poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1771 .



Între pensulă și bidinea
personale [ Gânduri ]
golul care ne desparte

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [chitcaneanu ]

2009-05-23  |     | 



Accesibil pentru toți înseamnă accesibil și pentru puțini. Imaginează-ți o pânză admirată de un orb, o femeie pipăită de un ciunt sau o arie ascultată de un surd. Pentru că toți înseamnă mai mulți, arta trebuie să fie culoare, carne și sunet, să exprime și să inspire o stare incoloră, imaterială și afonică, neomenească. Poeții sunt poeți și apoi oameni?!

Nu te poți dezice nici de ochi, nici de mâini, nici de auz, căci asta ar însemna să treci dintr-o tabără în alta, conștient de imposibilitatea sesizării simultaneității celor trei mijloace. Atâta timp cât inconștiența este puntea care trece peste granița dintre cele două lumi, cei care văd, aud și percep fără să se exteriorizeze, arzând în interioritatea lor anorganică, vor fi considerați nebuni de către cei care nu văd, nu aud și nici nu percep, dar exteriorizează.

A crea înseamnă a umple golul ce-i desparte pe oameni de Dumnezeu. Poate fi o artă. Dar el a preferat dintotdeauna să fie singur și apostolii, lingușindu-l, nu au făcut altceva decât să-i asigure monopolul, pentru că într-un univers nu este loc pentru mai mulți dumnezei. De aceea artiștii sunt elogiați după ce pleacă, chiar dacă sunt auziți, văzuți, iar zugravul este elogiat dintotdeauna, chiar dacă nu este văzut de nimeni, cu excepția gărzii sale de corp.

Pentru a fi admis în rândurile nemuririi autorul operei autentice trebuie să dispară. El va fi înțeles, va fi pedepsit cu laurii geniului, dar nu-i va sta alături pentru că toți, adică nimeni nu are nevoie de un dumnezeu mort, oricât de artist, bolnav sau absurd n-ar fi (fost).

Expresivitatea este un simbol al inexpresivității divine și nici într-un caz nu reflectă ambiguitatea mesajului emis. Cine a înțeles acest lucru s-a lipsit de gratuitatea și de ineficiența ei încă de la începutul secolului.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!