale și parlamentari.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!