poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9774 .



O înghețată la domnu\', vă rog!
eseu [ ]
Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2008-04-04  |     | 



Astă seară pe la ceasurile 20 și 30' domnul Ion Cristoiu, fiind în Postul Antenei 3, ne spune că Bush s-a dus la Neptun ca să mănânce de dulce (înghețata lu' Vasesque!), pentru că nu avea altceva mai bun de făcut în Postul Paștelui. Timp de o săptămână, până la punerea pe tapet a acestui mare adevăr despre dedesubturile Summit-ului NATO de la București, sumedenie de jurnaliști, analiști politici, politicieni și erotomani politici, oameni de pe stradă cu microfoane băgate-n gură, băieții de la Paraziții, Elena Udrea și câți și mai câți alții au dat cu bâtele-n baltă. Unii chiar au dat "cu bâtele-n Putin", dacă îmi este permisă licența. Cu mici excepții, mai toți au purtat o aură de vizionari. Acuma, dacă bâlciul s-a spart, vreau să caut și eu ce blide nesparte au mai rămas, să le spăl și să le pun frumos în raft.
...
Când NATO împlinea 45 de ani, serbarea s-a făcut la Bruxelles, în luna ianuarie. Când Manfred Woerner - la vremea aceea secretar general al NATO - a suflat în lumânările conferinței de presă pentru închiderea reuniunii, a apucat să spună pe nerăsuflate că s-a făcut "o cotitură istorică" și că "Alianța a făcut un mare pas înainte oferind Europei un rol mai mare în domeniul securității, în cadrul unui parteneriat transatlantic mai matur, Alianța aflându-se pe drumul cel bun spre secolul al XXI-lea".
Cum summit-ul ăla nu a căzut în zile de post, evident că s-a mâncat și de dulce. Antreurile au fost cam acrișoare: "Reuniunea a dat statelor est-europene un semnal limpede că într-o zi se vor putea alătura NATO, dar a respins cererile lor de a face acest lucru acum, sau de a obține acum garanții de securitate" zice Reuter, care a apucat să pună o tartină în gură.
AFP, mai șmecheră, s-a dus direct la supă: "Începând din primăvara acestui an, ofițeri ai țărilor din Est se vor putea instala la sediul NATO din Bruxelles și la Comandamentul suprem al forțelor aliate din Europa situat în apropiere de Mons (Belgia), unde se va afla celula de planificare militară a Parteneriatului. Din vară sunt prevăzute manevre comune. Este vorba de exerciții privind operațiuni de menținere a păcii, operațiuni în caz de seisme sau de luptă împotriva calamităților. Manevre germano-polono-daneze sunt prevăzute în septembrie în Polonia. Moscova nu a exprimat nicio rezervă față de aceste aplicații, Rusia fiind invitată la manevrele prevăzute în cadrul Parteneriatului pentru pace".
AFP și-a pus și smântână-n supă: "Responsabilii militari ai NATO - avându-l eventual în frunte pe generalul George Joulwan, comandant suprem al forțelor aliate din Europa și comandant al forțelor americane din Europa - vor vizita în următoarele săptămâni Europa centrală și răsăriteană și Moscova, pentru a oferi precizări țărilor interesate".
Flămândă rău, Reuter s-a repezit în friptură: "Reuniunea la nivel înalt a NATO din 10-11 ianuarie 1993 a invitat țările din Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic (COCONA) și alte țări din CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa) să adere la Parteneriat. Acest program va putea constitui, pentru unele dintre aceste țări, o etapă pregătitoare pentru o aderare la NATO, aderare care în principiu a fost admisă. Fiecare aderent va trebui să semneze un document-cadru politic - identic pentru toți - care îl angajează să respecte principiile democratice. El va trebui, de asemenea, să încheie cu NATO un program de lucru individual, după propriile posibilități financiare și dorințe. Experții NATO au estimat deja eforturile financiare care vor reprezenta pentru țările din Est diferite formule de cooperare. După Grupul de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă), președintele rus Boris Elțîn, și-a manifestat, vineri, oficial intenția de a adera la Parteneriat".
Bună friptura. A avut și sos!
Desertul, nici nu vă mai spun. O nebunie. Numai La Stampa și ITAR-TASS s-au încumetat. Au luat și la pungă, pentru acasă: "Potrivit unor oficialități militare de la Moscova, relațiile ruso-americane în domeniul apărării și securității au fost marcate în ultimii ani prin intensitatea și anvergura lor în creștere. Într-un interviu recent, Dmitri Horcenko, Șeful Departamentului Informațional din Ministerul rus al Apărării, a declarat că în 1994 Rusia și Statele Unite și-au propus să realizeze 26 de proiecte comune, cu 9 mai multe decât anul trecut. Documentele asupra înțelegerii mutuale și cooperării militare semnate de ministrul rus al apărării, Pavel Gracev, cu prilejul vizitei sale de anul trecut în SUA au deschis noi perspective pentru relațiile de parteneriat dintre cele două țări. A fost evidențiată totodată, intenția celor două state de a se detașa definitiv de anii confruntării nucleare dintre superputeri. Pavel Gracev și omologul său american urmează să se întâlnească din nou în 1994, aceste întrevederi având acum caracter anual, conform celor stabilite cu ocazia discuțiilor precedente de la Washington. Sunt prevăzute, de asemenea, schimburi de delegații la diferite niveluri, iar ofițeri ruși vor efectua stagii de pregătire în SUA. Delegațiile celor două ministere de profil vor aborda cu prilejul întâlnirilor o gamă largă de aspecte, incluzând probleme de securitate națională sau folosirea foștilor militari în sectoare civile ale economiei. Cele două țări își vor furniza reciproc informațiile în domeniile de interes pentru apărarea națională. Schimburile de vizite vor include nave și aeronave de luptă, participarea la manevre militare comune și exerciții de luptă. D.Horcenko a relevat cu prilejul interviului semnificația majoră a desfășurării, în aprilie 1993, a primelor exerciții comune ruso-americane de căutare și salvare a echipajelor de avioane și elicoptere în regiunea polară. În iunie 1993, unități navale ale SUA și NATO au efectuat exerciții de luptă în Marea Britanie, care au fost urmărite de nave militare din toate țările din regiune, inclusiv un distrugător de mine rus. În cursul acestei veri, Rusia și SUA vor realiza, în regiunea Volga, manevre comune ale forțelor lor de menținere a păcii. Conform unor declarații ale președintelui Comitetului de Stat pentru Industria de Apărare, Viktor Gluhih, rivalitatea tehnologică ruso-americană se transformă în parteneriat și sunt în curs de realizare 108 proiecte comune de cercetări fundamentale și aplicative, dezvoltare, producție și marketing. Un important memorandum privind colaborarea pentru cercetări în domeniul aeronautic a fost semnat recent de oameni de știință ruși și reprezentanți ai NASA. V. Gluhih a subliniat că Rusia a realizat și produs arme proprii, dar în prezent colaborează cu SUA pentru a folosi căi și mijloace de distrugere rațională a acestora, printr-o lichidare a lor fără efecte ecologice nocive".
La sfârșit, V. Gluhih a dat votkă și șampanie la discreție: "Am deschis porțile fostei întreprinderi și instituții secrete, arătând clar că suntem pregătiți să cooperăm în tehnologiile în care Rusia a realizat mari progrese. Am oferit americanilor diferite propuneri de conversie a unor realizări militare în scopuri civile și ne exprimăm speranța că în viitor se va extinde cooperarea științifică, tehnologică și de producție ruso-americană, inclusiv în ce privește industria de apărare".

Domnul Ion Cristoiu a amestecat băuturile. Mahmureala l-a ținut mult și bine. Când a venit pe la noi frumoasa Madeleine Albright (un fel de fostă quadruplă Condoleezza Rice!) analistu' i s-a adresat așa:
"Numele meu este Ion Cristoiu, redactor-șef al cotidianului "Evenimentul zilei". Jumătate de secol după victoria asupra Germaniei naziste, există vreo schimbare în poziția Statelor Unite în privința liderilor țărilor care au fost aliatele Germaniei, cum ar fi Horthy sau Antonescu? Care este părerea dumneavoastră despre încercările de reabilitare a acestor lideri?"
Madeleine Albright, căreia nu i se desfundaseră urechile în urma multelor zboruri ce le făcuse cu avionul a răspuns: Nu sunt sigură că am înțeles deplin întrebarea. Nu vă supărați, puteți să repetați o parte din ea?
Cu aplomb, Ion Cristoiu zice: Întrebarea mea: Jumătate de secol după victoria asupra Germaniei naziste, există vreo schimbare în poziția Statelor Unite referitor la... ( Worldnet).
Ete d' aia cred eu că mănâncă Putin înghețată, ca nu cumva să piardă sensul mai vechilor înțelegeri dintre Rusia și NATO. Nu, nu e vorba numai de astea de acum cincisprezece ani, ci și de alea mai vechi, de dinainte de '89.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!