poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8139 .



Troia
articol [ Arte ]
Brad Pitt, un Ahile mult prea bland

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Zeu deghizat ]

2004-05-23  |     | 



In presa internationala au aparut diferite controverse pe tema noului film realizat de Brad Pitt, Troia. Prost realizat, un buget mare pentru un film prost, sau cum sa 'rescrii' istoria, au fost numai unele dintre titlurile cronicilor aparute in tabloide ca 'Daily Mirror', 'The Sun' sau alte ziare englezesti. Acest fapt nu te face, insa, sa nu mai mergi sa vizionezi filmul, ci dimpotriva. Zis si facut. Thrailere neconvingatoare, multa reclama negativa, atmosfera propice pentru o lansare la cinematografele englezesti. Normal ca sarim cu toti sa prindem bilete la premiera, ne asezam frumos in scaunele noastre de la Odeon si asteptam sa treaca ora de reclame...
Mormant de erou mistuit de flacari, darz luptator, brav aparator al locurilor natale, Hector este recuperat de tatal sau si condus pe ultimul drum cu toate onorurile.
Am uitat sa spunem ca actiunea se petrece in anul 3200 BC. Mult praf, un Agamemnon excelent realizat - Brian Cox interpreteaza exceptional rolul - un imparat plin de el, fara scrupule, adevarat luptator sarcastic ce a calcat pe cadavre pentru a ajunge in varful piramidei. Intriga povestirii o stie toata lumea - un Menelaus ce isi vrea sotia, Elena, inapoi, dupa ce aceasta fugise cu Paris, fiul cel mic al regelui Priam. Orgolios si orbit de gelozie, Menelaus cere ajutor fratelui sau, Agamemnon. Acesta isi dorea dintotdeauna cetatea ale carei ziduri nimeni nu le putuse birui. Moartea fratelui sau este doar un prilej in plus pentru a cuceri Troia.
Ce avem in film?
Intalnim un Paris, interpretat de Orlando Bloom, care a fost unul dintre personajele importante in "Lord of the Rings", enervant, amintind mult de filmul numit inainte, dar destul de slab pregatit pentru rolul din "Troia". Il avem pe Peter O'Toole interpretand foarte convingator un rege Priam care se lasa 'luat de val' de cele mai multe ori, crede mult in puterile zeilor si in semnele lor; dar si un bun interpret al suferintei cauzate de moartea fiului cel mare, Hector. Despre Hector, Eric Bana, nu putem spune decat ca ni s-a parut cel mai bun interpret al unui rol in acest film. El s-a 'mulat' pe rol, nu a facut rolul sa i se potriveasca. Interpretarea sa este foarte buna, se transpune foarte bine in pielea personajului si te face sa il apreciezi pe Hector mai mult decat pe oricare dintre ceilalti eroi. Alaturi de Brian Cox (Agamemnon), el este un plus pentru cronica acestui film.
Iata cum il caracterizeaza site-ul filmului pe Ahile: "Arogant, rebel si aproape invincibil, lui Ahile nu ii pasa de nimeni si nimic, il intereseaza doar propria glorie. Numai foamea dupa un etern renume il face sa atace portile Troiei sub steagul lui Agamemnon, dar dragostea va fi cea care, in final, ii va decide soarta." Nu numai ca nu respecta istoria, cum de fapt nici nu prea ne asteptam, dar ajunge si intr-o romanta destul de dulce, imaginea acestui erou impersonata de Brad Pitt. El reuseste sa para arogant si infometat dupa faima si victorie, insa cade de prea multe ori in a fi mai mult Brad Pitt decat Ahile. Chiar vorbeam cu niste prieteni pe marginea filmului si ne spuneam, cum sa nu fie asa din moment ce numai numele actorului iti aduce o vanzare de cateva milioane; pai, de ce sa mai respecti istoria(implicit legenda), oricum multi nu o cunosc?! Nu putem sa zicem ca nu are si plusuri acest Ahile/Brad. El 'face' foarte bine scenele de lupta si scenele in care se cearta sau il ignora cu si pe Agamemnon. Dar cade in dulcegarii. Eroul Ahile stia ca e semizeu, ca are puteri supraomenesti, nu se temea de nimeni si de nimic, de aici mandria si aroganta. Eroul Ahile avea doar un calcai 'lipsa', asta l-a pierdut. Pe Brad Pitt il cam pierde dragostea, asta a fost in film 'lipsa' lui, mai mult decat calcaiul. Nici interpretarea nu e stralucita, lasa de dorit destul de mult. In legatura cu Ahile deranjeaza si 'inrudirea' lui cu Patrocle, care ii devine var si cauza de lupta.
Dintre scenele filmului, impresioneaza 'funeraliile', focul mistuie cadavrele, avandu-si 'arvuna' pentru trecerea Styx-ului, cei doi bani pe ochi - asta fiind interesant si cu privire la traditiile ortodoxe pentru inmormantare. Unele scene de lupta sunt bune, nu stralucesc, dar sunt bune. Credem ca armura 'Troienilor' e destul de prost realizata, cam prea stralucitoare pentru lupta. Poate desfasurarea de forte este impresionanta.
Sunt minusuri, destule; dar sunt si plusuri.
Una peste alta, daca va place Brad Pitt, filmul merita vazut. Daca va place razboiul, merita vazut, poate mai mult pentru arta lui Ahile si a lui Hector. Poate si pentru 'expozitia de nave' filmul merita vazut. Filmul va va atrage oricum, pentru fete/femei e Brad Pitt, pentru baieti/barbati e lupta. Cred ca o sa il vizionati oricum, asa ca, "Vizionare placuta!".

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!