poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5487 .



Valahia - prima țară după Eden
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sigina Tiras ]

2006-09-07  |     | 



Valahia - prima țară după Eden


Anul acesta pe 2 iulie se vor comemora 498 de ani de la moartea Sfântului Ștefan cel Mare, corect așa ar trebui să-l numim, și 7.500 de când "ne numărăm" anii prin "Leat". După cât știu această cronologie este cu aproape 2.000 de ani mai veche decât cea ebraică. Ei sînt prin anul 5700-5800.

Comform Genezei biblice:
2.10. Un rîu ieșea din Eden și uda grădina; și de acolo se împărțea și se făceau patru brațe.
11.Numele celui dintîi este Pison; el înconjoară toată țara Havila, unde se găsește aur.
12.Aurul din țara aceasta este bun; acolo se găsește și bedelion și piatră de onix.
13.Numele rîului al doilea este Gghihon; el inconjură toată țara Cuș.
14.Numele celui de al treilea este Hidchel: el curge la răsăritul Asiriei. Al patrulea este Eufratul.

Din aceste fraze termenii Eden, Pison, Havila, și Eufrat rămân în atenție.
În 1999 papa Ioan Paul al II-lea confirma ceea ce este scris în Biblie, prin expresia: "România este Grădina Maicii Domnului".

Eden, are rezonanță atât romănească E(ste) DEN (sau DIN - acest loc) și franțuzească (est dans, se pronunță e- dan nazal), cât și în sumeriană (țară care importa aurul numai dintr-un anume loc, căci din subsolul asiatic era" blestemat", iar aurului îi spuneau ZARAND, adică ZA(legătura cu) RA(soarele), cu care se aseamănă în …RÂND sau ca țară LAND. "Eden - grădina raiului" se regăsește în…Miorița: "Pe-o gură de rai."
Havila este anagrama VALAHIEI, rămasă în memoria ramurilor nordice-germanice, sub numele de Walhala, raiul eroilor căzuți în luptă.

HA-VI-LA, ne spune: HA+LA și VI(ață), rotacismul l-r face ca HAL să devină HAR(ul) vieții sau izvorul vieții. VALAHIA, "ne vorbește" de…VAL sau WAL, care ascunde prin rotacismul dintre b și v BAL - ceea ce definește alb, în Bălai și bălan.

Cine sînt "Bal"?... Oamenii BÃLAI, îmbrăcați în alb, care au dus în lume LUMINA spirituală - care este tot ALBÃ. În concept indoeuropean ALBUL este simbolul castei sacerdotale. De aici și citit invers, dreapta-stînga, rezultă AI-HAL®-A(L)- V(ieții), sau "ai har alb", pentru că se mai spune și vlah-blah.

Dacă lăsăm semantica la o parte, observăm că cel mai mult se vorbește de Havila. Pentru a sublinia confluența dintre continente și diferența rasială a spațiul euro-asiatic și african se pomenesc cele mai mari fluvii, și deși cea mai cunoscută civilizație este Egipteană se precizează cea Cuș, pentru că ea este neagră, specifică izvoarelor Nilului și Africii în general, apoi vin asirienii, dar atenție; până la Tigru, ceilalți din jurul Eufratului sau EU-FRATElui nu mai este cazul să fie precizați, căci sînt tot cei… din Havila. Cum spunea cineva: "principiul cercului".

Lucru știut și de Nostradamus când se exprimă direct, fără tălmăciri, "popor român, Dacia și Mesopotania Europei"- adică la fel de veche și strălăcitoare ca și cea din Asia.

De ce Pison pentru Dunăre? Pentru că, pronunțat "moldovenește", PI-ISON relevă apa care este în armonie (pe ison) vibrațională cu țara pe care o însoțește. Există o vorbă: "Cine bea apă din Dunăre, nu mai pleacă".

Anexă
1. HA-LA, citit de la dreapta devine ALAH...
2. a fost scris în 16 nov. 2002

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!