poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4034 .



O ramă de oglindă fără oglindă- raportul Tismăneanu
eseu [ ]
Cum să fușerim tot în spațiul mioritic-1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2007-06-15  |     | 



Din Decembrie încoace o serie de ziare și reviste flutură raportul dlui. Tismăneanu ca pe sfânta sfintelor în materie de ...de...de propagandă... de istorie...de Dumnezeu știe ce...Ce este raportul Tismăneanu ?
În primul rând trebuie îndreptată o nedreptate. Studii anticomuniste au fost făcute imediat după 1989- deci nu există nici un fel de invenție sau inovație nouă făcută de dl.Tismăneanu. Materialele realizate au cam acoperit- într-un efort istoric serios sau într-un efort mediatic ("Memorialul durerii")tot ce se putea spune. O "demascare" publică a comunismului parcă a făcut-o și COnstantinescu în timpul mandatului său de președinte. Și atunci ?
Actualul nostru președinte avea o mică problemă. "Legitimitatea" domniei sale era relativ compromisă de trecutul său comunist. Nici Lech Walesa , nici Havel și nici alt președinte din Europa postcomunistă nu fusese demnitar în perioada comunistă. Și atunci, pentru că trebuia să fie Făt-Frumos cel nepătat, a fost inventat raportul Tismăneanu. Președintelui i s-a cerut să condamne în public comunismul. Putea să facă acest lucru fără nici un fel de probleme. El însă s-a simțit precum un rege din vechime și a cerut sfatul înțelepților. Ce ne spune nouă asta ? Că până la apariția comisie Tismăneanu președintele credea că comunismul e bun ? Că din propria experiență a domniei sale nu putea condamna perioada ? Sau că mânuitorii domniei sale, dreapta extremistă americană i-au sugerat că ar fi bine să aibă o astfel de comisie ? Nu e un lucru nou și nici unic. Zeci de decizii greșite ale președintelui Bush au fost justificate de astfel de comisii ad-hoc.
Deci, dl.Tismăneanu a fost inventat- cu raportul domniei sale- special pentru înălbirea președintelui Băsescu. În toată această perioadă, institutul condus de istoricul Marius Oprea studiase în mod serios problema comunismului, fără să apară în fața presei tot timpul și fără să facă cine știe ce caz mediatic din asta. De ce nu l-a solicitat președintele Băsescu pe dl.Oprea ? Pentru că, conform regulilor show-biz-ului american îi trebuia ceva glitzy, respectiv dl.politolog Tismăneanu de la universitatea din Maryland. Deci dl.Tismăneanu este doar o poleială. Iar raportul ? Ce n-au reușit istoricii în 16 ani a reușit comisia în 6 luni ? Raportul dlui. Tismăneanu este doar o bomboană expirată.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!