poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1897 .



Lumina vine de la pasul înapoi
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Niva ]

2017-08-13  |     | 





Lumina vine de la pasul înapoi

Suntem tot timpul tentați, îndemnați, educați, chiar forțați, uneori, să facem doar pași înainte. Începând cu primul pas, continuând pas cu pas sau chiar sărind mai mulți pași deodată, este apreciat, doar să fie înainte. Nimeni nu ne îndeamnă să facem și pași înapoi!

Să fie bine așa?…

Imaginați-vă că mergeți într-o direcție unde, la un
moment dat, întâlniți un zid de care nu mai puteți trece. Știind și dorind să faceți doar pași înainte, puteți să vă loviți de nenumărate ori de acel zid, care de regulă nu cedează, și să rămâneți acolo.
Este cazul tipic de clacare a unora care nu au cunoscut
decât succesul și care, la primul insucces, nu mai știu cum pot merge mai departe. Fiind prea aproape de obstacol, este foarte dificilă imaginarea unei posibile ocoliri.
Acceptarea ideii de a face și pași înapoi, atunci când este cazul, oferă o altă perspectivă a obstacolului întâlnit și se poate găsiți o soluție de ocolire a sa.
Uneori, acești pași înapoi te pot aduce chiar în poziția de unde ai plecat, dar și acesta este un avantaj pentru că știi, de data aceasta, calea care nu duce la succes și, conștient, alegi o altă variantă.
Omul ciclic nu este neapărat un om neperformant!...

Ce exemple ne oferă viața?

În tehnică sunt nenumărate exemple care arată forța rezultată din realizarea pasului înapoi.
Da, pasul înapoi înseamnă forță!

În mecanică, vibrația, care reprezintă pași deși înainte-înapoi reușește să facă ceea ce o mișcare într-un singur sens nu ar reuși, iar dacă ne gândim la fenomenul de rezonanță, constatăm că se pot dezvolta forțe uriașe din sincronizarea unor pași alternativi mici și deși. Se cunosc cazuri când s-au rupt poduri uriașe, cu structuri mecanice robuste, aparent, bine dimensionate, dar doar pentru solicitările statice, din cauza succesiunii nefaste a pașilor unor soldați!…

În electrotehnică, curentul continuu nu trece prin condensator, care nu este altceva decât o întrerupere a circuitului, pe când curentul alternativ, o succesiune de curenți electrici înainte-înapoi, îl parcurge fără probleme, condensatorul nemaifiind un element de întrerupere, ci un element de închidere a circuitului.
Dacă circuitul electric se deschide, incluzând și atmosfera, atunci obținem undele electromagnetice, care trec prin aproape orice. Și lumina este o undă!

Deci, doar cu pași înainte, nu pot apare undele electromagnetice și nu putem avea lumină!

Mișcarea înainte-înapoi este și frumoasă!
Imaginați-vă un dans doar cu pași înainte!...

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!