poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2503 .



Procesul politic \"Biserica Neagră\"
personale [ ]
sfîrșit

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alba ]

2004-12-01  |     | 



În încheiere aș vrea să fac o precizare asupra formulării: "Procesul Biserica Neagră", ce apare în programul conferinței. Biserica Neagră din Brașov, cel mai mare dom gotic din sud-estul Europei, lăcașul lui Johannes Honterus reformatorul sașilor transilvăneni, și marele ei clopot alcătuiesc cele două simboluri vii ale comunității săsești. Prin puterea lor unificatoare, ele păstrează sentimentul identității săsești, contribuind și în diasporă la menținerea comunității noastre. Eu însumi am petrecut multe ceasuri înălțătoare și de neuitat în această biserică. Denumirea de "Procesul Biserica Neagră" conține desigur multe simboluri adînci, dar după opinia mea ea a fost găsită în mod artificial după eliberarea noastră, și nu a crescut organic cu noi, în închisoare. Acolo eram cunoscuți sub numele de "Lotul Bisericii Negre".
Eu sînt convins, că simpozionul din Brașov aduce o contribuție esențială la reconcilierea cu un trecut greu. Și nu mă refer numai la trecutul grupului nostru din jurul preotului Möckel. Prin implicarea largă a opiniei publice, se oferă șansa de corelare a tuturor proceselor politice din România, într-un cadru istoric cuprinzător. Impresionantele destine individuale, precum și grelele încercări ale acelor timpuri întunecate sînt mai ușor de înțeles într-un dialog.
De aici înainte sașii transilvăneni și șvabii din Banat ar trebui priviți cu mai mult respect de către români. Ei au fost de fapt cu plăcere cetățeni loiali,dacă erau recunoscuți pentru originalitatea și unicitatea lor, și dacă își găseau evaluarea cuvenită.
Simpozionului din Brașov trebuie să-i urmeze altele, și o cercetare a actelor de interogatoriu și ale proceselor ar fi de ajutor pentru o prelucrare mai aprofundată a trecutului.
M-aș bucura în mod deosebit, dacă tatăl dumneavoastră ar fi recunoscut ca un mare european, transilvănean și brașovean precum și ca o personalitate charismatică.
Această scrisoare, aș dori să o închei cu o poezie a unui fost deținut din "Procesul scriitorilor", Wolf von Aichelburg, care vorbește în cuvinte simple și emoționante despre atmosfera predominantă din închisori:

Coral


În miezul vieții sîntem
Încercuiți de moarte
Dar am găsit în conștiința morții
Creșterea și viața

În miezul bucuriei
Ura ne-a cuprins
Și totuși liberi
Am trecut prin toate.

Stînd treaz și singur
Somnul m-a cuprins
Din el găsit-am
Drumul care dăinuiește

Va dăinui cuvîntul
Aceluia ce s-a învins.
Liberi sîntem
Cînd am răzbit.





Salutări cordiale,
Gerhard Gross
bei Basel
Binningen
1 Mai 1997



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!