poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3753 .



Nu-i doar o simplă filosofie
personale [ ]
Despre cartea mea "Nume și Lume"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2009-02-21  |     | 



Prietenii mi-au destăinuit că...
Am o filosofie cosmică și cititori de pretutindeni

Prietenii adevărați, nu cei care-ți vin să te vadă la o manifestare pentru că le convine ceva lor. La lansarea de carte au venit prieteni tocmai din Republica Bielarusi și Federația Rusa, dar și din România și Irlanda, absolut întâmplător, fiindcă s-au aflat la Chișinău.
Astfel, Ianga Cocteau, din Federația Rusă, a notat: „Lansând cartea, (a 5-a la număr), Nume și Lume, Valerian Ciobanu a prezintat publicului adunat în sala Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu, Sediul Central și câteva cărți de ale prietenilor săi apărute în aceiași perioadă. Astfel ne-am pomenit nu doar la o lansare a autorului, ci și la o trecere în revistă a celor mai noi apariții editoriale ale autorilor: Ana Jitaru, Picături de suflet, Dumitru Păsat, Omul și asteroidul Grebenicov și ale altor autori ca Ștefan Sofronovici și Ion Sandu.
Portretele unora dintre prietenii nominalizați se văd într-o paramidă cu vârful în jos, de pe coperțile cărții de creionări, apărută la editura „Pontos”din Chișinău.
În noul său volum ziaristul Valerian Ciobanu nu-și uită profesorii săi de odinioară: Arhip Eftodii, din Cobâlea, Elena Þau sau Nicolae Corlăteanu de la Universitatea din Moldova pe care îi creionează cu multă dragoste.
De pe coperta cărții, pe lângă renumitele chipuri simbol ale lui Mihai Eminescu și Veronica Micle, ne privesc Grigore Vieru, Steliana Gramă, Mihai Cimpoi, Mircea Snegur, etc. Volumul cuprinde creionări ale mai multor personalități din spațiul românesc și nu numai, care s-au afirmat în diferite domenii de activitate.
Artistul plastic Gheorghe Vrabie, prezent la ceremonia de lansare a cărții a apreciat înalt ținuta artistică a cărții. „Concepția copertei, care aparține tot autorului este una de succes. Pe ea se regăsesc culorile de pe drapelul Moldovei albastrul, galbenul și roșul, dominantă fiind culoarea albastră a cerului, a speranței, îmbinată cu chipuri cosmice și chipuri umane reale, devenite personalități ca: Elmira Scripcenco, Galina Furdui, Mircea Snegur, Grigore Vieru, Steliana Grama...
Alături de autor a fost și unul dintre sponsori, doamna Nona Peterson, directorul firmei de turism „Sacvoiaj” care a menționat interfetrențele artistice și turistice ale autorului, care visează să presteze servicii turistice chiar și în cosmos. Pe unii oamenii el dorește să-i scoată pe orbita planetei, ba poate și mai departe, dar și să-i aducă apoi înapoi, acasă în Republica Moldova așa cum este ea.”
Elena Șendrea, bibliotecară la „B.P. Hasdeu”, nu reușea să le ofere cuvânt tuturor oaspeților, veniți nu doar din Chișinău,ci și din România - Isidor Doctoreanu împreună cu un prieten din Bacău, din mai depărtata Irlandă Deidre Murphy, iar de la Paris domnul Francois Renaut, director general al Portailului Roumania-Moldavie, care a ținut să spună că l-a cunoscut pe autor la o expoziție internațională de turism și acum este fericit că poate asista la lansarea unei cărți, care parțial este citită deja în mai multe țări, promințând că îl va promova în spațiul francofon ca pe un mesager al dragostei față de remarcabilii săi pământeni: Arhip și Simion Cibotaru, Dumitru Matcovschi, Eugeniu Grebenicov și a reginei șahului moldovenesc, Elmira Scripcenco, măritată la Paris cu un prinț al șahului din Franța.
Istoricul Ion Buga, criticul literar Victoria Fonari, conferențiar universitar și preten al autorului, Natalia Josan, Centrul național de perfecționare a cadrelor din industria turismulșui, Liuba, Bârsan, director de firmă turistică, toți au avut cuvinte de prețuire în adresa autorului.
A impresionat irlandeza Deidre Murphy, care cu ajutorul profesoarei de limbă engleză, doamnei Vigrinia Badiu, a destăinuit că este o colegă a unei tinere din Chișinău, angajată la mucă în Dublin într-o companie bancară transnațională.
Am venit în Moldova întâmplător, că așa a fost să fie. Avem interese de afaceri și tot întâmplător am descoperit că în Biblioteca Municipiului Chișinău, situată într-o clădire istorică, în care a fost pe vremuri un hotel, se lansează o carte deosebită. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera de la această ceremonie. Nu mai zic nimic de copertă. Într-adevăr, cum a spus și domnul Gheorghe Vrabie, ea este superbă. Regrat că e cam subțirică, se vede că criza mondială vă afectează și pe voi...
Irlandeza Deidre Murphy la urmă a mai mărturisit că ea încă n-a văzut așa public numeros și receptiv ca la Chișinău, la aceată lansare de carte...
„La noi în Irlanda, oamenii sunt mult mai rezervați în emoții, în elogii și nu vin la astfel de evenimente atât de mulți ca la Dumneavoastră. Am văzut mai bine de o sută de admiratori ai cărții într-o sală mică a unei biblioteci nu prea mari ca edificiu și ca spațiu pentru cititori.”
Aceste rânduri au fost publicate în saptamânalul de informație, opinie și cultură pedagogică „Făclia. Ar mai fi fost bine să se menționeze și lansarea mai modestă de la Biblioteca Publică „Târgoviște” din Chișinău, la care, de asemnea au venit distinși oaspeți și elevi ai unui liceu din apropiere.
Au vorbit frumos despre carte: Ion Cuzuioc, Ștefan Sofronovici, Alexei Gaina, Victor Grebenșcikov, Iulita Bârcă și chiar mai tânăra liceană Rodica Rotaru.
Așa cum a menționat și autorul în prefața volumului, el a adunat un șir de creionări despre personalități cunoscute și mai puțin cunoscute, dar cu nume românești dragi inimii lui. Pe scurt, după cum a concluzionat și scriitorul, ziarist la publicația "Timpul" din Chișinău Nicolae Roibu, este o carte originală ca formă și conținut. Lucru constatat și de către moderatorul lansării de la Biblioteca publică "Târgoviște", scriitorul Ion Cuzuioc.
Doar Victor Dumbrăveanu, a recunoscut că nu a dovedit să citească cartea Nume și Lume, deaceea el și-a lăudat baștina, scriitorii săi de la Corlăteni iar ceilalți, printre care și criticul în arta teatrală, profesorul universitar Larisa Ungureanu a încercat să înțeleagă limbajul autorului, care captiveză cititorul de la priam pagină, apoi îl ține atras, chiar de-i face o provocare de genul: "da ce fel de religie a mai acceptat Regina Maria a României Mari", cine este de fapt Anatol Petrencu, Vlad Filat, Vitalie Ciobanu sau Josefina?
- Care Josefină? Păi, una din Australia, răspund eu și încep să explic, ca și cum ași lămuri cine a fost Abdul Baha și ce fel de trepte sunt la Haifa, în Israel, unde se află Templul lui Bab.
- Dar cine-i acest Bab?
Văzând că întrebările nu se mai termină, iar textul acesta ar mai putea fi continuat, caut, totuși, prilejul să pun punct.
Deocamdată...

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!