poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4563 .



Despre literatură, cu o Nana Zăvoranu
eseu [ ]
Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2006-11-05  |     | 



"Spuma zilelor".
...
Mult mai târziu am citit "L’Être et le Néant". Păcatul - mare, mic!? - e că am lecturat Sartre în paralel cu itinerariile lui Merleau-Ponty, care și-a extras "sa jouissance" pornind de la "le néant" către "la solitude, l'impuissance, l'irréel", pentru a ajunge, în cele din urmă, la acel "le mal" așa cum și l-a-nchipuit el și care nu i se părea a fi un produs direct și abstras dintr-un "l'être".
Între noi fie vorba, eu nu bag mâna-n foc pentru Merleau-Ponty, dar "Spuma zilelor" este cartea mea de căpătâi!
De ce? D'aia! De exemplu!
"Miron și Frumoasa fără corp" e un text prea lung. Chestiunea asta este expediată și rezolvată de Vian formidabil și economic. Citez cu aproximație: ea consta dintr-o fustă scurtă și două picioare care urcau cu liftul. Personajul lui Vian (Colin) a pierdut în clipa aia ființa și neantul, dar și reciproca. O astfel de poveste nu are happy end. E conformă filosofiei lui Marcel, Merleau-Ponty, care dacă nu a extirpat dualismul, măcar l-a excomunicat. E un fel de "la définition de la liberté contenue dans l’Être et dans le Néant, dans le Néant et dans l’Être". Cine vrea, n-are decât s-aducă reproșuri gândirii lui Merleau-Ponty.
...
Ar mai fi două cărți care-mi sunt dragi, dar parcă sunt "cam eticiste": "Ultima licornă", a lui Peter Green și "Galapagos"-ul lui Kurt Vonngut.
Și, ar mai fi încă o carte, de fapt o scriere, ce stă "al pari" cu Spuma zilelor: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!