poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3249 .



Nene sudorule, te-ai despărțit de trecut râzând ?
eseu [ ]
Off-urile raportului Tismăneanu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-12-30  |     | 



Noi românii avem un mare defect. Facem multe treburi pentru că trebuie făcute. Fușeraiurile sau lucrul de mântuială ne caracterizează într-o anumită măsură.
Raportul Tismăneanu este un fușerai. El trebuia făcut pentru ca înainte de aderare președintele nostru să condamne comunismul de la microfonul Parlamentului. Oare ?
Locul ales a fost prost ales. Lăsând deoparte circul lui Vadim, lăsând deoparte nazurile PSDR și PC- Parlamentul este circoteca României. Dacă 10% din cetățenii României ascultă atent ce se întâmplă în Parlament înseamnă că avem într-adevăr o democrație- din păcate nu este așa. Deci, un exemplu clar de fușerai- vom citi raportul undeva unde o să ne urmărească circa 0.05% din populație și apoi ne vom spăla pe mâini. Președintele și-a făcut datoria, maurul poate să se retragă. Că n-a fost așa e datorită dlui. Vadim Tudor combinat cu chițcăiturile isterice ale lui Patapievici, terorizat că va fi aruncat de la balcon. Ne-am făcut maro în ochii lumii civilizate- dar ce contează- tipically Romanian, cum zicea colegul meu de facultate, profesorul de istoria religiilor M.Moselly.
Și, din păcate, nu este vorba doar de formă. Fondul raportului arată foarte clar că este vorba despre o faimoasă "comandă socială"- așa cum se spunea pe vremuri. Raportul Tismăneanu este o gulguță. Suflii în ea și face gul, gul. În rest...comunismul a venit pe tancurile sovietice- poporul român n-a vrut să știe de comunism dar o mână de nenea răi, în frunte cu ... și cu... i-a vrăjit de-a dracului până în 1989 precum cântărețul din flaut din Hameln pe șoricei.
Raportul Tismăneanu consideră poporul român idiot. Între 15 și 23 de milioane de români au trăit pe o altă planetă. Ei au fost îndoctrinați precum boii și dezdoctrinați tocmai acum, de magicul raport Tismăneanu. Totdeauna alții sunt de vină. Dar el, Ion Ionescu, sudor la fosta 23 August, ce vină are el ? Ion Ionescu vine de la țară. Partidul l-a adus la oraș, l-a pus să facă 8 clase și profesionala, i-a dat o meserie, un apartament , o nevastă și patru copii. În zilele lui bune era activist voluntar. Mergea cu tinerii să măture străzile. Stătea la coadă la lapte, ouă, unt și la tot ce se mai stătea la coadă în vremurile acelea. Mergea vara la mare prin sindicat. Participa la Revelioanele de la Expoziție. Acum e ...(a se completa cu șomer/mic întreprinzător/magnat).Ce vină are Ion Ionescu ?
Raportul Tismăneanu ignoră un fapt. În România antebelică și interbelică n-a existat niciodată democrație.România antebelică și interbelică n-a fost niciodată un rai decât pentru câțiva. Pentru cei curioși, între 1918 și 1940 starea de asediu a fost o constantă.Scandalurile politice- în floare. Să ne amintim doar de scandalul Skoda sau de îmbogățirea nepoților lui Maniu.Iar bunăstarea populației- haida-de. E absurd să ne proclamăm o țară democratică și a bunăstării între cele două războaie mondiale- sau înainte. Și este absurd nu raportat la Franța sau la Marea Britanie ci la Cehoslovacia sau Finlanda. Acolo au existat într-adevăr democrații- acolo a existat într-adevăr bunăstare.Într-o țară democratică n-ar fi venit la putere legionarii sau Antonescu.
Raportul Tismăneanu ocultează alt fapt. Comunismul a fost acceptat de marea majoritate a românilor. A fost acceptat- din instinct de supraviețuire, din speranța de mai bine. A fost acceptat.Suntem un popor vegetal- spunea cineva. Dacă 10% din cele 15 milioane cât avea România în 1945 s-ar fi ridicat împotriva sovieticilor atunci am fi avut o Revoluție mai grozavă decât în Ungaria. Dacă 1% din cele 15 milioane s-ar fi ridicat împotriva sovieticilor atunci am fi avut o rezistență antisovietică dură, la fel ca în Þările Baltice. Dar n-a fost să fie. Dacă omuleții verzi ne-ar invada și ar pune drept condiție de supraviețuire păscutul ierbii, pajiștile ar fi pline de români care pasc. Suntem un popor de supraviețuitori. Și poate acest lucru este mai important decât orice.
Raportul Tismăneanu ar fi trebuit să insiste pe aceste două lucruri- nemulțumirea față de viața interbelică (inclusiv viața politică cu rotativa celor două partide-Partidul Liberal și Partidul Conservator înlocuit apoi de PNÞ) și speranța într-un viitor mai bun. Precum și pe faptul că această speranță a funcționat până la un anumit moment dat- întruchipată în condiții de viață mai bune, condiții de studiu, etc. Dacă n-ar fi fost cașcavalul- spus vulgar- între plecarea sovieticilor în 1958 și 1989 n-ar fi stat 30 de ani de "împliniri mărețe".
Raportul Tismăneanu face referire frecventă la elite. Nenorocirea cu elitele este că nu elitele țin țara- ci furnicile ca Ion Ionescu. Care tot nu știe cu ce a greșit și de ce îi aruncă cei patru copii "comunistule" cu ură atunci când nu le poate satisface toate dorințele.
Raportul Tismăneanu nu spune nimic. El este o colecție de platitudini și truisme. Nu spun că dl.Tismăneanu- care în 1980 critica capitalismul la Editura Politică- n-ar fi avut autoritatea morală de a-l face. Dar ce a ieșit- este un avorton care va întuneca multă vreme mințile unora.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!