poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1029 .



Sinele 9. Omul 8,9
personale [ ]
{Ganduri reflexive}

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rockyr ]

2017-03-19  |     | 



Mă doare distanța de la sine la suflet, și de aceea o umplu cu imanența, ce este esența ființării unui om care crede în gestalt, și care face din gândire o preeminență în raport cu materia din care e construit omul.
Inferioritatea materiei necesită ajustări, cizelări și prospețime, pe care gândirea le operează în corpul, care în lipsa ei este amenințat de descompunere și alterabilitate.
Când sunt fericit, înseamnă că distanța dintre sine și suflet s-a redus la 0, și sinele coincide cu sufletul și cu imanența, iar când sunt nefericit, pe distanța dintre sine și suflet se interpun toate celelalte entități ființiale ale omului.
Omul cu structură flexibilă are un psihic robust, rezistent la asalturile vicisitudinilor, care preface calamitățile spirituale în conjuncturi favorabile. Psihicul non-labil al unui om rațional, cu gânduri pragmatice, având esență volițională, comunică în mod reciproc avantajos cu spiritul, ce-și asumă viața și destinul omului, căruia îi oferă libertatea în doze minime, din care omul își creează liberul arbitru, atingând întotdeauna punctele nodale având influență asupra existenței omului.
Mă întreb uneori dacă lipsa psihicului nu ar fi mai tonică și sănătoasă pentru om, căci în psihic se adună și înmagazinează patologicul, morbidul, maladivul, angoasa, ipohondria, nevroza, neurastenia și psihoza.
Dacă nu am avea nimic negativ în noi, defectele ne-ar părăsi, am avea numai calități, care ar atrage bunătatea maximă în spațiile ființării, iar divinul ar accepta să locuiască în noi, am abandona dimensiunea telurică și am deveni oameni divini. O nouă specie s-ar crea astfel, în care fericirea ar sări veselă dintr-o viață în alta, necontaminată de suferință, și în care omul ar evolua în jurul vocației sale.
Însă asta este deocamdată o utopie.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!