poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5057 .



Studiu comparativ între două genuri scurte – epigrama și senryu - partea a II-a
eseu [ ]
Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noricã ]

2014-09-17  |     | 



B.2. Tipuri de umor

Aici este, după părerea mea, marea diferență între epigramă și senryu. Epigrama e ca o lovitură de măciucă, are un umor suculent, dacă e bine făcută te face să izbucnești în hohote din prima secundă. Rareori sunt necesare două secunde, mai curând în Ardeal.
Senryul e ca o pișcătură de țânțar, are un umor subtil, bonom și uneori un pic acid, te face să zâmbești și atât. Dacă e bine făcut, nu zâmbești în prima secundă, dar în a doua sau chiar a treia, cu siguranță. Faceți comparație.

Florin Grigoriu / Comunist bătrân -/ atât i-a rămas / vinul roșu

Nicolae Bunduri - Elena Udrea a vrut statuie în plină criză / Statuia ei va fi în centru / Pe cal - în stil monumental / Și calul tot o iapă, pentru / ... economie de metal


B.3. Tematici abordate

Cum și epigrama și senryul au drept drept principal subiect natura umană, ambele încercând să creeze insectare umane, e normal ca tematicile abordate să fie identice.

Vremuri

Iulian Dămăcuș / În vârf de deal -/ românul înjură boii / și tranziția

Gheorghe Bâlici – Demnitarilor / De vreți s-aveți urmași cinstiți / Vegheați-le cu grijă pașii / Și-apoi furați ce mai găsiți,/ Să n-aibă ce fura urmașii!...

Politică și politicieni

Dan Norea / de pe afișe / cel cu nasul cel mai lung / a ieșit primar

Eugen Albu - Politicieni de duzină / Din atâția demnitari / Cu statut de tipi notabili,/ Sunt și mulți parlamentari,/ Dar mai mulți par... lamentabili.

Bețivi

Radu Patrichi / Bătrânul spre poartă -/ cățelul fuge-nainte / la birtul din colț

George Petrone - Unde duce băutura / Venind beat mort, în ziua de chenzină,/ Greșind și ușa, ce mai tura-vura,/ Am nimerit, în pat, la o vecină;/ Deci iată unde duce băutura!

Vârsta a treia

Jules Cohn Botea / Nu merg la azil -/ prea multă bătrânețe / și asta se ia...

Eugen Albu - După pensionare / Acum că m-am pensionat,/ Nevastă-mea și soacra-mi spun / Să candidez ca deputat,/ Că de-altceva nu mai sunt bun.

Relații în familie

Dan Norea / azi, ca poet sunt / terminat - nevasta mi-a / păruit muza

Florin Rotaru - Epitaf pentru un medic ginecolog / Sărmanul om, puțin a mai trăit!/ Și presupun că nu ar fi murit / De nu avea nevasta cam geloasă / Și nu-și lua de lucru pentru-acasă.

Soacra

Cezar-Florin Ciobîcă / Ziua Victoriei -/ o conduc pe soacră-mea / pe ultimul drum

Petru-Ioan Gârda - Salvamar ad-hoc pentru soacră / Sfidând al mării viu tumult,/ Pe frig, pe ploaie, vânt și ceață,/ M-am chinuit extrem de mult,/ ...Că tot ieșea la suprafață.

Școala de azi

Iulian Dămăcuș / Școlar silitor -/ desenează și mănâncă / același măr

Petronela-Vali Slavu – Consultații cu părinții / Aflând că fata ei a încurcat-o,/ O-ntreabă mama, cu o gură mare:/ “Ce note sunt acestea, idioato?”/ Dar nu pe fată, ci pe-nvățătoare!

Oportunism

Manuela Miga / Lampa-n fereastră / și George nu mai vine -/ e bun și Gică

Vasile Larco - Moment prielnic / Abil e-oportunistul care / Găsește, uneori pe-alese,/ Și în portița de scăpare / O cheie-a marilor succese!

Soarta intelectualului

Șerban Codrin / Academia scoate / un post la concurs –/ paznic de noapte

Dan Norea – Carteziană / Profesorul, filozofând,/ Ne spune, cu un zâmbet trist,/ Că are-n viață doar un gând:/ “Eu meditez și, deci, exist !”

Spitalul de azi

Cezar-Florin Ciobîcă / haijin în spital -/ numărându-și zilele / și silabele

Sorin Olariu – Neurologul / Pacienți cu fel de fel / De probleme neuro,/ Vin cu sutele la el.../ De dolari sau euro.

Polițiști - milițieni

Dan Norea / anunț: angajez / polițist pensionar / sa bată nucul

George Petrone - Epitaf unui milițian / Inima-i, ce nu odată / I-a fost obștii de folos,/ A-ncetat de-acum să bată / Ca și brațul lui vânjos.

Teme comune mai sunt multe – șomajul, conflictul între generații, șpaga și corupția... Dar prefer să închei cu o temă tratată la fel de bine de două persoane dragi mie, ambele trecute de 80 ani – optimismul în fața bătrâneții și a bolilor. Observați cât de asemănătoare sunt cele două tonalități, cu atât mai mult cu cât cei doi nu s-au cunoscut și nici măcar nu s-au citit reciproc.

Jules Cohn Botea / M-a învins viața?/ poate m-a pus în genunchi / dar nu-s la pământ

Sanda Ghinea - Așteptându-l pe 2013 / Iau pastile și beau apă,/ Asta-i “Noaptea de Ajun”…/ Poate-s c-un picior în groapă? / Da! Dar am și unul bun.


B.4. Mijloace artistice

Situația se repetă, mijloacele artistice utilizate în epigramă și în senryu sunt aceleași. Motivul este de data aceasta al doilea atribut comun – umorul. Toți umoriștii, indiferent de gen, apelează cam la aceleași mijloace pentru a stârni hohote sau măcar zâmbete.

Paradoxul

Ion Roșioru / Treceri la nivel -/ crucea Sfântului Andrei / plus alte opt cruci

Marian Popescu - Măria sa, femeia / Uite așa, cât sunt de mic / I-am ajuns pân' la buric! / De-aș fi fost înalt, frumos,/ Ajungeam eu... și mai jos!

Antiteza

Petru-Ioan Gârda / Mărfuri chinezești -/ românii se așează / în șir indian

George Petrone - Postul Mare (Abordare dialectică) / Un canon anevoios, / C-un conflict (ades patetic) / Între sufletu-mi pios / Și stomacul meu eretic.

Elipsa

Grigore Chitul / inelul promis – / deodată lacul plin / numai de cercuri

George Petrone – Lui Constantin Iurașcu-Tataia la împlinirea vârstei de 80 ani / El poartă-n spate, ca oștenii,/ Povara celor opt decenii;/ În față, de asemeni poartă.../ Dar s-o lăsăm mai bine moartă!

Omonimia

Ioan Marinescu-Puiu / Prieteni de mici -/ ea s-a făcut mare / și el marinar

Laurențiu Ghiță – Marinarii / Ei sunt veșnic mușteriii / Unor bârfe de import:/ Își deosebesc copiii / După vorbă, ... după port!

Polisemia unei expresii

Ildiko Juverdeanu / călcând strâmb -/ la vecina-n casă / ortopedul

Gheorghe Constantinescu - După operația estetică / Mi-a spus-o fără ezitare,/ Cu aroganță și tupeu: / "Iubitule, ce rău îmi pare,/ Dar nu mai ești de nasul meu!"

Calamburul

Dan Norea / un brad prost crescut -/ arată nordul unde / vrea mușchiul lui

Petru-Ioan Gârda - La botezul navei / Pe punte, mușii, cu toptanul,/ Primeau smeriți pe frunte stropii,/ În timp ce însuși căpitanul / Pupa la pupa poala popii.

Ironia

Constantin Stroe / Nunta de aur -/ mesenii moțăie / în ritm de dans

Ioan Toderașcu - Caritas, Safi, FNI, Bancorex etc. / Nu c-o fac eu pe deșteptul,/ Dar, de cinșpe ani încoace,/ Tot românul are dreptul / Să ia țeapa care-i place!

Autoironia

Jules Cohn Botea / La lampa de gaz / s-au scris capodopere - / cred c-am să-mi cumpăr

Ion Diviza – Vânătoare de mistreți / Fiindcă nu veneau godacii,/ Am tot băut sub toți copacii,/ Când s-au ivit, râmând, vreo trei,/ Eram deja mai porci ca ei.

Finalul surprinzător

Vasile Conioși Mesteșanu / de ziua muncii - / lucrând și peste program / câțiva mascați

Vasile Til Blidaru - La o pomană aristocratică / Deși am fost și eu mișcat,/ -Așa e la jelanie-/ O lacrimă nu am vărsat.../ Din cupa de șampanie.


C. Autori cu fundul în două luntre


După cum poate ați observat din exemple, există epigramiști care scriu senryu și invers. Mă rog, invers ceva mai rar. Vreau să spun că există destui epigramiști care și-au încercat condeiul în haiku-senryu, dar am întâlnit puține cazuri în care cineva a scris mai întâi haiku-senryu și apoi a trecut la epigramă. Indiferent de ordinea abordării, aceștia merită enumerați: Ion Roșioru, Ioan Marinescu-Puiu, Radu Patrichi, Ana Ruse, Ion Diviza, Mihai Cucereavii, Eugen Deutsch, Elia David, Loredana-Florentina Dalian, Simona Dobrescu, Petru-Ioan Gârda, Grigore Chitul, Violeta Urdă...
Primul din listă cu care am discutat problema autorilor cu fundul în ambele luntre a fost Ioan Marinescu-Puiu. Mi-a dat câteva nume, dar le-am uitat, pe vremea aceea nu îmi erau deloc familiare. Deși nu sunt sigur, cred că l-a pomenit pe Nicolae-Paul Mihail. În schimb, m-a frapat o altă afirmație: se trece foarte greu de la una la alta. Dacă scrii o perioadă haiku-senryu, îți piere inspirația pentru epigramă. Și invers. Se pare că cele două muze nu se înghit deloc una pe alta.
Ei bine, au trecut șapte ani de atunci și nu țin cont de sfatul domnie sale, scriu în paralel și epigramă și haiku-senryu. O fac dinadins, am un alibi pentru faptul că le scriu pe ambele la fel de prost.

Bibliografie

1. Elis Râpeanu – Epigrama în literatura română, teză de doctorat, Ed. Dealul Melcilor, Brașov, 2001
2. Elis Râpeanu – Epigrama, un “strănut literar”?, Ed. Tipo-Man, Ploiești 2013
3. Persius, Iuvenal, Marțial – Satire și epigrame, Ed. pentru Literatură, București, 1967
4. Omar Khayyam, Saadi, Hafez – Catrene persane, Ed. Albatros, București, 1974
5. George Petrone – Epigrame și catrene epigramatice, Ed. Timpul, Iași, 2006
6. Eugen Albu, Gheorghe Bâlici, Dan Căpruciu, Ion Diviza – Cvadriga cu pegAși, Ed. Pax Aura Mundi, galați, 2013
7. Nicolae Bunduri – Secretele unui “Gură Spartă”, Ed. Twin Software, Brașov, 2013
8. Gheorghe Bâlici – O mie și una de epigrame, Ed. Gunivas, Chișinău, 2013
9. Ioan Toderașcu – Ariciul cu țepi de alint, Ed. PIM, Iași, 2012
10. Vali Slavu – Despre școală, mai în glumă, mai în serios, Ed. Deva, 2014
11. Stelian Filip – Galaxia ochilor noștri, Ed. Eminescu, București, 2008
12. Mihai Frunză – Dicționar impertinent, Ed. Proilavia, Brăila, 2011
13. Jules Cohn Botea – Zâmbete în stil japonez, Ed. Verus, București, 2011
14. Jules Cohn Botea – Senryu- Kyoka, un surâs în stil nipon, articol prezentat la Colocviul de Haiku, Constanța, 2007
15. Valentin Nicolițov, antologie de senryu – Zi de chenzină, Ed. Societății Scriitorilor Români, București, 2012
16. Edward Weiss – Lecții de haiku, publicate pe Wisteria Press și republicate pe Romanian Kukai, precum și multe alte articole publicate pe Romanian Kukai
17. Marius Chelaru - Biblioteca Haiku
18. Poeme participante la concursurile Romanian Kukai, Haiku Club și Romanian Haiku, de pe site-urile păstorite de Corneliu Traian Atanasiu.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!