poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 639 .



Scrisoare către România
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [JianuElena ]

2019-02-09  |     | 



10.11.2018, Drobeta Turnu-Severin


Nici nu îmi trece un gând prin minte care să-mi spună cum să mi te adresez. Căci draga mea pare nerespectuos, stimată Românie îmi pare lipsită de sensibilitate, iar alte variante posibile nu se apropie nici mai mult, nici mai puțin.
Deși lipsa unei formule de adresare este de neconceput în scrierea unei scrisori de bună conduită, am să-mi îngădui să sar peste ea,tocmai pentru a nu-mi limita sinceritatea față de tine între barierele manierelor.
Nu te vreau, România.
Căci nu vreau să contemplez în suferință. Căci nu vreau să plâng pentru eșecurile și pentru neputințele tale care m-au împiedicat în drumul meu. Căci nu vreau să fiu permanent năpădită de grija zilei de mâine. Mi-ar fi mai ușor să-mi întorc spatele, să-mi împachetez bagajele și să plec cu gândul că altundeva va fi mai bine, că peste un timp fericirea mea se va materializa, iar eu voi fi împăcată cu mine însămi.
Dar am uitat ceva. Am uitat propria-mi voce. Am uitat că am puterea să schimb și de faptul că am fost redusă la tăcere, tocmai, pentru că vocea-mi era puternică. Plutea undeva la marginea gândurilor mele, această voce, era genul de sunet căruia nu i-aș putea găsi un instrumental potrivit. A fost simplu să îndur acel nod dureros în gât, pricinuit de reprimarea ei. Îmi era teamă că ceea ce aveam să spun nu era atât de important încât să fie auzit de urechile altora si să fie repetat, poate manifestat. Mă temeam de inevitabilul eșec, de dezamăgire, de tristețe, dar le trăiam intens și totodată inconștient când încercam să zic ceva și nu o să faceam.
Mi-aș fi dorit să fiu alături de alte mii de oameni, în august, în Piața Victoriei. Mi-aș fi dorit să fi strigat tare, atât de tare, încât vorbele noastre să se fi contopit. Să fi strigat pentru același lucru. Atunci mi-aș fi găsit vocea, când ar fi trebuit să lupt pentru tine. Dar nu am avut posibilitatea, nici puterea, nici voința. Iar acel nod consemnat mai sus și trăit acum este doar un semn, care denotă durerea pe care mi-am pricinuit-o.
Am mai și greșit. Mi-am negat patriotismul. L-am definit, l-am limitat, am încercat să-l transpun realității mele, iar totul era un ansamblu care nu mă satisfăcea. Am visuri și speranțe, iar faptul că citeam pe buzele tuturor neputința de a le concretiza sub pretextul locului și momentului nepotrivit, mă determina să te ponegresc cu gândul și cu vorbele. Iar atunci vocea-mi pierea de tot. Îmi spuneam că nu te vreau. Te învinuiam pentru fiecare eșec și pentru fiecare suferință care îmi aducea aminte de inaptitudinea de a reuși, nu te doream, pentru că nu te simțeam a mea, nu mai erai acea țară descrisă în cărțile mele de istorie. Nu te voiam, pentru că nu găseam lozinca Dreptate-Frăție, pentru că îmi părea că nu mai nimic din ce ai avut odată. Plângeam. Și nu pentru că eram tristă, supărată sau sentimentală. Plângeam, pentru că la fiecare final de zi, realizam că încă te doresc.
Iar acum sunt aici, în fața unui ecran, apăsând ritmic tastele calculatorului, sperând că ele să-mi fie glasul, iar cuvintele înșirate să-mi fi fost auzite.
Cu atitudinea cea mai firească și vocea cea mai simțitoare, Jianu Elena

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!