poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3249 .



Valentina BECART: „Antologie de poezie”
personale [ ]
Aparițiii noi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Amic ]

2010-03-07  |     | 



Zilele acestea am primit de la Iași un colet poștal cu noul volum al „Antologiei de poezie”, apărut recent de sub teascurile tiparului la editura” ARHIP ART”, Sibiu, 2010, sub îngrijirea poetesei Valentina Becart. Volumul solid de 500 pagini include 55 poeți contemporani de pretutindeni de diverse vârste, cu pozele lor, care scriu versuri în limba română.

Un cuvânt de bunăvoire „Vitraliu în flăcări – în numele Poeziei” a fost scris de criticul literar Cezarina Adamescu, în care menționează faptul că poemele cuprinse în această Antologie sunt păsări albe, gata să-și ia zborul în azurul nesfârșit. Un zbor săgetat de păsări măiestre – cuvintele. Poezia este bogăția săracului, e cea mai de preț avuție, pe care, cu iubire jertfelnică, autorul o depune obol, pe altarul sinelui, unde flacăra focului sacru luminează potirul cu vin și pâinea cea suprafirească, pregătite de împărtășire. Poezia unește, edifică, îmbunătățește, strânge-mprejur,- oferă căldură, complicitate, alungă cât colo singurătatea.

Dânsa remacă faptul că grație muncii asidue a Valentinei Becart, cea veșnic îndrăgostită de frumos, care a avut ideea de a aduna creatori de toate vârstele - și s-a născut această carte, e a doua la număr (prima a apărut la Iași, având denumirea „Antologie de poezii și comentarii” , editura „PAN EUROPE”, 2008).

La rândul ei, Valentina Becart, în cuvântul său introductiv „Să arzi...” compară poetul cu mitologicul Prometeu neînfricat, care deschide porțile necunoscutului în căutarea spațiilor pure, în căutarea magiei și a povârnișurilor ispititoare, ce simte nevoia permanentă de a-și îmbogăți limbajul, de a găsi noi mijloace de expresie, ca acest cuvânt să aibă forța să producă reverberații cu ecouri infinite în sufletul cititorului.

Grafica cărții e realizată cu gust de poetul Valentin Văran. Coperta reprezintă un foc arzând și o mână cu pană sau stilou, scriind versuri pe o filă de hărtie - este un simbol, un atribut al scriitorului, fără de care nu ar fi creația, poezia. Iar pe verso, alături de imaginea coordonatoarei Antologiei, sunt imprimate versurile Valentinei Becart din poezia

„Mâna care scrie...”:

O! Tu, divină minte
și mai presus de toate...
mă iartă de întreb:
ce-i semnul ce-am lăsat
de bună voie
într-o carte?
... amară-mi este vina
de-a mă hrăni
din flăcări
și tac
când pulberea mă-mbie...
și strig:
„ai milă”
când mâna care scrie
cerută-i ca răsplată
ca răsplată...

Printre cei incluși în volum, figurează poeții și membrii www.poezie.ro: Bianca Marcovici (Levana), Cezarina Adamescu, Dan Norea, Cristian Lisandru, Doru Emanuel Iconar, Gabriel Matrana, Iulia Ralia (Maril Raclaru), Luminița Suse, Mahmoud Djamal, Miron Manega, Nicolae Stancu, Valentin Văran, Tatiana Scurtu, autorul acestor rânduri ș.a.

Felicitări! La mai mult și la mai mare!

Lectură plăcută!






.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!