poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 23441 .



Instalare și utilizare diacritice românești în Windows XP
comunităţi [ poezie.ro ]
Instalare și utilizare diacritice românești în Windows XP Colecţia: noutăţi, scame, recomandări

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [raduh ]

2009-06-01  |     | 



Pentru că există foarte mulți utilizatori care încă nu reușesc să folosească diacriticele corect pe internet, iată mai jos un ghid foarte scurt pentru instalarea tastaturii românești.

Pentru Windows XP

- Te duci în Start - Settings - Control Panel - Regional and Language Options.
- Faci click pe pagina "Languages" din noua fereastră
- Faci click pe "Details"
- Faci click pe "Add" în noua fereastră
- Selectezi Romanian în ambele căsuțe de opțiuni și dai OK.
- Dai click pe Key Settings și te asiguri că e selectată opțiunea "Switch between input languages" cu "Left Alt+Shift" și dai OK.
- Închizi toate ferestrele deschise pe parcurs cu "OK".
- Ești gata pentru folosirea tastaturii românești.
De acum, de câte ori ai nevoie să scrii ceva cu diacritice apeși simultan tastele ALT și SHIFT din stânga și vei trece alternativ pe tastatură Românească și cea implicită, care e de obicei Engleză.

De asemenea, în bara de jos va apărea în mod normal și o căsuță care oferă posibilitatea de a schimba între RO și EN (și orice alte tastaturi instalate) printr-un simplu click. Atenție însă, schimbarea se va face pentru aplicația care este activă în momentul selecției.

Este important de reținut că nu este nevoie de programe sau fonturi adiționale, fiindcă prin această metodă caracterele românești vor fi disponibile în locul tastelor []\;'{}|:" corespunzând ăîâșțÃÎÂȘÞ.


Tastatură românească în Ubuntu
- ghid contribuit de Maia Cusco din informații de pe http://www.arlug.ro/ și http://forum.ubuntu.ro/

1. System->Preferences->Keyboard (Sistem->Preferințe->Tastatură)
2. Clic pe fila Layouts (Aspecte)
3. Pe fila Layouts apar aspectele de tastatură instalate pe sistemul respectiv. În general nu apare decît aspectul pentru engleză - SUA. Clic pe butonul cu semnul plus pentru un aspect nou.
4. Apare o fereastră cu două file corespunzând modurilor în care se poate găsi aspectul dorit: selectând țara / selectând limba. Cele două moduri nu diferă foarte mult. În primul caz se selectează la Country (Þară) România și la Variants (Variante) valoarea Standard.

În Standard (Cedilla) literele ș și ț sînt obținute prin adăugarea unei sedile literei s, respectiv literei t. În limba română litera ș se formează prin adăugarea unei virgule sub litera s. De aceea se alege Standard simplu.

5. Clic pe butonul Add (Adaugă) și aspectul pentru limba română va fi adăugat listei de aspecte configurate pentru sistemul respectiv.

6. La capătul rîndului se poate defini care aspect să fie cel implicit (Default).

7. Setarea Separate layout for each window (Aspecte separate pentru fiecare fereastră) atunci când este activată, asigură aspecte diferite activate pentru fiecare fereastră.

8. Trecerea între aspectele (layouts) selectate: clic pe butonul Other options (Alte opțiuni) plus selectarea Layout Switching, de exemplu Alt-Shift, ca și pe sistemele Windows.

În ce privește opțiunile Standard și Standard (Cedilla), există versiuni de Ubuntu pentru care nu apare "Standard", simplu, ci "Standard (Commabelow)", a se vedea explicația cu virgula sub s și t, diferită de formarea cu sedila!

Pentru a afișa indicatorul de tastatură: clic dreapta pe taskbar, selectare Add to Panel, introducere cuvînt "keyboard", selectare Keyboard Indicator, clic pe Add și Close.



Cei care au alte sisteme de operare sunt invitați să ne trimită prin comentarii ghiduri similare și vom actualiza acest articol.

Succes.



photo: Kriss Szkurlatovski

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!