poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 12205 .



La parastasul bunicii
poezie [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Cristian_Popescu ]

2003-10-20  |     |  Înscris în bibliotecă de daria ilaria



Bunicul s-a îngrijit din timp de prânzul ce trebuia servit la acest parastas. A lipit pe sticle cu vin, drept etichete, pozele de la nuntă cu el și bunica. A scos miezul din pâini și a picurat cu grijă înăuntru ceară de lumânare până le-a umplut la loc. Și la sfârșit, la cafea, vor fi aduse cești mici în care o să pâlpâie câte o lumină de candelă. Mama a avut ideea să însămânțăm din vreme pe mormântul bunicii, ceapă verde, ardei gras și ridichi.Să servim lumea cu salate făcute din ele. Că-i mai bine în asemenea momente să mănânci din dragoste, nu de foame.
Duminica trecută bunicul a umblat prin parc cu un pantof care i-a rămas de la bunica și s-a rugat de toate fetele de liceu să-l încerce. Cum a aflat acest lucru, bunica și-a ales o rochie elegantă, o vârstă potrivită, s-a gândit la niște vorbe liniștitoare și a rugat un înger s-o ducă în visul bunicului. Dar pe el l-a durut burta și n-a putut să doarmă.
Toată lumea își va aminti că la înmormântare, sicriul nu era bătut în cuie ci era legat c-o fundă mare și roz, ca un cadou trimis nu –știu- cui. Unii vorbesc c-ar fi fost scris pe el: „A se păstra la loc întunecos și rece „ dar astea-s vorbe. Vorbe cu păcat.
Acum, pentru parastas, bunicul a pus în sufragerie un brad pe care l-a împodobit cu ochelarii bunicii, rujul, inelele, o mănușă și ultimii ei ciorapi de mătase umpluți cu beteală. Cum a aflat acest lucru, bunica și-a ales prima tinerețe, a pregătit un răsărit la mare și câteva vorbe drăgăstoase, dar a nimerit în visul unui adolescent, băiatul vecinului, care a uitat tot când s-a trezit.
La masă, lumea o să vorbească vrute și nevrute. „Ai auzit, dragă? Bătrânul și-a făcut o mască de plastic cu chipul lui de la 20 de ani și-o poartă prin casă toată ziua; și-o scoate numai înainte de culcare. Unii spun că s-a ramolit așa de tare că nu mai ține minte decât cum arăta la 20 de ani când a-ntâlnit-o pe nevastă-sa și că fără masca asta, nu se mai recunoaște în oglindă. Eu cred că de frică, dragă, așa , ca să mai uite. Vai de capul lui!”
La masă va fi adus într-un castron mare, adânc, plin cu pământ, curcanul rumenit, apetisant. Îngropat pe jumătate.
„Dar de nepotu-su ce să mai zici? Are bătături la tâmple. Auzi și tu: cel mai mare specialist de la noi în strâns negru sub unghii.
Las' că bunică-sa l-a întrecut. Strânge acum și sub pleoape.”
Eu mi-am pus pijamaua, am stins lumina, mi-am aranjat perna sub cap și am adormit. Bunica a nimerit destul de ușor la mine în vis și stăm de vorbă, așa , liniștiți, cam de vreo lună.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!