poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2171 .



Efectul Domin... oului
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ynightmare ]

2003-12-08  |     | 



"Era o vreme cand barbatii erau oameni,
iar femeile erau elegante..." - sunt cuvintele unui misogin?

Nicidecum, sunt vorbele unui om cat se poate de elevat si politicos pana in varful unghiilor. Numele sau este Balaceanu Stolnici, unul dintre ultimii aristocrati din Tara Romaneasca. Greseala de exprimare l-a aruncat in centrul ironiilor presei la data respectiva. Aristocratul, desi la o varsta venerabila - varsta la care unii devin napasatori si egoisti- a reactionat cat se poate de onorabil.
A recunoscut greseala apoi si-a cerut scuze public, spaland astfel rusinea bascaliei facute pe seama sa.

Din pacate in Romania de azi toata lumea e curata ca lacrima unui nou nascut. Nimeni nu raspunde pentru faptele sale, mai ales daca incalca legea dinspre partea celui ce are painea si cutitul. Prin urmare, cel care este blamat e plebeul de rand. El e raspunzator pentru toata mizeria economica, sociala si morala din prezent. De ce este plebeul de rand vinovat? Poate pentru ca nu a mai ramas altcineva de serviciu (la primit bobarnace) pe scara sociala. El este ultima veriga din lant, muritorul de rand, nenorocitul de la coada pentru ajutorul de somaj.

Revenind la oile noastre (virtuale), de ce ar fi comunitatea de pe www.agonia.ro mai breaza decat societatea din care provine? Din nefericire nu este.
Ne place sa credem ca exista (totusi) o diferenta, ca aici se aduna multi oameni spiritualizati, cu multe calitati, ceea ce automat i-ar face si mai buni.
Aici se face o greseala, confundam poetul cu omul! Multi poeti, scriitori geniali au esuat in mod lamentabil in rolul de "animal social", de "civil".
Am putea spune ca genialitatea este incompatibila cu starea de normalitate. Da, asa este chiar din definitie. Insa acelasi lucru se intampla si cu restul breslei, de la "diletanti" la "excelenti". Regasim din plin micile frustrari si meschine dorinte sau orgolii. E foarte normal sa fie asa, insa aici intervine "sanitarul" grupului, cel care trebuie sa aplice regula.

Regula este simpla: AI GRESIT, TREBUIE SA PLATESTI!

Ce ne facem insa, atunci cand "sanitarul" este contaminat -prin mimetism - de gripajul moral al realitatii din tara?
Sa ma scuze colegii din diaspora dar nu cred ca cei de afara ar fi feriti de acest parazit al scarii valorice. De la caz la caz, numai in mod individal se poate face diferenta dintre un "sanitar" corect - obiectiv si unul subiectiv -lipsit de scrupule.
Pana la urma totul tine de individ, de nivelul sau de educatie si cultura, de verticalitatea sa. Daca are sau nu o bruma de onoare si mai ales, daca isi pune intrebari elemetare de genul "oare aplic regulile?", "am sau nu dreptate?".

Cand apare subiectivismul si dictatura bunului plac, singura solutie ar fi ca ceilalti "sanitari" ai grupului sa ia atitudine si in final sa elimine "marul stricat" dintre ei daca acesta nu da semne de insanatosire.

Ar fi multe de spus pe acest subiect insa ma opresc aici si va las pe voi dragi colegi sa va intrebati:

"are sau nu dreptate?", "mai exista onoare?", "spatiul virtual este oglinda nedeformata a societatii fizice?"

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!