poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2670 .



Canada: Întâlnire de suflet cu scriitorul Corneliu Florea
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Epigramist ]

2010-09-28  |     | 





Sâmbătă 25 septembrie 2010, în organizarea Asociației Culturale Române din Canada a avut loc o întâlnire a cititorilor cu scriitorul canadian de origine română Corneliu Florea.
Evenimentul s-a petrecut la Câmpul Românesc din Hamilton-Ontario, un loc parcă decupat din plaiurile noastre mioritice, o mică Românie întinsă pe câteva hectare de pădure, cu o bisericuță românească din lemn și cu mai multe poienițe de vis unde curge în vale “un râu mititel” care amintește de Ozana lui Creangă, “cea frumos curgătoare și limpede precum cristalul”. Și fiindcă veni vorba de Ion Creangă, la această seară literară a fost prezent ca întotdeauna când este vorba de o întâlnire românească nimeni altul decât nepotul său, scriitorul româno-canadian Ovidiu Creangă, acum în vârsta de 90 de ani.
Drapelul tricolor, bustul lui Mihai Eminescu și Rotonda Scriitorilor, operele sculptorului Nicapetre sau troițele lui Valeriu Cercel aflate în fața Sălii Culturale, te fac să uiți pentru o clipă că ești pe un alt continent, la mii de kilometri depărtare de țara natală. Gazdele, deosebit de primitoare, au fost Aneta și Alexandru Tomescu, iar publicul, deși nu prea numeros, s-a dovedit a fi un bun cunoscător și un mare iubitor a tot ceea ce înseamnă istoria și cultura poporului nostru.
Corneliu Florea este un scriitor român domiciliat în Winnipeg, Canada. S-a născut la Timișoara în anul 1939 și este de profesie medic. Numele său real este Dumitru Pădeanu, pseudonimul literar fiind format din prenumele părinților săi, Cornelia și Florea, în memoria lor, ca semn de recunoștință și prețuire. A emigrat peste ocean în 1980, după câteva luni petrecute într-un lagăr din Austria. În Canada a luat totul de la început, devenind până la urmă și medic canadian. Nu a scris nimic în România, ci a început să scrie și să publice în străinătate, unde o face numai pentru cititorii de limba română.
Cărțile prezentate, cu titlurile "Peregrinări" și "Note de pe drumurile lumii” sunt două jurnale de călătorie publicate anul acesta la editura Aletheia din Bistrița, iar prezentarea lor a fost însoțită de grupaje foto proiectate, fiind expuse fotografiile făcute de autor în călătoriile și peregrinările sale prin Insula Paștelui (Rapa Nui), într-o lume exotică, de întâlnire cu necunoscutul, dar și de întâlnire cu sine și de meditație. Toate aceste călătorii fac parte dintr-un program de viață al scriitorului, intitulat "Libertatea de a călători".
“Scrisul pentru mine nu este o profesie, ci este doar libertatea mea de exprimare", spunea cu modestie autorul în timp ce ne purta pe urmele pașilor săi printre Moai, celebrele sculpturi antropomorfe cu capul exagerat de mare față de restul corpului, fără picioare și cu urechi alungite, considerate de el a fi niște zei bosumflați. Cum tot cu modestie a încheiat, atunci când a fost întrebat de apartenența sa la valorile românești: "Un om nu compune un popor, dar poate reprezenta un popor, națiunea sa".

Sorin Olariu – Hamilton, Ontario

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!