poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4783 .



Lectia #2
articol [ Creatie ]
Scrie pentru tine !

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [raduh ]

2003-04-07  |     | 



Am inceput cu lectia #1, si fiindca am vazut ca reactiile au fost foarte bune, iar numarul de vizionari s-a situat la nivelul unui editorial, am sa continui astazi cu lectia numarul doi.
O parte din concluziile pe care le-am tras in acest articol se datoreaza si colaborarii mele cu revista Penthouse, revista care publica, de aproape un an, un articol de o jumatate de pagina semnat de mine. Nu va repeziti sa cumparati revista, cel putin nu fiindca am publicat eu in ea, articolele scrise de mine vorbesc despre internet si despre mediile online.
Cu toate acestea, experienta castigata din aceasta colaborare m-a ajutat sa inteleg si sa analizez mecanismele acestei situatii.

Lectia #2:

Scrie pentru tine, nu te-ai nascut profesionist.



Printre noi sunt multi care au pretentia ca ei scriu doar pentru ei insisi insa atunci cand vine vorba de publicare, asteptarile fiecaruia sunt la nivelul unui scriitor de profesie; nimeni nu se gandeste ca e o diferenta intre a scrie profesional si a scrie pentru tine insuti.

Sa scrii pentru tine insuti inseamna sa scrii cand vrei tu si cum vrei tu. Nu ai un contract prestabilit pentru care trebuie sa scrii, chiar daca speri totusi sa gasesti un editor care sa iti publice materialul atunci cand termini. Sa scrii profesional inseamna sa ai un soi de contract sau de indatorire, indiferent ca e vorba de cartea pe care ai promis-o unui editor sau de un material cerut de altcineva ca articol pentru o revista. (Sau, cel putin, ti-ai dovedit ca poti scrie pentru vreo revista si alte publicatii de genul asta si planuiesti sa continui aceasta activitate). Exista un deadline si cu putin noroc si o recompensa pentru ceea ce produci. Ai niste asteptari motivate de a fi publicat. Aceste doua moduri de a scrie nu trebuie sa fie neaparat incompatibile, dar, datorita modului in care uni dintre noi le abordeaza, din pacate de multe ori cele doua chiar devin incompatibile.

Cand scrii pentru tine e normal sa ai preocupari diferite decat atunci cand scrii profesional. Cand scrii pentru tine poti sa alegi cum si ce vei scrie, cat de des te vei ocupa de asta si in ce maniera. Daca te simti inspirat sa scrii altceva decat ce planificasei initial poti sa o faci fara grija. Daca ti se pare ca te-ai blocat, poti sa pui materialul deoparte fara nici o grija. Cand scrii profesional trebuie sa te mentii in calendar, sa scrii ceea ce trebuie sa scrii, si sa treci la subiectul urmator atunci cand vine momentul sa o faci. Daca cineva te angajeaza sa scrii un articol-recenzie de o mie de cuvinte, nu poti sa oferi in loc un articol-fictiune de trei mii de cuvinte. In plus, daca vrei sa iti vinzi articolele unei reviste care plateste bine e clar ca trebuie sa nu ai nici o greseala de gramatica sau de exprimare. Si diferentele pot continua.

Ziceam ca poti alege sa scrii pentru tine si nu pentru a fi publicat. Totusi in privinta asta, Poezie.Ro e destul de ingaduitor, cel putin deocamdata. Poti privi poezie.ro ca pe o pepiniera. Daca iti place comparatia asta, poti sa si intelegi de ce uneori, anumite texte sunt starpite. Fiindca plantele frumoase, care fac flori in aceasta pepiniera, sunt uneori sufocate de buruieni. Atata vreme cat buruienile nu incurca pe nimeni, nimeni nu le taie. Daca fac flori, sau daca promit sa faca flori, s-ar putea chiar sa primeasca niste apa si niste soare. Chestie de strategie, a gradinarului si chiar si a buruienii. Si mai trebuie sa mai ai ceva in vedere: gradinarul e si el un om ca oricare altul, ii e mila si uneori nu starpeste buruienile, dar el traieste cu siguranta pentru placerea de a vedea florile crescand.

Poti alege sa scrii ce vrei tu, in stilul tau neingradit, dar trebuie sa fii constient ca piata ar putea sa nu aiba nevoie si sa nu doreasca rezultatele pe care le vei avea tu, "in stilul tau". Poti alege chiar sa ignori gramatica, tehnicile si un subiect concret. Dar daca faci asta, trebuie sa intelegi ca scrii pentru tine, nu pentru public, si ca sansele sa gasesti pe cineva care sa aprecieze sau chiar sa cumpere si sa publice ceea ce scrii tu sunt la fel de bune ca sansele de a castiga la loterie.
E ok sa scrii pentru tine. Dar trebuie sa separi si sa faci o diferenta clara intre imaginea romantica a scriitorului singuratic, de asteptarile si de rezultatele concrete pe care le optine profesionistul.

In final, trebuie chiar sa decizi tu daca scrii sau nu pentru publicare. In privinta asta, poezie.ro iti este iar de un mare ajutor. Daca ai un pic de spirit analitic, un dram de obiectivitate si capacitatea de a receptiona pozitiv criticile, ai sansa ca pe acest site sa experimentezi granita dintre a scrie pentru tine si a scrie profesional. Poti sa iti exersezi stilul si sa vezi care e cel mai bun compromis intre cele doua imagini: romanticul cu principii si profesionistul cu deadline-uri.

Nu mai pot decat sa iti sugerez sa profiti de site-ul asta ca sa evoluezi in directia pe care tu ti-ai ales-o. Si daca totul merge bine, o sa ne mai vedem la lectia urmatoare.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!