poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2999 .



Amintiri din dictatură / Memorie di una dittatura
personale [ ]
Volum bilingv româno-italian

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Florinel ]

2009-12-20  |     | 



În data de 12 decembrie 2009, la Torino, a avut loc lansarea cărții „Amintiri din dictatură” (Memorie di una dittatura), volum scris atât în limba română cât și în limba italiană.
Volumul a fost lansat în cadrul unei întâlniri organizate de către Asociația „Carpatina Onlus” din Torino, al cărei Președinte este doamna Magdalena Lupu. Textele au fost selectate în urma unui concurs lansat de Asociația Culturală amintită, iar autorii acestora sunt: Ingrid B. Comanm, Jenica Răchinoi Ceșca, Constantin T. Ciubotaru, Florentina Loredana Dalian, Constantin Drăgoi, Valeria Mocănașu, Gisella Asandei, Magdalena Lupu și Mihai Mircea Butcovan.
Publicarea volumului bilingv „Amintiri din dictatură” face parte dintr-un proiect mai amplu al asociatiei Culturale Carpatina Onlus din Torino care a fost pus pe picioare la inceputul anului 2009, pentru a reaminti cei 20 de ani de la căderea regimului comunist.
„Am considerat ca fiind important pentru noile generații, cele născute dupa 1989, de a ști și de a ințelege. Nu am intenționat nici să oferim judecăți, nici să găsim vinovați, ci doar să oferim celor care s-au nascut mai târziu sau care traiesc în alte parți ale lumii, instrumente utile pentru a decide ei inșiși dacă o perioadă similară merită sau nu să se repete în istorie.
Memoria colectiva este, fara dubiu, mult mai de durată comparativ cu cea personală, dar și stropul lor de adevăr poate să contribuie la formarea unui adevăr întreg. Iată de ce am selecționat "amintirile" a 9 autori (7 femei și 2 bărbați) care s-au simțit pregătiți să transmită mai departe propriile experiențe, propriile dureri, propriile emoții.
„Amintiri din dictatură” este o mărturie, un moment istoric povestit de către protagoniști. Cartea prezintă evenimente autentice, „urme” lăsate de dictatură asupra existenței fiecarei familii, fiecărui cetățean român în general, de la țăran la student, de la inginer la muncitor” (Magdalena Lupu).
Sursa: www.adevărul.it
Notă:
Cele patru texte pe care le-am trimis pentru selecție și care se regăsesc în Antologie pot fi citite și pe site-ul Agonia (ele fiind, de fapt, publicate aici cu ani în urmă). Pentru curioși, ofer, mai jos, link-urile:
http://www.agonia.ro/index.php/prose/193116/Brahms
http://www.agonia.ro/index.php/prose/78917/Dest%C4%83inuiri_(2)
http://www.agonia.ro/index.php/prose/79139/Dest%C4%83inuiri_(3)
http://www.agonia.ro/index.php/prose/79639/Dest%C4%83inuiri_(4)


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!