poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2312 .



Vă rog să-mi împachetați două biserici...
eseu [ ]
Totul e o marfă- 2

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2007-01-18  |     | 



Facultatea de chimie a universității Raymon Lull din Barcelona a fost creată de iezuiți. Facultatea de chimie are o capelă- un loc cu totul special. Nu găsești foarte multe simboluri religioase acolo- poate în afara portretului studentului pentru care a fost făcută capela. Orice student, indiferent de religie, poate veni la capelă să se roage.
Am asistat acum două săptămâni la un circ mediatic în direct, pe programul 1 al TVR (prins cu ceva greutate în Spania mea). Discuția- absurdă și inutilă- se referea la clasica problemă a icoanelor în școli. Cu această ocazie am văzut, spre marele meu regret, modul în care românii știu să-și dea jos chiloții în public- și odată cu ei orice urmă de decență. Un om pe care l-am respectat odată- dl.Varia- s-a dovedit un Vadim Tudor de proastă calitate. O directoare de școală generală s-a dovedit a fi "incultă cu draci pe ea" cum spunea cineva. În sfârșit, doamna Tatoiu s-a dovedit a fi doamna Tatoiu recoafată. Cu toții îl înfierau cu o vajnică mânie proletară, demnă de o cauză mai bună, pe profesorul din Buzău (sau Bacău ?) care cerea scoaterea icoanelor din școli.
Hmm...ce să caute icoanele în școli ? Pe cine ar deranja ele ? Păi...pe nimeni dacă cu un muncitoresc avânt nu s-ar fi sărit și în problema asta nu peste cal ci peste cincinal.
Românii au tendința să umfle o problemă suflând în fundul acesteia până ce ea plesnește în derizoriu. Religia este singurul mijloc de a "cuminți" tineretul studios, de a-l face să înțeleagă că trăiește într-o colectivitate și trebuie să respecte niște legi. Pe de altă parte, religia este o imensă marfă. Culte canonice și mai puțin canonice, biserici scientologice, mormoni, hormoni și alte minuni vin să se vândă. Și să cumpere. Suflete.
Multe din aceste culte au făcut lucruri bune, atât pentru enoriașii lor cât și pentru omenire în general. Sunt n săraci în România care au fost ajutați de biserica Evanghelică, de exemplu. Totuși, unde tragem linia ?
Întorcându-ne la icoanele noastre, zeci de directoare de școală generală (numai în București) au cumpărat masiv stocul de marfă de la țigani (îi știți și dvs.- cei care vând calendare neomologate pe stradă) și au kitschuit nu numai bunul simț ci și numele Domnului creând "colțuri cu icoane" unde, pe lângă peștele de sticlă și fața de masă cu motive populare tronează niște făcături oribile. Poate că mă înșel dar cred că în marele lor zel de a fi în rând cu toată lumea cel puțin 45...50% din școlile românești s-au împopistrat cu niște făcături. Cine e de vină ? Cine ar trebui s-o învețe pe directoarea școlii X din București, profesor primar, titular și cu aproape patruzeci de ani de experiență că un Iisus fosforescent este oribil ? Cine ar trebui să-i spună directoarei școlii Y tot din Capitală că un pendul cu Fecioara Maria este o împietate ?


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!