poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 591 .



Dușmanii Geto-Dacilor
eseu [ ]
De la Imperiul Persan la Imperiul Roman

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Morian ]

2021-01-02  |     | 



Încă de la începuturile istoriei au existat războaie.Civilizațiile antichității aveau atât dușmani reali cât și dușmani imaginari, spre exemplu dacii aruncau cu săgeți spre cer pentru a alunga norii.

Acest scurt material își propune să enumere dușmanii reali ai geto-dacilor. Încă din neolitic și din epoca bronzului liniștea locuitorilor din spațiul carpato-danubiano-pontic a fost tulburată de populații migratoare. Relațiile cu noii veniți erau la început încordate, lupte violente au fost purtate între autohtoni și migratori. Apariția sciților în zonă a fost o altă surpriză nedorită.Insecuritatea provocată de migrația unor noi popoare a provocat strămoșilor noștrii spaime puternice. Dar după primele contacte, relațiile cu migratorii se schimbau în bine.

Din păcate nu avem multe informații despre geto-dacii. Știm cu ajutorul informațiile, pe care le avem din sursele istorice, că geto-dacii au avut mai mulți dușmani. Mai întâi aflăm că Imperiul Persan a trimis ,în secolul VI î.H., o puternică armată împotriva sciților.În drumul său, armata persană a trecut prin teritoriul Bulgariei de astăzi, iar apoi prin teritoriul Dobrogei de astăzi. Geți dobrogeni spre deosebire de vecinii lor au atacat persanii. Datorită avantajului numeric și armamentului superior persanii au obținut o strălucită victorie.

În secolul V î.H. geții au luptat cu Regatul Odrizilor. După lupte grele, geții dobrogeni au fost ocupați de odrizi. Un secol mai târziu, geții dobrogeni au luptat cu sciții. Strămoșii noștri au obținut victoria. În secolul III. î.H. , geți au luptat cu macedoneni. Regele get Dromichetes a reușit să îl înfrângă pe diadohul Lisimah. În secolul II î.H., regele Oroles a înfrânt bastarnii.

În scurt timp au început conflictele cu Imperiul Roman. Geții și dacii au organizat atacuri de jaf. Aceștia atacau teritoriile cucerite de romani, de multe ori în alianță cu alte neamuri vecine. La sfârșitul secolului II î.H. au atacat provincia Macedonia. Unul dintre marii lideri ai Dacilor a fost Burebista. Acesta a organizat expediții de jaf în Tracia. Marele rege a înfrânt, după anul 60 î.H., celți, boi, taurizi, scordiscii. În anul 55 î.H. a cucerit cetățile vest pontice. În anul 48 î.H.Burebista se implică în războiul civil dintre Cezar și Pompei. Aliatul lui Burebista, Pompei a fost înfrânt. Regarul lui Burebista s-a dovedit a fi o construcție efemeră, lipsită de instituțiile necesare pentru a supraviețui. Lăcomia și tentația prăzii l-a determinat pe regele Burebista să urmărească extinderea teritorială și prea puțin organizarea administrativă. După moartea lui Burebista, marele său regat s-a împărțit. Au urmat la sfârșitul secolulu I î.H lupte cu romanii în Dobrogea. Expediția de jefuire a Moesiei, provincie romană a dus la un conflict direct între daci și romani. Din conflictele cu împăratul roman Domițian, regele dac Decebal a obținut o pace avantajoasă. Venirea pe tronul romei a unui nou împărat în anul 98, a dus la izbucnirea unui nou război cu dacii. Împăratul Traian, mare strateg și concător militar, a văzut în regatul Dac un mare pericol. Văzând că puterea acestora crește a pornit un război împotriva dacilor. Au avut loc astfel 2 războaie, 101-102 și 105-106. Războaiele au fost câștigate de romani, iar Dacia a devenit provincie romană.
Articol publicat în revista Confluențe Literare

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!