poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5718 .



Oameni puternici, oameni slabi
eseu [ ]
Aforisme si maxime Colecţia: Texte Filozofice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rockyr ]

2008-10-30  |     | 



1.Numai proștii cred că au cunoscut fericirea, înțelepții știu că, atâta timp cât târâm în noi impuritatea și imperfecțiunea, starea de fericire nu există, ea coincide cu un surogat și un simulacru al beatitudinii, fiind de fapt o stare euforică de veselie irațională.

2.Acțiunile ce lasă stigmate celor cu care interacționează sunt proprii oamenilor puternici, căci ei își impun voința și creează în ceilalți frica distructivă și degeneratoare, în timp ce acțiunile oamenilor slabi sunt inofensive și uneori se întorc împotriva lor.

3.Un om drept își creează din adevăr o axă existențială, își cenzurează elanurile necontrolate de rațiune, își recunoaște slăbiciunile și defectele în forul lăuntric și face din sentința “să nu minți” principiu ontologic.

4.Dacă îi dai dreptate minciunii o dată, ea revine mereu, atrăgându-te cu sintagma : “totul este permis”, cu care Satan a cucerit o parte din omenire, căci, în cazul în care s-ar aplica, ar însemna că legile sunt inutile și nu au valoare coercitivă.

5.Singurătatea este o sărbătoare a spiritului, o exuberanță a sinelui și un orgoliu al gândurilor focalizate înspre propria ființă, dacă faci din ea studiu și instrument de cultivare și cunoaștere.

6.Omul rău are o forță care îngrozește, dar care impune respect, omul bun are puterea bunătății de partea sa, însă de ea își bat joc cei care se ploconesc în fața oamenilor puternici.

7.Este ridicol artistul care se crede original, iar arta lui creatoare de sensuri noi, fiindcă intelectul este viciat și alterat de conjunctura relațiilor lui cu ceilalți, de snobismul modei și de societate.

8.Să-i privim cu respect pe oamenii superiori, ei ne creează cu materie esoterică, noi suntem cobaii lor, pe care fac experimente, însă în numele progresului și a evoluției.

9.Femeia virtuoasă care nu a cunoscut toată viața decât un singur bărbat, pare un copil neștiutor în domeniul vieții sexuale, iar în ochii curtezanei apare ca o proastă, frigidă și inaptă sexual.La rândul ei, femeia virtuoasă își declară în societate disprețul față de vampă, însă în forul ei lăuntric este invidioasă, intuind plăcerile elevate de care nu are parte.

10.Liniștea este o constanță cu stările interioare, are margini precise pe care nu le depășește, în timp ce zbuciumul respinge rutina, este o stare în continuă prefacere și fierbere, nu poate sta pe loc, își schimbă mereu intervalul trăirii, balansând dincolo de perceptibil.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!