poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1673 .



nesomn
poezie [ ]
comentariu la trei haiku-uri

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alchimina ]

2014-10-02  |     | 




Sub titlul Insomnie, Constantin Iliescu publică trei poeme exemplare.

gongul pendulei -
aceeași rezonanță
noapte de noapte

doisprezece pași
de la pat la fereastră -
până la ziuă

strada în beznă -
gâze la fereastra mea
noaptea întreagă


Pentru că e totuși un începător, voi remarca în primul rînd absența eului, cu excepția unui mea în cel de al treilea. Apoi absența propozițiilor și deci a oricărei tendințe discursive. Autorul nu este deci implicat explicit în ce spune textul.

Poemele, așa cum spune și titlul, spun o poveste, aceea a insomniei. Ceea ce este însă de remarcat este că nu o spun ca o istorisire, ci prescurtat și sincopat. Narațiunea nu curge, ci se adîncește de trei ori în abisul insomniei. Evocă trei episoade. Abordează profunzimea plonjînd de trei ori în abis.

Ce poate fi mai expresiv, pentru că de fapt este mai sîcîitor, decît gongul pendulei atunci cînd, neputînd să dormi, el îți amintește asta clipă de clipă. Și asta nu-i de-ajuns. Ultima parte a poemului amplifică pînă la obsesie ecoul necruțător: aceeași rezonanță / noapte de noapte.

Sondînd din nou, din altă perspectivă, insomniacul n-are stare: doisprezece pași / de la pat la fereastră, atît îi permite spațiul camerei. Dar distanța e acoperită de mii de ori, la fel de obsedant, căci partea a doua spune ca un verdict neiertător: până la ziuă.

În fine, strada în beznă vorbește tot de noapte. Poate e o beznă odihnitoare în care toată lumea e cufundată-n somn. Aș! Cineva, cu lampa aprinsă, ispitește la geamul său fluturii, insomniaci și ei: gâze la fereastra mea / noaptea întreagă.

Par niște fleacuri, niște bilețele, niște răvașe. Dar ia gîndiți-vă: dacă ar fi închise în niște butelii sigilate țîșnite din cine știe ce genune?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!