poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1368 .



Orwell- Un profet modern
eseu [ ]
Opnii pe marginea romanului

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [DrLecter ]

2003-12-01  |     | 



Parcurgând romanul de anticipație „1984” al lui George Orwell, te surprinde in primul rând stilul direct ,rece, in care parca un martor ocular iți relatează „face to face” ce se întâmpla.
In nici o alta carte regimul totalitar nu a fost ilustrat mai limpede decât in acest roman unde viitorul văzut de Orwell va deveni realitate.
Neolimba adică „limba de lemn”, privirea „Fratelui cel mare” care te urmarea pretutindeni (Nicolae Ceausescu nu a trădat nici el asteptarile in acest sens, in toate fabricile, întreprinderile ,birourile, almanahurile fata lui zâmbitoare instiinta tovarasii despre progresele uimitoare ale Patriei si Partidului),lozincile, teroarea sunt descrise cu o precizie uimitoare ,fiind caracteristicile principale a ceea ce va fi cunoscut in Istorie ca Perioada Comunista.
Cine este oare „Fratele cel mare”? Răspunsul îl aflam privind cu atenție dictatori precum Hitler,Stalin,Kim Ir Sen, Mussolini sau odiosul Ceausescu.
„1984” nu este o utopie , nu este nici măcar un roman science-fiction deoarece pornește de la premise istorice, ci este si a fost o profeție peste decenii.
Popoarele aflate sub regimurile totalitare raman cu sechele, sunt isterizate, vorbesc in șoapta (Securitatea asculta întotdeauna!).Imaginea pe care acești tirani vor sa o raspandeasca in lume este insa a poporului fericit, muncitor, aflat intr-un progres continuu, in care clasa proletara erupe de fericire sub conducerea „stăpânului”.
Deja celebrele ode închinate dictatorilor despre care cu ceva timp in urma nu puteai sa spui nimic, stârnesc astăzi zâmbete triste(cel mai puternic cult al personalitatii a fost evident cel al lui Stalin-„erou militar”,”geniu politic”).
Zvârcoleala lui Winston eroul principal al romanului „1984” , intr-o societate opresiva si birocratica ne duce cu gândul la motivul kafkian al labirintului, numai ca monologul interior „explodează” intr-un reportaj viu ce descrie evoluția naturala a individului care-si regaseste latura umana,incepand sa redevină om ,renuntand la a mai fi „robot” ,împotriva sistemului.
Departe de a avea un mesaj anarhist, se remarca un alt exponent al aceleiași idei si anume lupta constiintei umane in speranța dobândirii libertatii in filmul „The Wall” a cărui coloana sonora a fost realizata integral de celebra formație rock Pink Floyd.Filmul este intr-un fel aidoma cartii lui Orwell –un strigat disperat al ființei care „se trezește” inabusita in plasele totalitarismului.
Celebra piesa „We don’t need no education” extrasa după albumul cu același nume-„The Wall” ramanand „ever green” , un mesaj al unei generații peste decenii.
Orwell a fost un clarvăzător peste veacuri demonstrând prin aceasta capodopera scrisa in anul 1948( ’84 este ’48 inversat) ca intradevar – istoria se repeta.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!