poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1705 .



Intervalul existential
eseu [ ]
ganduri, reflectii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rockyr ]

2005-11-11  |     | 



Când viața ne îngenunchează cu eșecuri și moartea ia forma unui altar la care ne închinăm prin sărutul spaimelor , ne cuibărim în osul timpului ros la articulațiile cu numele nostru – oglindă concavă care reflectă diformitățile identităților personale.
Pe apa murdară a existenței răsărim într-un miez de nufăr cu albul pătat de greșeli, ne trecem viața înotând printre păcate și apunem în întunericul neștiinței, fără a înțelege rostul ființării.
Ne naștem în mocirlă, licărim slab în spațiul întunecos al vieții, ne aprindem înserarea la căpătâi și ne stingem ca o lumânare la marginea căinței că am parcurs viața ca pe un drum noroios presărat cu bolovani și gropi adânci, fără să o înțelegem.
Nașterea este o concesie făcută de timp luminii, o mângâiere a neștiinței prin puritate, o întrebare cât dimensiunea existențială despre procesul tainic care a prefigurat deschiderea către lume și este efectul evoluției de la nivelul celular până la crearea unui organism complex.
Moartea este o concesie făcută de timp întunericului, este o naștere în neființă, iar ideea obsesivă a morții crește pe linia timpului într-o spaimă față de nimicul și veșnicia ei.
Între naștere și moarte este un interval temporal larg, fără discontinuități și hiatusuri , în care suntem îngenuncheați sau îngenunchem, cu maturitatea inserată într-un interval de mijloc atingând vârful evoluției personalității, caracterului și gândirii.
Creșterea este o necesitate obligatorie a evoluției umane printr-o activitate continuă a fluxului energiei spirituale, care determină starea pozitivă sau negativă a afectelor.
Individualitatea ne rupe de corpul social, căci în căutarea identităților personale cultivăm egoismul care este o superioritate subiectivă, artificială a noastră față de ceilalți creată fals de orgoliul personal.
Inferioritatea este o pasivitate asumată în raport cu ceilalți , o involuție resemnată prin amputarea calităților și reliefarea defectelor, o stagnare a creșterii spirituale , o rupere a ligamentelor gândirii, o dizolvare a individualității în eșec, din care rămâne doar numele.
De la un capăt la altul al intervalului existențial, creșterea normală este o evoluție uniformă a individualității , specificității noastre, o devenire a ființei în căutarea adevărului prin gnoze.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!