poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3619 .



Piața \"Regie\"
personale [ ]
articol

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Mari ]

2007-01-26  |     | 



Complexul "Regie" al Universității "Politehnica" din București e o piață în toată regula. Studenții vând și cumpără, prestează servicii, într-un cuvânt, încearcă să scoată sau să economisească bani.

În Regie se vând calculatoare, monitoare, telefoane de orice marcă, imprimante. În general le găsești ieftin, dar dacă le iei înainte de vacanță, pentru că atunci studentul e in criză de bani. Excepția de la regulă sunt locurile în cămin, care se vând, de obicei, din octombrie și doar cu noroc le mai găsești mai târziu. Aici prețul depinde de cămin și de etaj. Adică, pentru U-urile Medicinei plătești uneori și 500 de euro.

În cămine, studenții fac de toate: scanează, scot la imprimantă, xeroxează, tehnoredactează, fac cumpărături pentru persoane care n-au timp sau chef să stea la coadă, dau găuri în pereți, transportă cu Dacia Papuc, tund sau spală rufe. Tarifele sunt negociabile, dar asta dacă știi să te tocmești. Un referat de 15 pagini îl imprimi, spre exemplu, cu 10 000 de lei.

Studenții au învățat deja că dacă vrei clienți ai nevoie de reclamă. Metoda cea mai veche, dar încă utilă sunt afișele. Majoritatea sunt lipite pe stâlpi, dar în stație la 601 - Pod Grozăvești, e unul lipit pe un zid. E un afiș mare, alb-negru, scris cu litere îngroșate: "Printare, scanare. P3, 027. Printare cu cerneală invizibilă". Florin Olteanu, student în anul V, spune că sunt eficiente. El a lipit pentru un prieten, în 2003, prin toată Regia, iar prietenul a scos mulți bani pe imprimări. Dar afișele nu le vezi doar pe stâlpi, ci și prin locuri mai neconvenționale: la toaletă, pe trepte, pe ușile și pereții căminelor sau la avizier.

Dacă ai noroc, s-ar putea să citești texte de reclamă în toată regula. În P26: "Þi-e lene să-ți speli șosetele? Vino la cam. 312". Sau vei citi oferte. În P8: "Spălat rufe murdare. Bonus: Ariel+Lenor. 30 000 de lei / încărcătura." Concurența e pe bune, nu prea merge să trișezi și trebuie să te descurci. Cea mai mare concurență e la imprimat, unde prețurile variază între 800 și 1000 de lei/pagina alb-negru, iar cea color de la 2000 (un titlu sau un mic text color) până la 15000 (o poză).

Reclamele din Regie le găsești și pe Internet. Site-ul www.regielive.ro găzduiește anunțuri diverse. De la imprimări, xeroxări, service GSM, scanări, tehnoredactări până la spălări, aspirator, traduceri, proiecte, electronice, diverse. Există și studenți care oferă, pentru reparații, garanție.

Avantajul "pieței" din Regie nu este, însă, prețul. Uneori, prețurile sunt mai mari decat în București, dar studenții nu ezită să apeleze pentru că serviciile se prestează non-stop. Adică, la 12 noaptea poți să scoți foarte bine un referat la imprimantă cu 800 de lei pagina, ca apoi să-l îndosariezi cu 20000 și să obții inclusă în preț o copertă.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!