poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2321 .



Pagina Teoriei infractariorilor și-a haiosuiluilor din Jurnalul lui Arcibald
personale [ ]
– unii termeni folosiți în text nu se găsesc în DEX, iar unele expresii depășesc nu numai regulile gramaticale acceptate, ci și pe cele ale matematicii și istoriei –

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2012-06-08  |     | 



Arcibaldule drag, de data asta, cu brațele deschise nostim, am să te rog să-ți ridici atenția peste cotele alarmante, pentru că am să folosesc expresii și exprimări specifice unei campanii electorale, așa că nu ai voie să mă oprești din demers. Totul e să fii atent și să nu dai din mâini, și tu, accidental. Poți fuma cu ochii-nchiși, asta fiind singura concesie pe care ți-o fac. Uită-te-n jur când înjur! Suntem în criză de primari în cele mai scumpe locuri din țară. Tu ești o scumpete, dar de ce nu candidezi înainte de a mă scoate și a-mi ieși eu din sărite și din această construcție de prin toate laturile ei de această dată? Căpușele, muștele și țânțarii ce fel de politică fac: cosmică, internațională, națională, locală, personală, daciană…? Cu alte cuvinte: „Spun siinceeer că orice (cu accent pe „o”!) că asta vrea bucureștenii și că asta vrea România… vă mulțumesc!” – evanghelie, așa că n-avem încotro și-n ce coceni o să ne mai ducem cu gândurile aspiraționale.


Orice soi de infractare cu raze solare ne produce, evident, o stare de un anume fel și-un același moment compatibil cu faptul că Ambasadorul USA se deplasează la Baia Mare, tocmai când viitorul Rege al Marii Britanii debarcă pe aeroportul din Târgu Mureș cooperând, accidental, cu șeful Parlamentului maghiarilor din toată țara lor de baștină, adică de pretutindeni, asta exact când noi tocmai mâncăm și gândim în același timp preferențial – numai că, după ce terminăm ce aveam noi de făcut pe noi, putem să facem campanie din ușă-n ușă, adică ușurându-ne (de exemplu făcând pipi pe ușile alea ce nu ne sunt deschise!), noi rămânând cam răzgândiți, tot întrebându-ne, apoi, care-i diferența dintre vocație și avocație, așa că declarăm, negru pe alb (puțini știm că acesta-i spectrul discursiv al luminii către întuneric, și invers…!) că pornind, punctual, de la un punct oarecare toate par a fi fiind falsuri, așa că-i necesară organizarea unei noi curse electorale.
Bunăoară, toate „maximele” se vor încadra în toată țara. Ce-i asta?, cum adică?, mă vei lua la-ntrebări. Păi maximele sunt niște chestii ce trebuie să-și găsească și ele locul cuvenit în prohab. Unele, cele speciale, fac casă bună cu cugetările, iar altele se-mpacă bine cu timpul probabil. Constanța e plină, mai curând, de momente istorice, iar nu de monumente. Cele mai multe momente sunt în paragină din diferite motive, asta pentru că aici nu se fac decât sporturi de vară dedicate în anotimpul cald. În anotimpul rece se-ntâmplă numai trăznăi. De exemplu, actualul prim ar cultivat cu mazăre a sărit din balconul redacției aflate deasupra cinematografului în plină iarnă, adică în decembrie 1989. Traficul rutier, care de mai bine de două mii șapte sute de ani se desfășura bine, ei bine-n zilele noastre se face cu mare dificultate. În plus, pe la colțul străzilor nu se mai vând renumitele plăcinte turcești, ci se vântură numai berete, de preferat de culoare roșie, iar următoarea revoluție se va petrece în largul Mării Negre – așa o cheamă pe ea, nu din pricină c-ar fi neagră de supărare. O să avem și patru insule compensatorii, care vor arăta ca patru bobițe de mazăre compensatorii pentru Insula Șerpilor, chiar dacă șerpii nu-și scot „scula” la vedere – asta pentru că, după cum bine se știe, Insulina e un medicament, nu o localitate. Pentru cei ce au „patruncârdășie” existând un lac (leac?!) protector numai apă, spumă și noroi. N-au nevoie de costume de scafandru, de labe și de butelii cu oxigen. Bine-i că nu le-a sugerat cineva așa ceva, ci au avut inițiativă personală. Acum, că tot veni vorba despre așa ceva, deși nu-i vorba despre ceva anume, adică nici despre notorietatea de 75% după ce vă reveniți din sondajele de opinie; iar de dați peste un basist dintr-un concert de-al lui Jeff Beck, atunci când măgarul ăsta jefuia Japonia audibil (vorbesc și fac trimitere către concertul ăla ce a dus la sfârșitul mileniului al doilea, exact acolo unde este piesa ce se numește Space to the Papa, care de fapt este o manea ce sună cam așa: auleu și mama mea,/ ce să mă mai fac cu ea/ etc.!”), de vă spun că după cum era de așteptat, polițiștii agitați pe acolo, care adică erau pe mal și dintr-o dată au tras în incident cu pistoalele verticale, pentru că bărbatul era un macho și mai și avea toate instrumentele unui polițist fără avertisment și că focurile de avertizare din dotarea echipajului au fost trase atunci când persoana se afla în apă și nu a mai ieșit la suprafață conform detaliilor obținute de mai multe echipaje de scafandri.
Urmează și „Micii victoriei”, de nici nu știu cum să mă rușinez mai bine. Uneori. Mereu. Mai tot timpul eu părăsesc locul faptei și evidența suspiciunilor. Nu mă pot opri, și gata! Pap mici! Pe de altă parte știu să-nchiriez un microbuz răsturnat, ca să-mi fac și eu campanie. Imediat mă lovește câte o dambla, așa că microbuzul stă cu toate roțile-n sus, iar eu stau cel mai bine-n sondaje și am și o cocotă de/pe piață… uluitoare. Îmi permit să fac și glume pe seama ei. O-ntreb: „lumința-ți joacă feste, chiar de ești depilată?” Ei bine, ea excede de fiecare dată. Nu-i place să rămână datoare: „ce te face să te uiți acolo unde nu-i treaba ta?”. În acest sens, chiar de la prima strigare, are dreptate, chiar de nu-i numai ea-ndreptățită să debiteze așa ceva. Există dovezi istorice cum că Maica Domnului n-a avut mașină, așa că străzile nu trebuie să fie asfaltate. Dau explicații numai celor ce stau la rând, ca la gară. Da?! Iar de o să fie nevoie, chiar am să mă și pun ceva-n calea Domniei Sale. Pe bune. Nu glumesc. Ei bine, nu degeaba casa princiară a lui Iancu e una „de Hunedoara”, adică una de hun, că altfel nu ajungea el să fie rege peste ei d-aiurea. Asta așa, ca să nu ne mai dăm în stambă atunci când vorbele sugerează metisarea.

Culmea-i că vreau să trag și o concluzie, însă nu știu dacă pot să trag două bășini în același timp, lucrurile de data asta fiind neechivoce: o tragi, nu o suspenzi. Altminteri, e mai bine să-ți vezi de treabă. Ei bine, da! Se poate. Asta pentru că mirosul este unul îngemănat, ceva amestec de crin și victorie, pentru care poate fi trecut cu vederea faptul că zgomotul depășește orice-nchipuire. Mai rămâne să dăm „la pedale”, ca să nu ne-ngrășăm. E tare, tare de tot, nu?! Chestia-i înregistrată orgasmic pe o scală ce pornește din extrema stângă și se termină-n aia dreaptă de tot. Personal, sunt adeptul extremei drepte. În halul ăsta am ajuns. Îmi pun barba-n palma dreaptă. Tot cu asta, cu dreapta, mă frec pe cap și mă scobesc în ureche. Stânga mi-o folosesc numai pentru nevoile personale, adică, din obișnuință, mă șterg undeva cu ea.
Totuși, dincolo de orice altă chestie, de alte și nenumărate conivențe, eu mă-ncred în spusele social-democratului Ilie, fie că-i el sârb, ori numai pentru că-l cheamă așa, dat fiind că Sârbu zice că nu-i bine să te pui cu sârbii, pentru că-ți căsăpesc dronele și avioanele fantomă, după care-ți joci sârba și pe sârmă. Bunăoară, atunci când ajunge ministru, Sârbu, e un astfel de om ce e-n stare să declare, negru pe alb, cum că: „Eu cred că domnul Ungureanu nu și-a revenit după șocul pe care l-a trăit după pierderea guvernării și căderea din postul de prim-ministru. A pierdut două posturi foarte importante de șef la SIE și prim-ministru.”. Pân-aici e bine, pentru că-s exprimate niște păreri. Constatările, după un studiu avansat, conduc înspre altele: Alecsandri, de exemplu, atunci când a contrafăcut în scris balada Miorița nu a dat de înțeles că „baciul ungurean” este ungur, că baciul muntean e un munte de cretinitate, iar cel moldovean o persoană dependentă de hipermarket-ul denumit Mall-Plaza de România – recunoscut fiind faptul că Alecsandri a fost un excentric, pentru că-și punea amanta să umble-n pantaloni pe bicicletă pe bulevard, apoi se mai și ducea cu ea pe plajă și stăteau acolo echipați odios de sumar și se mai și jucau prin și cu valurile vremii.
P-aia cu ocaua mică o mai știi? Nu, nu o mai știi! Păi e bună, pentru că te scapă de căratul unor greutăți. D-aia-i bună ocaua mică! Citește atent chestia asta: „Acum, fiind în postura doar de cetățean român sau ce catedră mai are dânsul pe la Iași, încearcă formule pe care le-au încercat și alții înaintea dânsului și nu au dat niciun rezultat, așa că nu avem nici de ce să ne îngrijorăm, nici să fim foarte atenți la ce spune domnul Ungureanu.”.
Ei bine, în ciuda exceselor mele documentaristice mi-a fost imposibil să dau peste autorul vorbelor de mai sus, totul rămânând un mister extern, nu o Marga-retă clujeană ce face afirmații, capitale altminteri: „… din cele 28 de țări, incluzând și Croația, care merg la reuniunile Consiliului Europei, 25 sau 24 cel puțin, sunt reprezentate de prim-miniștri.”.
Până la urmă câte-s bre? Răspunde, altminteri devin… obvios. Să-l iau la rost pe Ungureanu? Așa se pare!


Arcibald, îți rămân dator pentru timpul consumat. Oricum ăsta-i interminabil.
Când vei trece pe la mine te tratez c-un trabuc și voi asculta foile tale tușite tabacic.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!