poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8479 .



Despre Jurnalism si jurnalisti
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Xiusha ]

2008-08-24  |     | 



Realitatea diversă, avalanșa istovitoare de evenimente/știri la care suntem supuși zilnic necesită din partea noastră o pregătire informațională solidă, ajustîndu-ne și integrîndu-ne astfel în sofisticatul mecanism nimit ”societate”. Alături de existențialele ”a fi” sau ”a nu fi”, verbul ”a fi informat” a devenit un imperativ al secolului XXI. A fi informat însă nu este suficient. A fi informat VERIDIC-iată condiția la care trebuie să aspire un cetățean cultivat în spiritul valorilor civice sănătoase.

Această misiune(deloc ușoară, de altfel) îi revine în totalitate celui mai animat actor social(părerea mea pur subiectivă)-jurnalistului. Activitatea jurnalistului/reporterului nu se rezumă doar la sincronizarea unor evenimente banale, scrierea/redactarea unor articole menite doar să umple spațiul ziarelor, lui îi revine responsabilitatea de a descoperi, mediatiza, transorma orice detaliu neînsemnat într-un fapt de importanță majoră. Jurnalistul lucrează în interiorul societății, între acești doi termeni stabilindu-se o coeziune evidentă, dar își prezintă munca din poziția de ”arbitru”, reușind să-și păstreze neutralitatea, fiind echidistant și obiectiv în ceea ce realizează.

Realitatea zilei de azi oferă jurnaliștilor teme și subiecte într-o diversitate uluitoare, însă puterea jurnalistului constă în capacitatea sa de a le identifica pe cele mai elocvente, de a le prezenta opiniei publice în toată amploarea și complexitatea lor, aducînd la iveală adevăruri ce merită a fi spuse sus și tare. În cartea sa ”Media Sapiens”, Serghei Minaev, unul din cei mai mediatizați scriitori ruși contemporani prezintă cititorilor într-o formulă total neobișnuită rolul crucial ce-o deține lucrătorul mass-mediei în buna funcțiune(și invers) a unei societăți. Prin condeiul (mai nou-leptopul) jurnalistului realitatea existentă se poate metamorfoza, iată de ce verticalitatea, responsabilitatea și obiectivismul sunt calitățile primordiale ale acestei meserii.

Investigațiile jurnalistice uneori pot schimba soarta nu doar a unei singure persoane sau a unui grup de interes, ci a întregii țări. De profisionalismul jurnaliștilor depinde, în mare măsură, nivelul de democrație(transparența, libertatea cuvîntului) a soicetății în care activează. În acest proces de ”democratizare” care se realizează prin descoperirea situațiilor și persoanelor ce vin în detrimentul ei , jurnaliștii sunt supuși umilinței, fiind tratați cu inferioritate, riscului enorm(uneori cu propria liniște și viață). Pentru a pătrunde în haosul prezentului, pentru a prezenta realitatea așa cum este dar nu cum ne-am dori-o s-o vedem, avem nevoie de jurnaliști onești, fideli ideii și idealului ce-l au, gata oricînd la orice jertfă și risc în investigarea și prezentarea obiectivă a adevărurilor în folosul comunității.

Existența ca cetățean într-o societate în care mecanismele mass-mediei funcționează perfect, iar competetivitatea jurnaliștilor este mai mult decît sesizabilă nu numai devine mai eficientă, dar și mai interesantă .

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!