poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2994 .



Căderea lui Adam
eseu [ ]
(comentariu biblic)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [armaghedon ]

2009-12-11  |     | 



În viziunea biblicș, omul a devenit muritor atunci când a gustat din pomul Cunoștinței Binelui și Răului. Dar cum a ajuns omul să încalce porunca lui Dumnezeu?

În primul rând, putem constata că Evei Dumnezeu nu-i dete această poruncă direct. Eva nu fusese încă creată când Adam primise această poruncă, dar, probabil, ea auzise de la acesta de ea.

Lucifer se servi de șarpe pentru a o amăgi pe Eva probabil pentru că acesta era pe atunci un animal înaripat și având corpul flexibil putea contribui la cuvinte și prin unduirea lui printre crengile copacului. (Cu certitudine putem să credem că șarpele avea aripi deoarece Dumnezeu nu-i putea da pedeapsa de a se târîâ pe pămând dacă acesta se târa deja).

Când o ademeni pe Eva, șarpele îi spuse: "Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: 'Să nu mâncați din toți pomii din grădină?'" (Geneza 3:1b). Acest "oare" era o formă prin care șarpele dorea să o pună pe Eva în îndoială față de ceea ce-i zise Adam. Că Dumnezeu nu ar fi zis așa ci Adam ar fi inventat această poruncă. Femeia a rămas totuși hotărâtă și a răspuns șarpelui: "Putem să mâncăm din rodul tuturor pomilor din grădină. Dar despre rodul pomilor din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis: 'Să nu mâncați din el, și nici să nu vă atingeți de el, ca să nu muriți.'" (Geneza 3: 2,3). Eva folosin însăși cuvintele lui Dumnezeu îl puse oarecum în dificultate pe șarpe, așa că acesta se folosi de altă formă de a o înșela: cea probatorie. "Hotărât, că nu veși muri: dar Dumnezeu știe că în ziua în care veți mânca din el, vi se vor deschide ochii, și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul." (Geneza 3: 4,5). Ca să putem analiza acest verset, este nevoie și de prima parte a vrsetului următor: "Femeia a văzut că pomul era bun de mâncat și plăcut de privit, și că pomul era de dorit ca să deschidă cuiva mintea." (Geneza 3: 6a).

Cum putea Eva să-și dea seama că era bun de mâncat dacă nu mâncase încă din el. Aici a venit șarpele cu proba. Probabil i-ar fi zis: "Uite, vezi, eu am mâncat și nu am murit, din contră, pot vorbi." De aici constată femeia că pomul era bun de mâncat și de dorit să deschidă mintea.

"A luat cdeci din rodul lui, și a mâncat; a dat și bărbatului ei, care era lângă ea, și bărbatul a mâncat și el". (Geneza 3:6b).

Când a mâncat Eva din rod, Adam sigur nu era cu ea pentrucă dacă ar fi fost ar fi luat parte la discuție, așa că Eva îi duse fructele. Cu toate ca femeia gustase din fructul oprit, slava lui Dumnezeu nbo o părăsise. Lucifer avea nevoie de doi pentru a introduce păcatul pe pământ, de aceea, acum posedând-o pe Eva îl ademeni și pe Adam care, deși cunoștea porunca lui Dumnezeu, renunță cu bună știință la acesta în favoarea Evei. Gustând și el, slava lui Dumnezeu îi părăsi și atunci cunoscuseră că sunt goi. Dar de ce nu au murit? De fapt ei atunci au murit spiritual față de Dumnezeu.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!