poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4477 .



La Est de Prut și de Nistru
eseu [ ]
Localități românești

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2014-01-05  |     | 



Pot afirma multe despre Prezențele românești de la Est de Nistru și la vest în vol. 11, Localitațile R.M. (R-Sa), dar las la discreția Domniilor voatre afirmațiile și comentariile, că dacă vor fi, bine v-a fi!
Așadar,..
De la 12 decembrie 2013 avem noul volum Localitațile Republicii Moldova: Itinerar documentar-publicistic ilustrat/autori: Valerian Ciobanu, Anatol Eremia, Alexandru Ganenco, Victor Ladaniuc, red.-șef: Iurie Colesnic; coordonator șt.: Vlad Ciubucciu, Fundația „Draghiștea”, Chișinău, 2013.
Nu că probabil în curând, ci deja a fost organizată și lansarea lui la Biblioteca Națională a Moldovei și mai puțin în alte părți ale Þării. care a fost editat și tipărit la Tipografia Centrală din Chișinău.
În prefață se spune că în circuitul cultural deja avem 10 volume ale serialului enciclopedic „Localitățile Republicii Moldova”, care reflectă în ordine alfabetică, istoria și dezvoltarea în timp a peste 1.200 de orașe, sate și cătune din spațiul pruto-nistrean, iar acum vine și volumul 11. El descrie așezările numele cărora încep cu litera R și câteva cu litera S, printre ele aflându-se orașele: Rîșcani, Rîbnița, Rezina, Răuțel, străvechile vetre umane Răciula, Rădulenii Vechi, Răscăieți, Răspopeni, Răzeni, Recea, Rerdiul Mare, Romanești, Roșcani, Rudi, Ruseni, Ruseștii Noi, Sauca și altele în total 89 de localități.
Pagina 309 începe cu un eseu despre localitatea Roșcani, raiunul Anenii-Noi semnat de mine și de Veronica Donciu. Dacă erau omise câteva greșeli de tipul general rus (p.310) eseul despre Roșcani avea numai de câștigat, dar și așa este acceptabil. El este chiar agreabil și interesant. Conține câteva imagini documentare: Școala nouă din localiatte, corpul didactic, biserica sf. Ioan Teologul, Poetul Iulian Filip și primarul satului într-o vizită la elevii din acest sat, artiști amatori din ansamblul „Buchețel”, bibliotecara Ludmila Olăriță, copii de odinioară și de azi la grădiniță, președintele raionului, Vlad Vizdoagă, băștinaș din Roșcani și actrița Emilia Lupan.
Volumul mai are inserate câteva eseuri aparte, la încpurul cărții, semnate de Ioan Popa și Luiza Popa „Mărturii ale prezenței românești la est de Nistru” care evocă perioada domniei lui Gheorghe Duca când prezențele moldovenești erau de la Nistru până la Nipru și nu doar până la Bug sau Nistru, cum consideră unii necărturari din timpurile noastre. Alt eseu interesant de la începutul volumului este semant de Anatol Eremia, doctor habilitat în filologie. Dumnealui semnează și vreo câteva articole despre localitățile din partea de sud a țării, despre Salcia, raionul Taraclia, Satul Nou, Cimișlia, sau despre satul Sadîcul lui Nicolae Sulac.
În paginile 135 și 140 descoperim localitățile Răuțel și Răuțelul Nou din raionul Fălești. Cu regret, textul despre Răuțel conține câteva greșeli de editare: lipsa pauzelelor între unele cuvinte chiar supără și irită. Este regretabil. Însă aceste gafe parțial se datorează și celor din Răuțel, în primul rând, primarului Vasile Podrea, apoi decanului Victor Toporeț de la UTM. Cum a fost atitudinea dumnealor față de autor, așa sau aproximativ tot așa a fost și atitudinea autorului față de textul despre localiatea dată. Regretabil, dar deja este târziu să mai îndrepți ceva. Să-i fie rușine lui Vasile Podrea pentru că eu acum trag cu obrazul din cauza lui, dar și din vina mea. Cu tot deficitul de timp și de altele, trebuia să uit de neplăceri și să depășesc situația, dar, se vede că lipsa de timp și de mijloace tehnice; computator persoanl, aparat de fotogarfiat etc., aici și-au spus cuvântul.
Eu am intrat în posesia unui computer personal portabil abia după ce am predat textul dat la editură! Și noul laptop îl plătesc singur. L-am luat în credit. Mai am încă de achitat o jumătate din prețul lui, aproape până la vară! Unica imagine de la Răuțel este o fotografie a Valentinei Podrea, poeta satului, cum am botezat-o eu. Deși se merita să fie și portretul halterofilului, ex-campion olimpic, recentului deputat în Parlament – Vadim Vacarciuc.
Nume dragi din volumul numărul unsprezece: Lidia Grosu, Tudor Gonța din Ruseștii Noi (p. 438), Mariana Damaschin din Rublenița, (p. 366), Saveliu Cojocaru, Saharna Nouă (p.502), Gheorghe Susarenco, Sadova (p. 472), Nicolae Sulac, Sadîc (p. 460) ș.a. Notez aici că eu sunt autorul unui volum de carte intitulat Nume și lume în care am inclus multe nume dragi. Cele menționate din volumul 11 și-ar găsi loc în viitorul mare volum, dacă îmi voi reedita cărțile: Nume și lume și Ave numele tău în care este pomenit de „bine” Vlad Plahotniuc. Am presupus chiar în prefață, că pe el pot să-l tai din carte, adică să-l omit. Dumnealui atunci era deputat și vice-președinte al Parlamentului. Dacă nu-mi va ajuta la editatea acestei cărți i se va duce pe apa sâmbetei locul de vice președinte al parlamentului și multe altele, ziceam eu. Din cele prezise i s-au împlinit doar câteva, dar mai este timp, și se vor împlini și altele, căci așa se întâmplă când omul prea bogat se zgârcește cu scriitorii, mai ales, cu cei, care pot prezice viitorul.
Notez că în eseul lui Vasile Trofăilă găsim prezența Marianei Damaschin, născută la Rublenița, care și-a lansat prima ei carte „La răscruce de anotimpuri”. Despre evenimentul dat am scris și am publicat un reportaj în „Literatura și arta”. Publicistul și scriitorul Tudor Þopa ne-a dezvăluit unele momente ce țin de viața artistului Vasile Iovu la Răspopeni, Șoldănești, ne-a prezentat frumos satele Recea din raionul Rîșcani, și multe alte localitați. Alți autori cu o bogată experiență publicistică: Victor Ladaniuc, Nicolae Schițco, Alexandru Ganenco, Tudor Iașcenco, Vlad Ciubucciu sau Andrei Fetescu au contribuit la aducerea în volum a celorlalte localități: Rîbnița, Rrezina, Rădulenii Vechi, Ruseștii Noi și Sauca în total 89 la număr, majoritatea din arealul dintre Prut și Nistru și câteva din partea stângă a fluviului, care, spre regret, devin tot mai greu de cercetat. Acest al 11-lea volum a fost tipărit cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamantul Politici pentru relația cu Românii de Pretutindeni pentru care aducem mulțumiri, căci dacă nu era acest ajutor volumul nu mai vedea lumina tiparului în anul 2013.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!