poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3224 .



Umor și umoriști dobrogeni
presa [ Carte ]
Lansarea volumului antologic al unui CUC de vârf, Traian Brătianu Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noricã ]

2015-04-14  |     | 



Încep cu ce e mai important. Evenimentul primăverii dobrogene va fi lansarea volumului “Umor și umoriști dobrogeni” de Traian Brătianu, sâmbătă 18 aprilie 2015 ora 11, la Sala mică a Casei de Cultură din Constanța.

Un mic istoric. Clubul Umoriștilor Constănțeni “Prăvălia cu umor” este mic copil, nici nu are încă cei șapte ani de acasă. În ciuda acestui fapt, sau poate tocmai datorită acestui fapt, ne-a preocupat în permanență ceea ce putem numi arborele genealogic. În Constanța și Tulcea au existat în trecut mulți umoriști, uneori grupați în cluburi de umor. O parte din actualii CUCi au făcut parte din aceste cluburi. În Tulcea activează în prezent de mulți ani Clubul Umoriștilor Tulceni “Haz”. De unii din acești umoriști dobrogeni au auzit o țară întreagă, dar ce zic eu, o lume întreagă. Sorin Beiu este unanim considerat printre cei mai valoroși epigramiști români și, cu siguranță, cel mai prolific, având la activ 14.000 epigrame.
În aceste condiții, tema fiind lansată, domnul Traian Brătianu și-a asumat sarcina de a o finaliza. Era cel mai indicat din mai multe motive:
- este jurnalist cu experiență, a lucrat atât la ziare din Constanța cât și din Tulcea și a cunoscut personal o bună parte din autorii prezentați.
- este un umorist talentat, ceea ce i-a permis să facă o selecție competentă a textelor.
- a scris mai multe lucrări de istorie a Dobrogei (exemple: “Presa dobrogeană de ieri și de azi”, “Politică și societate în Dobrogea”), ceea ce îi conferă o știință pe care puțini o au, aceea a interviului, în paralel cu investigația în arhive.
Volumul “Umor și umoriști dobrogeni”, o realizare de excepție, dovedește că nu m-am înșelat. Ba, mai mult, rezultatul depășește cu mult așteptările mele inițiale.
Deși este opera exclusivă a domnului Traian Brătianu, CUCii au considerat volumul ca fiind un succes al Clubului Umoriștilor Constănțeni, care merită o lansare fastuoasă. Așa încât am organizat o întâlnire lărgită a Biroului Executiv (e bun și limbajul de lemn la ceva) și am pus țara la cale. Traian Brătianu a hotărât locul și data. Cu publicitatea se ocupă Ion Tița-Călin și Claudiu Conțevici în presa locală, Ananie Gagniuc și cu mine pe internet, Aurel Lăzăroiu cu afișele. De atmosferă vor avea grijă Ananie Gagniuc ca moderator, Petru Brumă și Constantin Iordan. De protocol se îngrijesc Liviu Kaiter și Ionuț-Daniel Țucă. Toți, în funcție de cunoștințe, facem invitații personalizate, cu alte cuvinte invităm personalitățile locale și nu numai. Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu ne-au răspuns deja că nu pot veni, fiind cam prinși.

Ca să n-o lungesc (sau viceversa, ca s-o lungesc), vă prezint materialele colegilor mei. Mai întâi cel care a apărut în presa locală, scris de Ion Tița-Călin.

“Clubul Umoriștilor Constănțeni vă invită la lansarea volumului „Umor și umoriști dobrogeni”. Lucrarea realizată de ziaristul și scriitorul Traian Brătianu este o adevărată enciclopedie a satirei și umorului născute în ținuturile dintre Dunăre și mare. În paginile ei, sunt prezenți peste 108 autori de panseuri, aforisme, epigrame, catrene, fabule, poezii vesele, foiletoane, schițe, nuvele, romane, teatru, dar și caricaturiști ori autori de benzi desenate. Toți au în comun faptul că au cultivat, în lucrările lor, intens sau ocazional, satira și umorul.
Unui număr de 95 de umoriști, autorul le-a dedicat câte un capitol special, care include o schiță biografică și câteva exemplificări din lucrările lor.
Volumul este deschis de cuvântul introductiv „Mai în glumă, mai în serios...”, semnat de Dan Norea, președintele Clubului Umoriștilor Constănțeni, și de prefața „Pledoarie pentru umor”, semnată de Traian Brătianu, un eseu despre umor, istoria umorului românesc, în general, și a celui dobrogean, în particular, despre instituțiile sale (cenacluri, cluburi, asociații, publicații).
Apărută sub îngrijirea Editurii Fundației „Andrei Șaguna”, lucrarea are o valoare documentară remarcabilă, fiind o contribuție importantă la istoria culturii dobrogene.
Lansarea va avea loc sâmbătă, 18 aprilie 2015, ora 11, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, în sala mică. Prezentarea volumului va fi urmată de un recital de umor.”

Ananie Gagniuc a postat deja pe internet un material scris în stilul lui inimitabil.

“EVENIMENT: Lansare de carte.
VOLUM: „Umor și umoriști dobrogeni”
AUTOR: ziaristul și scriitorul Traian Brătianu
PREFAÞÃ: „Mai în glumă, mai în serios...”, Dan Norea, președinte C.U.C.
DATÃ, LOC: sâmbătă, 18 aprilie 2015, ora 11, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța
PRECIZARE: Șoc! Final, se vor face de râs, cu recitaluri de umor, membrii Clubului Umoriștilor Constănțeni.
PARTICIPANÞI: Care vreți, care puteți, care nu mai rămâneți…cu minunate clipe de zâmbet pierdute! Nu ratați, ca să nu regretați!”

Aurel Lăzăroiu a postat pe toate gardurile următorul afiș.





În final, privind volumul, îmi crește inima și mă pun în postura unor președinți care își trec în bilanț toate realizările, indiferent de contribuție: “Sunt mândru că a avut loc în timpul mandatului meu!”



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!