poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6249 .



Radio România la cea de-a 80-a aniversare
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Bogdyboss ]

2008-10-18  |     | 




La 1 Noiembrie 2008, postul public de radio va împlini frumoasa vârstă de 80 de ani de când a trimis primul semnal în eter.
Radio România, fondat în anul 1928 ca Societatea Română de Difuziune Radiotelefonică, a contribuit de-a lungul a opt decenii de intensă activitate ( chiar și în cele mai grele perioade ale comunismului), fiind unul dintre principalele mijloace de informare, de educare și nu în ultimul rând de înveselire a românului. Începând cu acel an, mulți oameni de renume ca Dragomir Hurmuzescu, Dimitrie Gusti, Gheron Netta, Mircea Eliade sau Mihail Jora, și-au legat destinul de această minunată instituție.
Una dintre primele emisiuni cu caracter cultural solid și o longevitate demnă de apreciat, a fost „ Universitatea Radio” , unde Mircea Eliade a fost colaborator de prestigiu, alături de Nicolae Iorga, Mihai Ralea, P.P.Panaitescu, Constantin Rădulescu-Motru, Constatin Noica, C.I.Parhon, Eugen Lovinescu, Dan Botta și alții. În luna Martie a anului 1929, radioul românesc a difuzat prima emisiune dedicată modei, autorul ei fiind chiar Tudor Arghezi. Marele istoric și critic de artă George Oprescu, a fost fără îndoială, unul dintre cei mai valoroși conferențiari pe calea undelor, al cărui merit recunoscut, este acela „de-a fi adus în casa ascultătorilor săi arta, cu toate frumusețile și minunile ei.”. Marele compozitor Mihail Jora a fost director al programelor muzicale în perioada 1928-1933, intervențiile sale vocale la microfon fiind ținute sub pseudonimul Florică Popescu. La 28 Martie 1929, Mihail Sadoveanu semna în revista „Radio Român”, articolul „Radiofonia”, în care, după prima audiție la care a luat parte, consemnează: „Nu-i mașina gramofonului, nu sunt umbrele cinematografului, ci e vibrarea vieții, e contact direct cu omul, fratele meu din depărtare. Deci e suprimat spațiul.” Mai târziu în luna Decembrie 1929, profesorul Horia Mugur, și scriitorii Vasile Voiculescu și Horia Furtună, în calitate de conducători ai programului literar-artistic, au creat prima emisiune umoristică, difuzată până în zilele noastre:”Ora Veselă”.
În anii celui de-al II-lea război mondial, în ciuda greutăților pe care le-au întâmpinat (și pe care puțini oameni și le pot imagina), Radio România a continuat să trăiască și să ajungă la inimile românilor. La sfârșitul anului 1944, mulți membrii de seamă și colaboratori ai Radiodifuziunii au fost supuși persecuțiilor politice, dintre aceștia făcând parte și Ion Marin Sadoveanu, Virgil Carianopol, Nicolae Batzaria sau Romulus Diacu.
Din anii ’60, în plină perioadă dominată de regimul comunist, acest for de cultură, spiritualitate și verticalitate românească, a străbătut una din cele mai grele perioade din existența sa. În ciuda tuturor opreliștilor create de comisiile de cenzură, oamenii radioului au continuat să transmită umor, știri, muzică, evenimente sau emisiuni culturale pentru cei care îi ascultau. Multe dintre personalitățile microfonului din acele vremuri, continuă și astăzi să-și facă meseria cu mult drag, profesionalism desăvârșit și prețuire pentru ascultătorii săi. Voci puternice, calde, sigure și bineînțeles inconfundabile: Paul Grigoriu, Gheorghe Verman, Florin Helmis, George Enache, Sorin Caracseghi, Marian Megan continuă și astăzi să ne bucure inimile și urechile cu programele difuzate de Radio România.
În cele opt decenii de activitate, Radio România a constituit o veritabilă rampă de lansare pentru numeroși artiști ca: Silvia Chicoș, Forry Etterle, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, George Vraca, Grigoriu Vasiliu Birlic, Horia Căciulescu și alții. Compozitori și interpreți de renume au avut parte de ajutorul neprețuit al radioului, pentru a ajunge la inimile noastre: Vasile Veselovschi, Henri Mălineanu, Jean Moscopol, Marcel Dragomir, Angela Similea, Doina Badea etc. Astăzi, mai tineri, dar talentați interpreți ca Monica Anghel, Nicola, Andra, sau Luminița Anghel își regăsesc bucuroși refrenele difuzate de Radio România și prețuite de public.
La împlinirea acestei frumoase vârste, nu putem exprima decât un singur gând: La Mulți Ani Radio România, oriunde ne întâmpini, acasă sau departe de ea.

Bogdan Butariu
18.10.2008

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!