poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4199 .



Pomul cu litere- Menuț Maximinian
presa [ Carte ]
apariție editorială

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [L.I.Muresan ]

2011-07-01  |     | 



Apărută la editura Karuna din Bistrița "Pomul cu litere" este cea mai recentă carte publicată de scriitorul Menuț Maximinian. Lucrarea are 288 de pagini și este o prezentare de carte în care se regăsesc un număr important de autori. „cartea semnată de Menuț Maximinian este un compendiu de jurnalism cultural de cea mai bună calitate, care adună în pagini o seamă de întîmplări de carte, cronici literare succinte” spune în prefață Melania Cuc.

Pe coperta a patra Alexandru Florin Þene remarcă: ”autorul are simțul expresiei plastice, catifelate și atunci fraza sa e inundată de un freamăt senzorial”, iar Dan Brudașcu, pe aceeași copertă, subliniază că ”fiecare cronică e o declarație de prietenie pe care Menuț Maximinian o face în mod deschis și sincer fiecăruia dintre autorii prezentați”.

M-am regăsit aici cu „Poeme de nișă” și „Tratamente pentru inimă” alături de Ion Mureșan și Ioan Es. Pop (autorii fiind recenzați în ordine alfabetică), ceea ce mi-a făcut o deosebită plăcere. Nu au fost trecuți cu vederea nici Ioan Barb sau Daniel Lăcătuș, colegi de agonie.

Menuț are bunul obicei de a strînge între coperți toate recenziile pe care le publică în presă. Un reporter activ, jovial, cu zîmbetul pe buze în orice situație, pare trecut de pragul înțelepciunii. Dacă noi pisăm strugurii cu picioarele, fiecare în teascul său, dacă obținem un vin dulce sau sec, chiar dacă e acrișor sau rămîne la stadiul de must, Menuț are curajul să îl deguste și puterea să îl descrie. Termenii pe care îi folosește sînt ai unui degustător profesionist, fără a pune verdicte conform propriilor preferințe. De aceea se regăsesc alături Gelu Vlașin, Al. Florin Þene, Vasile Dâncu, Dorel Cosma, Melania Cuc și mă opresc aici cu înșiruirea pentru a lăsa cititorului plăcerea descoperirii.

Și în cartea de față, nu întîmplător încadrată în colecția „Identități”, autorul reușește să se re/prezinte pe sine. Atinge cu bună știință empatia cititorului obligîndu-l să vadă prin paginile citite atît pe autorul cărții recenzate cît și pe autorul recenziei.

Cu siguranță utilitatea volumului de față se va vedea în timp, cartea fiind folositoare oricărui împătimit al literelor, fie ca prezentare dar, mai ales, ca reprezentare. Istoria literaturii se scrie înainte ca aceasta să intre în istorie datorită unor truditori de bun simț și de bun gust. Dintre aceștia eu îl cunosc pe Menuț Maximinian și am plăcerea să vi-l prezint aici.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!