poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2721 .



Lostrița
personale [ ]
Reflecții dintr-un fotoliu bătrân

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [YLAN ]

2009-05-25  |     | 




Rândurile de față nu se constituie într-o pledoarie pro domo. Dimpotrivă, ele sunt un gest de reverență, pe care dintr-un fotoliu bătrân îl fac în fața acestui site și a celor care-l alcătuiesc.
Am postat în „Biblioteca virtuală” povestirea lui Vasile Voiculescu cu oarecare rețineri. Fiindcă știam că limbajul regional, mitul străvechi al știmei din adâncuri, destinul tragic al lui Aliman poate nu vor avea impactul dorit de mine asupra cititorilor tineri de astăzi, obișnuiți cu altă ținută literară, cu alte inflexiuni, moderne, ale cuvântului.
Fiindcă am urmărit cu tristețe cum prea multe derapaje încarcă azi de subiectivism și delăsare învățământul românesc. Fiindcă ne-am îndepărtat de mituri, de icoana trecutului, am eliminat cu bună-știință din programa școlară autori și opere care au însemnat pietre de temelie pentru Panteonul literaturii române.
Dar, iată, că m-am înșelat!
La exact un an de la postarea „Lostriței”, acest text a fost citit de aproape 7000 de membri ai site-ului și lucrul acesta nu face decât să îmi dovedească faptul că tinerii se hrănesc și azi din mierea cuvintelor trecute.
De aceea, gestul meu de reverență are o dublă referință. Una, pentru administratorii sitelui, care au meritul de a fi simțit că includerea unei secțiuni intitulată „Biblioteca virtuală” înseamnă o mână de ajutor întinsă celor care vor să știe și să dobândească mult mai mult decât riguroasele bibliografii impuse de școală.
Și, în al doilea rând, pentru cei ce alcătuiesc azi osatura acestui site, creatori și cititori, deopotrivă, care au poposit pentru o clipă pe Bistrița în sus, printre bulboanele de la Toance, “mai până-n Siret și-napoi”, în lumea tainică a apelor, vârtejurilor și sorburilor din adâncuri.
Sunt sigur că există texte postate în această secțiune de către alți membri, care poate au depășit ca număr de afișări acest text, dar pentru mine, personal, aniversarea unui an de la publicarea lui a însemnat o clipă de bucurie nemărginită. Pentru care vă mulțumesc tuturor!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!