poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2794 .



Le Nouvel Antiqum, ediția a-II-a - seară de muzică și poezie
poezie [ ]
prezentare de carte, seară lirică

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2013-08-29  |     | 




 photo PC290028_zps0a8027cf.jpg

,,Lumea nu este a celor modești, ci a celor energici.’’ (Dante)

Am cunoscut oameni energici precum Adrian Suciu, Ștefan Doru Dăncuș, Sorin Teodoriu, Leonard Ancuța, Daniel Vorona, Cristina Nemerovschi , oameni care nu rămân indiferenți la ceea ce se întâmplă în lumea literară contemporană, organizând evenimente, adevărate spectacole care te încarcă cu energie pozitivă pentru mult timp.

Joi, 15 august 2013, într-un décor special, medieval, am participat la un eveniment de muzică și poezie organizat de scriitorul Leonard Ancuța, eveniment care s-a desfășurat în Club Antiqum din București.
Trupa de blues ,,Dust Broomers’’ , o trupă tânără care a luat naștere în urmă cu 2 ani, formată din: Iulia Heleanu – voce, George Manea - chitara/muzicuta/kazoo, Mihai Radu Ionescu - bas/contrabas/muzicuta, Alexandru Enache – tobe, a deschis seara, interpretând într-o manieră personală piese de blues din repertoriul marilor cântăreți ai genului.
Urmează moment poetic cu: Mirela Lungu care lecturează din volumele sale de versuri – Biografia Coapselor(Editura Tracus Arte, 2011) și ,,sonete din carne vie’’ (Editura Paralela 45, 2012);Daniela Bîrzu din Iași, citește din volumul său ,,magazinul de piane’’; Florentina Crâsta, prima lectură în public, o tânără poetă talentată a cărei poezie curge natural, făcându-se simțită franchețea contemporană, un amestec de stiluri ce formează un labirint al citadinului, trecut prin sita imaginației adolescentine; ,,scrum’’, volum de versuri publicat la Editura Grinta, 2010, autor Ștefan Doru Dăncuș încheie prima parte a momentului poetic.
Momentul muzical următor ne este dăruit de cantautorul Adrian Lupu Marius. Sustinut de tatăl său, un iubitor al muntelui și al muzicii folk, Adi Lupu începe să descopere tainele acestui gen muzical la vârsta de 13 ani. A compus primul cântec la 14 ani, când a primit cadou de la tatăl lui prima chitară. A renunțat la muzică 7 ani. Revine cu forțe noi în 2009, susținut de prieteni și de fratele său care-i cumpără o chitară nouă. Reușește să compună 20 de piese și să înregistreze un album numit ,,Profundă și divină’’, album format din 10 melodii, muzica și versurile aparaținându-i. Participă la Festivalul de muzică folk de la Mălăiești și la Festivalul Folk You, secția debutanți. O voce profundă, caldă, limpede, care mai trebuie puțin lucrată, reușește să atragă atenția iubitorilor de muzică, învălindu-i într-o atmosferă romantică.
În pauză, Leonard Ancuța ne prezintă noua sa carte - ,,69 de poeme de dragoste (extrase din atlasul unei lumi dificile)’’ - publicată la Editura Herg Benet, București. ,,…numai acela care iubește va ști măsura fericirii./va ști că un minut de dragoste durează o secundă/de fericire și 59 de durere.’’, sunt versuri care încheie poemul 59 al volumului, prezentat de autor.
 photo PC290064_zps7cbbe0b7.jpg
,,portret în aquaforte 1’’ și ,,lungul drum al nopții către dimineață’’, sunt două dintre poemele scriitorului Paul Vinicius, poeme care deschid cea de-a doua serie lirică a evenimentului.
 photo PC290021_zps5bed6e8b.jpg

Lavinia Bălulescu, autoare a două volume de poezie și a unui roman ,,destul de poetic’’, spune Leonard Ancuța, este următoarea invitată care citește o lectură din creațiile proprii.
Poetul Dan Iancu ne încântă cu sonetele sale speciale, un amestec de erotism boem, libertin, un ,,călău a lui Socrate’’ care nu se jenează să spună lucrurilor pe nume, aducând elemente noi sonetului, adaptându-l valului doumiist, nonconformist.
,,Îl invit să ne citească pe Xiron Xin Marian. Sper să nu reacționați foarte ciudat la poezia lui care este mai eclectică. Xiron este unul dintre poeții care deși nu a ieșit niciodată în față, acum îl avem printre noi… îi mulțumim’’, încheie Leonard Ancuța prezentarea următorului invitat. ,,seară proastă /poeții sunt în crânguri dimpreună scuipand la beție versuri/ …’’, își începe șirul poeziilor autorul a cărui vers are o lirică specială, aș putea spune ușor ermetică datorită limbajului ludic, încifrat care acționează în mintea cititorului ca un rebus de simboluri. Remarcabilă seria poeziilor selectate pentru acea seară.
Printre steaguri medievale, scuturi, armuri, coifuri, săbii, spade, pumnale, panoplii, poezia își are eleganța ei rămânând pagina unei generații, de fiecare dată alta, de fiecare dată războiul și pacea spiritului unei națiuni.
Poezia lui Leonard Ancuța se înalță cu fiecare volum nou apărut.
 photo coperta-69d_zps7b3bba09.jpg
Iubirea - ,,o pasăre albă/trecând prin inimă fără s-o atingă/și dintr-o dată iubirea/ m-a știut pe de rost.’’(16-am văzut dragostea mare cât o cruce- din volumul de versuri ,,69 de poeme de dragoste (extrase din atlasul unei lumi dificile)’’.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!