agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 411 .Cu Doru CIUCESCU
personale [ ]
Nu doar în Africa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2020-07-04  |     | De vreo jumătate de an, dacă nu mai mult, eu n-am publicat aproape nimic pe acest portal românesc. Dar de acum nu mă pot abține să nu public, măcar, fie și un mic interviu cu scriitorul Doru Ciucescu, România, cu 35 de cărți de beletristică, 15 dintre ele fiind de călătorie.

Am impresia, dar și presupun că din iarnă, sau din început de primăvară, 2020, am intrat într-o perioadă a traiului în "vremuri interesante". Probabil, din cauza răspândirii pe mapamond a virusului numit "Covid-19" sau, și din alte considerente. Ce ați avea dumneavoastră de adăugat, altfel spus, cu ce mesaj ați veni, l-am întrebat pe distinsul scriitor. Totodată l-am rugat să facă și o mică autoprezentare cu referire la lucrările științifice, literar-publicistice pe care le are. Și iată ce am obținut!

Doru CIUCESCU: Voi încerca să răspund cât se poate de scurt, dată fiind lungimea temporală a activității mele, de până la vârsta de 74 de ani. M-am născut la 30 aprilie 1946, la Bacău. În anul 1970 am absolvit Facultatea de Metalurgie, din cadrul Institutului Politehnic, din București, unde în 1992 am obținut un doctorat în specialitate. În perioada 1 august 1970 - 14 septembrie 1977 am lucrat ca inginer la Întreprinderea "Metalurgică", din Bacău. Din 15 septembrie 1977 până pe 30 aprilie 2011 am fost cadru didactic la Institutul de Învățământ Superior din Bacău, devenit după mai multe transformări Universitatea "Vasile Alecsandri", timp în care, am parcurs toate treptele activității didactice: (asistent, șef de lucrări, conferențiar și profesor universitar), am publicat un total de 19 cărți de specialitate (monografii, note de curs, aplicații de seminar, caiete de practică pedagogică, îndrumare de laborator și de proiectare).
Am acordat și asistență didactică învățământului superior din Oran, trei ani, în perioada 1982-1985, și Casablanca, cinci ani, în perioadele 1994-1997 și 1998-2000.
La 17 noiembrie 2014, am devenit, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.
În prezent am trei priorități în literatura română, care în ordine cronologică sunt următoarele:
1. Scriitorul primului roman global, al comunismului din Europa Centrală și de Est, prioritate consacrată pe 26 mai 2012, la Chișinău, în cadrul Simpozionului internațional "Literatura în totalitarism și post - totalitarism", organizat de Universitatea de Stat a Moldovei, când am lansat cartea "Gulagul din umbra palmierilor", personajele principale fiind un bucureștean, un sofiot, un moscovit, un budapestan un praghez, un varșovian și un est-berlinez.

Valerian Ciobanu: Din câte cunosc mai sunteți (în al doilea rând) primul scriitor-călător în șapte continente.
Doru CIUCESCU: Da. Și la 5 aprilie 2019, în orașul Roman, (județul Neamț), în cadrul manifestării culturale "Caravana scriitorilor", am lansat, cartea "Calotă de gheață, pinguini și... temperaturi estivale în Antarctica", repartizarea pe continente și oceane a celor 15 cărți de călătorie fiind următoarea: a. Africa: 1. "Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca"; 2. "Călătorie în... pandemie, prin Africa * Libreville, Accra, Abidjan, Dakar, Bamako" b. America de Nord: 3. "America panglicilor cenușii, un vis... românesc"; 4. "Bătrânul şi Cuba"; c. America de Sud: 5. "Condori, lame și... cornutele bisericii și politicii din Peru"; d. Antarctica: 6. "Calotă de gheață, pinguini și... temperaturi estivale în Antarctica"; e. Australia: 7. "Trasee de bumerang prin Australia"; f. Asia: 8. "Cambodgia supraviețuitorilor din comunismul maximalist al khmerilor roșii"; 9. "Străluciri diamantine în Israel"; 10. "Iran, de la autocrația monarhilor la teocrația ayatolahilor"; 11. "Vietnam, mumia comunistă reîncarnată în dragon capitalist"; g. Europa: 12. "Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus"; 13. "Peste Prut și mai departe… "; h. Oceanul Indian: 14. "Prin exotismul Oceanului Indian * Madagascar, Maldive, Mauritius, Réunion, Seychelles, Sri Lanka"; i. Oceanul Pacific: 15. "Survolul Pământului, cu escale în exotismul Oceanului Pacific * Filipine, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Vanuatu, Fiji, Tonga, Noua Zeelanda, Polinezia Franceză");
Mai sunt și primul scriitor-survolator al Pământului. Pe data de 27 ianuarie 2020, la Bacău, la Biblioteca Județeană "Costache Sturdza", am lansat cartea "Survolul Pământului, cu escale în exotismul Oceanului Pacific * Filipine, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Vanuatu, Fiji, Tonga, Noua Zeelandă, Polinezia Franceză". Am primit opt premii, din care trei pentru proză, din partea Filialei Bacău, a Uniunii Scriitorilor din România.
În prezent lucrez la o nouă carte de călătorie, cu titlul provizoriu "Popasuri vestice în America de Sud * Santiago de Chile, Valparaiso, Quito, Guayaquil, Bogota, Medellin, Cartagena".
Valerian Ciobanu: După așa prezentare amplă, vă rog să răspuneți la câteva întrebări despre virusulCOVID -19 ? Precizați dacă se poate, luna și împrejurările în care ați aflat despre acesta?
Doru Ciucescu: Cred că de la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Am auzit la televizor, pentru prima oară, despre virusul COVID-19, când s-a răspândit știrea blocării în portul din Yokohama, a navei de croazieră "Diamomd Princess", datorită numărului mare de pasageri, cu starea de sănătate mai mult sau mai puțin înrăutățită.

Valerian Ciobanu: Cu ani în urmă, am auzit sau, probabil, am citit precum că este o vorbă, sau, poate, un blestem, atunci când cineva vrea să te înjure, ca la ușa cortului, sau să te înjosească, îți dorește să ajungi să trăiești în "vremuri interesante". Ați auzit cumva și dumneavoastră de această luare de atitudine sau poate, abordare filosofică?

Doru CIUCESCU: Nu am auzit despre această vorbă. Eu am vizitat China de două ori, în perioadele 1 – 19 august 1981 și 5 – 13 martie 2016. În schimb, eu știu că în timpul Marelui Salt Înainte, indicat de Mao Zedong, de construire a socialismului în Republica Populară Chineză, în cincinalul 1957 – 1962, au fost cazuri de canibalism, chinezii mâncau și din cadavre de oameni. Mai mult, familiile și-au schimbat copiii mici între ele, ca să aibă tăria psihologică să-i sacrifice, cu scopul de a fi mâncaţi. Acest obicei are o tradiție milenară și se numește "yizi er shi ", adică "schimb de copii pentru a se hrăni".
Valerian Ciobanu: Cum considerați, coronavirusul, acest virus "încoronat", acest flagel sau maladie a fost scăpat de sub control, special provocat sau inventat?
Doru Ciucescu: Eu sunt la bază înginer, chiar doctor inginer și dau crezare doar realităților confirmate de marea majoritate a specialiștilor. Deocamdată părerile sunt împărțite și nu pot să mă pronunț în acest subiect.
Valerian Ciobanu: Ce rol au măștile sau "botnițele", cum le mai numesc unii?
Doru Ciucescu: Depinde de mască. Cele utilizate de cadrele sanitare sunt foarte utile. Celelalte nu permit persoanelor purtătoare de viruși COVID-19 să îi împrăștie la mare distanță, când strănută ori tușesc și astfel se micșorează riscul de îmbolnăvire a celor din jur.
Valerian Ciobanu: Mă interesează dacă măștile pot ne ferească de nenorocire?
Doru Ciucescu: Repet răspunsul meu, dat anterior, dar printr-o întrebare: când strănută ori tușesc, persoanele infectate cu viruși COVID-19 împrăștie la o anumită distanță acești viruși sau nu?

Valerian Ciobanu: Ce gânduri, mărturii, speranțe ne puteți împărtăși, după călătoria dumneavoastră prin Africa, când în Europa era mare zarvă, jale și chiar panică cu acest virus...

Doru Ciucescu: Călătoria afro-atlantică, prin Gabon, São Tome și Principe, Ghana, Coasta de Fildeș, Senegal și Mali, efectuată de mine în perioada 5 – 19 martie 2020 a fost planificată încă de la sfârșitul anului 2019. În ziua când am plecat din București, în România se înregistraseră un total de șase persoane infectate cu viruși COVID-19 și niciun deces, situație pe care am întâlnit-o încă mai puțin gravă, în toate țările menționate anterior. Valorile maxime ale temperaturii aerului și ale obiectelor expuse la soare au depășit 30, respectiv 56 de grade Celsius, ultimele fiind letale pentru virușii COVID-19. Astfel, în aceste țări contaminarea prin atingere cu acești viruși este mult mai mică și, în consecință, numărul de persoane infectate mai redus. De aceea, în Africa, jalea și panica au avut intensități mult mai mici, comparativ cu Europa. Speranța rămâne descoperirea unui tratament și a unui vaccin.

Valerian Ciobanu: La București, la 30 aprilie curent a apărut volumul "Corona Jurnal *. Gânduri din izolare", care cuprinde mărturiile a 35 de persoane, din diferite domenii de activitate. Dumneavoastră nu regretați, că nu vă găsiți (nu ați fost inclus (ă) printre ele?

Doru Ciucescu: Nu am auzit despre acest volum, care are un titlu interesant. Nu am regrete, că nu am fost invitat să expun mărturii despre izolarea, de fapt autoizolarea în care am intrat, pentru perioada legală, de două săptămâni, deși m-am întors în România din țări nemenționate în zonele roșie și galbenă. În schimb, eu am avut ocazia să scriu pe larg, despre autoizolare, în cartea mea "Călătorie în... pandemie * Libreville, Accra, Abidjan, Dakar, Bamako", aflată acum sub tipar.

Valerian Ciobanu: Și cum e cu dragostea în vremea virusului "încoronat", cum va fi după?

Doru Ciucescu: Pentru mine, dragostea în timpul pandemiei nu s-a schimbat și nu cred că se va schimba după aceea.

Valerian Ciobanu: Care este lecția cea mai grea dată de această molimă întregii umanități?

Doru Ciucescu: Încă o dată s-a dovedit că orice criză a umanității a fost, de fapt tehnologică. Această pandemie s-a dezvoltat, deoarece încă lipsesc tehnologiile de producere a unui medicament și multe altele... Așa s-a întâmplat și cu virusul EBOLA, în urmă cu trei-patru ani.

Valerian Ciobanu: Ce se întâmplă cu omul, după cel din urmă prag al lui?

Doru Ciucescu: Mortul de la groapă nu se mai întoarce, spune o vorbă din moși-strămoși. Pentru scriitori mai rămâne un nume pe coperțile cărților dumnealui.

Valerian Ciobanu: Care este cea mai mare forță în Univers?

Doru Ciucescu: Mi-ar plăcea să cred că forța ce mai mare în Univers poate deveni gândirea creatoare a omului, care este făcut "după chipul și asemănarea lui (Dumnezeu)".

Valerian Ciobanu: Vă întreb dacă temperatura înaltă, care a dominat pe timp de vară în Australia, care era și este în Africa Ecuatorială, a constituit o barieră în răspândirea virușilor de tip Covid -19, care au afectat grav Statele Unite ale Americii, Spania, Italia, România și alte state, situate în zone temperate medii, în care iarna n-a prea fost iarnă, iar primăvara – o bună ambianță de răspândirea lor?
Doru Ciucescu: Am răpuns anticipat la întrebarea dumneavoastră, dar îl repet în continuare. În țările peripluului meu afro-atlantic, valorile maxime ale temperaturii aerului și ale obiectelor expuse la soare au depășit 30, respectiv 56 de grade Celsius, ultimele fiind nefavorabile pentru virușii COVID-19. Astfel, în aceste țări contaminarea prin atingere cu acești viruși este mult mai mică și, în consecință, numărul de persoane infectate mai redus. Deși nu cunosc care este situația în Brazilia, o țară cu o climă foarte caldă, dar și foarte umedă...

Valerian Ciobanu: Auzim despre solidaritate. Da, solidaritate! Avem nevoie de o solidaritate. Dar, de care, în lupta cu virusul? Sau mai degrabă , cu plasatorii virusului ori "inventatorii" lor?

Doru Ciucescu: Solidaritatea noastră ar trebui să se manifeste și în respectarea regulilor de distanțare socială, pentru a ne proteja reciproc, de infectarea cu virușii COVID-19, care sunt un pericol pentru persoanele vârstnice.

Valerian Ciobanu: Considerați că tot ce s-a spus până acum despre acest virus este adevărat?
Doru Ciucescu: Evident că nu cred în toate afirmațiile despre acest virus, mai ales că se politizează foarte mult pe această temă.
Valerian Ciobanu: Și când o vom vedea, și vom citi cartea cea mai nouă a dumneavoastră, pe care o așteptăm? Căci, presupun eu, e una veridică, despre tot ce am discutat până acum. E o mărturisire a unui scriitor, care a văzut o lume diferită în această "vreme interesantă".
Doru Ciucescu: Așa cum am mai menționat, urmare a peripluului meu afro-atlantic, eu am scris cartea "Călătorie în... pandemie * Libreville, Accra, Abidjan, Dakar, Bamako", aflată acum sub tipar. Dar apariția ei întârzie, deoarece activitatea tipografiei este afectată de omniprezentul.... COVID-19. Când această carte va ieși de sub tipar, cu siguranță o să vă trimit un exemplar, distnse scriitor Valerian Ciobanu.
- Vă mulțumesc și vă doresc sănătate și noi aventuri, însă, în împrejurări, plăcute, nu ca în primăvara aceasta.
Interviu realizat de: Valerian Ciobanu

.  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!