poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9903 .



Paradisul Pierdut al Fetei de Nisip
proză [ ]
din folclorul Oamenilor de Zăpadă

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Elena Istrati ]

2005-08-18  |     | 



Image hosted by Photobucket.com

Fata de Nisip era și ea o ființă solară, trăitoare într-un castel, înălțat la marginea Mării, de mânuțele unui copil.

Straniu și nevăzut, în ungherul cel mai întunecos al castelului se adăpostise un Om de Zăpadă.Ori de câte ori fata venea, el se ascundea și mai mult, și o privea printre gene.Risipea atâta lumină și căldură pe unde trecea, încât apropierea ei i-ar fi fost fatală.Cu toate acestea, abia întrezărind-o, el o iubea.Dar ea pleca des să colinde nisipurile, Paradisul peste care se nascuse stăpână.Omului de Zăpadă îi era dor.Și, de câte ori era singur, se apropia de unul dintre peretii castelului, mai subțire și încins de soare.Cu degetele lui de zapada modelase nisipul, amestecandu-l cu apa din degetele care se topeau încet, smulgand Lumii Formelor fluturi, inimi si flori, care se succedau rând pe rând, plutind într-un spațiu diafan.
Fata de Nisip venea să-și odihnească făptura și le descoperea una câte una, încântată de micile lui daruri.Știa de acum că are un admirator, care se strecoară în castelul ei de nisip!

Într-o zi, Fata de Nisip lăsă ușa castelului deschisă și Omul de Zăpadă văzu imensitatea albastru-verzuie a Mării.Auzi cântecul ei, foșnetul valurilor și câțiva stropi (sau spumă de val) ajunseră până la el.Și cum Oamenii de Zăpadă sunt ființe de apă, singurătatea se trezi în el și irumpse ca un vârtej, răscolindu-i lumea până la temelie.Se trezi deodată unic, unic până la durere, unic, alungat și desperecheat.
Marea îl chema la ea!
Omului de Zăpadă începură să i se prelingă lacrimi sărate si fierbinți pe față.Ele săpau mici șanțulete, dar nu peste mult timp, devenira tot mai adanci, ca niste crevase- și, cu totul, el deveni un torent de plâns, care țâșni cu atâta putere,încât spulberă castelul de nisip.
Tocmai atunci, Fata de Nisip se întorcea grăbită și îngândurată să mai privească încă o dată peretele ei minunat. Torentul însă o zdrobi intr-o clipă, amestecand-o cu cristale de gheată.Apoi, îmbrățisați prima oară dincolo de existența în care se cunoscuseră, băură unul din ființa celuilalt până la uitarea de sine, până cand Marea îi duse în adâncurile ei, redându-le libertatea.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!