poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6423 .



Totul despre poezie
personale [ ]
ghidul tanarului poet in 100 de lectii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [bursucel ]

2006-06-30  |     | 



lecția 1: Cum să scăpăm de creaturile acelea albe și pufoase ce ne suprapopulează poeziile pe nume de cod îngeri.

Ok. Să ne imaginăm că într-o zi vine la mine un tânăr și îmi mărturisește ca vrea sa se faca poet și încă nu orice fel ci unul faimos. I-aș spune: dragul meu, sper că ești măcar un adonis, arăți cool în jeansi și tricou, ești putin nebărbierit și ai o voce de fumător cu vechime, numai așa ai avea ceva șanse. Personal ți-aș recomanda următoarele : get a life, find a girl, get married, have some fun, have a regular sexual life. Aici vin și vă fac cu ochiul. Uneori, ca să nu traumatizezi ireversibil un psihic sensibil e mai bine să apelezi la clișee și, daca sunt și în engleză, cu atât mai bine

Dar, prin reducere la absurd, să presupunem că tânărul îndeplinește minimul de calități cerute în fișa postului și umil imi cere mie sfaturi despre cum să scrie poezie. Să fim serioși, oricine poate scrie poezie dar nu oricine ar rata oportunitatea să pară atotștiutor și modelator de tinere personalitați poietice.

De cand așteptam eu momentul ăsta !

De fiecare dată când deschid un text și am poftă de poezie mă rog în gând: dă,Doamne, să nu fie una cu 'îngeri'!. În cele mai multe cazuri, nu prea am noroc.
Dragul meu, sfatul numărul unu e să fugi ca de dracu atunci cănd inspirația îți șoptește în ureche: îngeer îngeer îngeeer, acesta e cuvântul. Ei bine, ar fi cazul să te gândești mai bine și să te abții. Poeziile cu îngeri fac parte dintr-un fel de copilărie/copilărire a unui scriitor. Mă gândesc că ai vrea să sari peste perioada asta ușor penibilă.
Dar mai bine ar fi să exemplific așa că îmi pun ochelarii pe nas, iau o mină serioasă dacă cea sexi nu îmi iese, îmi flexez degețelele cu unghiile lăcuite perfect și tastez pe google: poezie înger. Press enter cu multă încredere: aproximativ 97 500 rezultate pentru poezie+înger.

Buun și acum să începem. Printre primele texte găsite se află cel al unei poete Felicia Prescornița

Ea

Ea se plimbă, desculță,
neînsoțită.
Prada usoara pentru ploi,
cutremure si visuri noi.
Pamântul arde
si ea se plânge.
Dar cine-o aude ?
Poate un înger ?
Încrederea-i scade
pe când teama creste
în suflet din nou,
iar îsi doreste.
E atât de umana,
fragila si plânge.
Pe pietre ea cade
si capul îsi frânge…
Si atunci prea târziu,
la ceas de seara
un înger coboara
întâia oara.


Splendid, o poezie reprezentativă pentru condiția speciei umane: câtă fragilitate, câtă sensibilitate în cuvinte simple. O tânără își pierde încrederea în ea, teama îi crește, lumea e un loc pustiu, ioc familie, ioc prieteni, ea umblă desculță despletită disperată și nu o aude nici macar îngerul personal. Baad baad angel, ți-ai ratat misiunea și o să îți primești pedeaspa în final, vei fi un înger căzut, mă rog, coborât. Ați observat oare ce ușor se împiedică fata de niște pietre și își sparge capul? Ce tragedie!!!

Next search: oooh Costel Babos. NU îl cunoaștem, habar nu avem cine e, right?

Înger păzitor 1

Ingerul meu pazitor
S-a coborât de pe lampa
Ce pendula la stânga
Ce pendula la dreapta
Lasându-mi-se sub ceafă
Prelungindu-mi-se pe tâmple
Inundându-ma cu lumina
Luminii
Prea blânde

I-am simtit aripile
Imbratisându-mă cald
I-am simtit penajul
Imbrătisându-ma moale
I-am simtit privirea
Ce mi-a cuprins gândul
Simturile
Si corzile
Vocale

Ingerul meu păzitor locuia în mine
Ingerul meu păzitor mi se insinuase în minte
Ingerul meu păzitor îmi cânta în ureche
Cântec neauzit
Note
Neauzite
Cuvinte

Iata-ma
Preumblându-mă prin gradină
Eu si Ingerul meu păzitor din mine
Mă privesc
Alunecând ca o umbră
Intr-o fântană
Fâlfâind subtil dintr-o aripă
Eternitate
Condesată într-o singură clipă

Si nu mă zăresc
Si nu mă zăresc
Si nu mă zăresc


După cum vedeți, fiecare are îngerul pe care îl merită. Al domnului de mai sus e cam jucăuș, se dă huța huța pe lustră, îl mângâie pe autor cu aripile dar eu cred că e o capcană și hooop bănuiala mea se confirmă. Uitati-vă ce se întamplă mai apoi: I-am simtit aripile//Imbratisându-mă cald/I-am simtit penajul/Imbrătisându-ma moale/I-am simtit privirea/Ce mi-a cuprins gândul/Simturile/Si corzile/Vocale
Ingerul meu păzitor locuia în mine/Ingerul meu păzitor mi se insinuase în minte.


Un alt caz clasic de posedare. Se pare că îngerii pot fi și periculoși dacă nu ești atent cu ei. Observați finalul: Și nu mă zăresc/Si nu mă zăresc/Si nu mă zăresc ‘ Ceea ce era de demonstrat.
( mai multe amanunte aici http://www.costel.bbabos.com/Poezie(Costel).htm )

Next.

salt cuantic
de Luminița Șușe


tatal prietenei mele
apare în versurile ei ca un înger dezorientat
sângerând patern din aripa înjunghiata
a murit în aceeasi primavara ca si tata

eu nu cred ca îngerii au aripi
asta este o inventie jalnica a mileniilor trecute
dar daca exista, atunci
nu pot fi decât calatori quantici
între lumi paralele

cu îngerii se poate comunica prin semne
sau prin sunete
ei receptioneaza unde si împartasesc cu noi
fragmente de infern metafizic

daca tata ar fi înger atunci ar fi mut si schiop
pentru ca gura i-ar fi pe jumatate cusuta
si ar trage dupa sine aripa paralizata
întinsa pe piciorul inert


Hmm delicata situatie, nu e ușor să scrii despre astfel de momente. Dar sunt o dură, o nemernică. Fetele de aici își văd tații ca pe niște îngeri dar nu în cea mai buna formă, din păcate. Autoarea însă e lucidă și știe că imaginea asta cu aripi e falsă și schimbă imediat registrul dramatic cu unul SF : 'daca exista, atunci
nu pot fi decât calatori quantici/între lumi paralele
.’ Și totuși, ne dezvăluie și tainele comunicării cu ei. E mai bine că s-a răzgândit, altfel uitați-vă ce înger mutilat ar fi fost si nu stiu de ce dar inima mi s-a strâns tare. Sorry girls, I like my angels white, immaculate.

Mai multe gasiti aici: http://www.poezie.ro/index.php/poetry/140226/index.html

Neeext!

wow look at that http://www.poezie.ro/index.php/poetry/183791/index.html ( Totul-Toșa Claudiu)

Am avut ceva de căutat după îngerașii mei, nu de alta dar e un text luuuuung și cu fete frumoase, îl înțeleg pe autor să le facă dedicații. până și mie îmi plac. Eu am trecut peste strofele acelea. dacă nu erau pentru mine, la ce bun sa le și citesc, am staruit doar putin la una din ele cred că era o dedicație ascunsă pentru Nichita. ( hint 'tablou 1') . Dar să revenim la oile noastre. Dupa cum exemplifică versurile 'in fileuri de tenis deoparte si de alta un inger cald/servea unui inger rece' se observă calitățile sportive ale personajelor noastre. Oare cine o fi câștigat? Cel rece, cel cald? Ok, time out.

Altu’

poeme din jurul blocului meu-Ioan Albu

http://www.poezie.ro/index.php/poetry/187079/index.html

Aici schimbăm locația, dăm de o poezie urbana, trecem elegant pe lângă grătare, tomberoanele de după blocuri, câini, cocoși, cablul rețelei de cartier, chiar și pe lângă însuși Ion Albu, deoarece avem un scop în minte și o misiune, recensământul îngerilor ce ne populează poeziile.
Ce găsim? Îl găsim pe autor la pândă:

'astept de mult cu o plasa la îndemâna un înger
as vrea sa salvez un înger de la cadere
numai ca ei par ca ocolesc acoperisurile de smoala ale blocurilor
'

Greșit, dle Albu, a doua mea poezie (ooops) era cu un înger pe care îl sinucideam în fiecare zi de pe un bloc și era și live la tv. Deci se poate. Mă întreb, oare de ce vrea să îl salveze, ce păcate are el de ispășit? Și oare ar funcționa? Hmm obositoare discuție.

Maaai departe !

Stafia

de Ofelia Prodan

http://www.poezie.ro/index.php/poetry/186951/index.html

Întâlnim un exemplu clar de însușire de identitate, cineva mort (să fie oare ex-ul domnisoarei?) se dă drept un înger dar nici de data asta nu avem unul ca la carte, nu miroase nici prea bine și nici dantura nu e perfectă, pe deasupra este numit și cocălar (nu am idee ce înseamnă). Sfatul meu e: gândeste pozitiv, domnișoară, vizualizează ce îți dorești, vi-zu-aaa-lii-zeaaază (spun asta pe un ton calm, inducător de transă hipno... la naiba intru pe alt domeniu). p.s. grămachica, bat-o vina!

Pfu și la câți prieteni am, nici unul nu a aparut în primele rezultate pe google !? Cum naiba ! Vă dați seama că ați scăpat ușor, vă aștept următoarele creații, nu e bai. Și pentru că am cam obosit, o să spun în gând o poezie ce o știu de la bunică-mea: 'înger îngerașul meu ce mi te-a dat ...'

One more thing. Featuring Raul Huluban:

și așa dragul meu viitor pohet ai fost inițiat în prealuminoasa lume a îngerilor / pînă aici ești năuc și habar nu ai ce dracu te-a lovit / deci e cît se poate de bine / poate a fost haripa îngerashului ce te-a mîngîiat peste creștet cu puful lui ca o ușă de garaj / sau poate că se numește că creatorul ți-a dat deșteptarea tușindu-ți în pridvor la doi dimineața / vezi pohet al meu să nu te cacofonești că alți poheti mai înstăriți, îngălbeniți și înroșiți, iute s-or pune pe tine de zici că creatorul ți-a coborît în cap cu tot cu turma lui / și va fi cît se poate de rău / dar cum tu deja cunoști îngerii și cît de tare te pot plesni cu melancolia lor & stuff puff & vei fugi ca de dracul cel fluffy / doar să nu fugi ca cîinele după stick / că nimerești în ograda creatorului direct între zarzavaturi și atunci să vezi cum ți-a grăi despre conștiință că așa de tare te vei lua în serios ulterior de-i visa și rolul tău în societate cu tot cu arta ta îngerească / deci de aici încolo nu ar mai fi deloc bine // o las pe dana să-ți introducă conceptul dragoste / love adică / totul depinde de gradul de contaminare cu această kestie

p.s. mulțumim îngerilor lui Nichita pentru asistență. You are the best !!
următorea lecție va fi despre nesfărșitele suferințe ale tânărului poiet îndrăgostit


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!