poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2997 .



Polemici răgușite
personale [ Jurnal ]
marea e grădina ta, Doamne

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alchimina ]

2006-01-09  |     | 




„Eu,Eugen Gălățeanu, prost” este titlul unui comentariu gălățean. Nu, cetățene, nu mi-aș permite să spun așa ceva înainte să-ți admir expoziția diplomelor (cu care ai amenințat editorii). Nu m-ar mira să fie acordate și diplome pentru gugumănie. Mai ieri cineva cineva înființase “Asociația tîmpiților” cu statut în regulă și card-uri de membru. N-am gasit vreun link, dar sigur dau distincții.

Dar sa ne limităm la fapte. Am observat că Gălățeanu, deși abuzează de folosirea liniei de pauză, nu știe și nici nu nimerește modul de ortografiere corect. Drept care îi atrăgeam atenția, indicînd și cum se procedează corect:

“Cine-i studiază scrierea (este vorba de fragmentul citat, o mostră pentru felul, să-i zicem, necanonic, labil în care înțelege dînsul ortografia) va vedea că nici măcar din greșeală nu pune linia de pauză cu un spațiu înainte și după.”

Asta a stîrnit mînia vajnicului meu potrivnic care mă admonestează pe puncte (în chiar textul mînios se vede cum folosește și linia cu pricina, și semnul de întrebare):

“3. Ce-o fi oare linioara de pauză ? Pentru orice Gică probabil că tasta se numește SPACE- deci nici pomeneală de linie.

4. Despre care lucru- atât de simplu- e vorba ?”

Păi, Genică fără frică, iată ce spune Îndreptarul ortografic, ortoepic și de punctuație din ’71 (unul mic și pricăjit din vremea dumitale):

“linia de pauză marchează, ca și alte semne de punctuație, pauza dintre diferitele părți ale propoziției, dintre propoziții sau fraze”

“se folosește pentru a delimita cuvintele și construcțiile incidente sau apozițiile explicative” (cuvintele astea bizare le găsești în DEX, pe net, știi unde, nu?)

Dicționarul ăsta nu prevedea ce va fi cu net-ul și nu avea indicații typo, ele pot fi găsite însă în help-ul Word-ului și prevăd că semnele de punctuație se scriu imediat după cuvînt, cu excepția liniei de pauză pentru care se bate un spațiu înainte de ea și unul după ea.

Desigur linioara asta buclucașă este un semn ortografic ca și spațiul care separă cuvintele. Tastele pentru cele două sînt, evident, diferite.

Nu am prea multe speranțe că G. va înțelege. I-am mai recomandat să revină la clasele primare pentru o scurtă reciclare. Se vede că nu și-a găsit nici timpul, nici dispoziția.

Nu mă pot pronunța asupra prostiei lui Gălățeanu, deși nu mi-aș permite nici să-l contrazic, poate știe el ce știe. Pot spune doar că în multe privințe e departe de standardele unui site literar. Despre cultură cred că încă nu i-a venit vremea.

În rest, e sigur că nu prea are „maneră”.

(Să nu credeți că G. a dispărut din peisaj, nu-i poate închide nimeni gura, dar nu mai poate articula: guiță prin subsoluri, off-topic. Godacii nu se pot exprima „în chestiune”. Pentru asta omul a inventat limbajul articulat.)



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!